Gorevi can kurtarmak olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri’ne “acil olmayan” birbirinden ilginc cağrılar geliyor. 112’ye yapılan cağrıların yuzde 65’i ya boş cıkıyor ya da taciz ve kufur iceriyor. Gelen aramaların yuzde 59’unu boş cağrı yani konuşmadan kapatılan aramalar oluştururken, yuzde 6’lık kesimde ise asılsız ihbarlar ile taciz ve kufur iceren aramalar yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı’nın 2008 yılı 112 acil sağlık hizmetleri istatistiklerine gore, 112’lere yılda 73 milyon 541 bin arama gelirken, aylık ortalama cağrı sayısı ise 6 milyonu geciyor. Ancak cağrı dağılımlarına bakıldığında ise acı tablo gozler onune seriliyor. Aramaların yuzde 65’ini suistimal aramaları oluşturuyor.
KADINLAR COCUKLARINI OYALAMAK İCİN, OĞRENCİLER EĞLENMEK İCİN ARIYOR
112’yi boş yere meşgul eden ve cağrıların buyuk bolumunu oluşturan suistimal aramalarının yuzde 59’unu sessiz telefonlar yani boş cağrılar oluşturuyor. Verilere gore, kadınlar cay toplantılarında cocuklarını oyalamak icin, cep telefonu satıcıları telefonun calışıp calışmadığını kanıtlamak icin ya da oğrenciler eğlenmek icin 112’yi arıyor. Arkadaşlık kurmak isteyen kadın ve erkeklerin yaptığı aramalar ile cinsel taciz ve kufur icerikli aramalar da 112’ye gelen “acil olmayan” cağrılar icinde yerini alıyor. Suistimal aramalarında ilginc istekler de one cıkıyor.
İşte 112’yi meşgul eden suistimal aramaları:
“-Buyukşehir Belediyesi’nin numarasını verir misiniz?
(Bilinmeyen numaralar servisi zannedilerek yapılan aramalar)
-Kecioren bolgesindeki elektrik arızası ne zaman giderilecek acaba?
-Ataturk Mahallesinden arıyorum. Sular hala gelmedi. Ne zaman gelecek?
-Telefon arıza mı acaba?
-Televizyonum arızalandı. Bu konuda beni yonlendirir misiniz?
-Ali Nazik Kebabı’nın tarifini alabilir miyim lutfen?
-Şu anda alkolluyum. Taksi tutacak param da yok….dayım. Gelip beni buradan alın.”
-GERCEK VAKA ARAMALARININ ORANI SADECE YUZDE 10-
2008 yılı 112 acil sağlık hizmetleri istatistiklerinde 112’nin asıl ulaşması gereken gercek vaka icin yapılan cağrılar ise sadece yuzde 10’da kalıyor. 112’ye gelen aramaların diğer bir yuzde 10’luk kısmında ise danışmanlık hizmeti veriliyor.