13 milyar yıl kadar once gercekleşen Big-Bang'den (buyuk patlama) beri evren surekli genişliyor.

Hubble uzay teleskopunun yerini alacak olan ve 2013 yılında fırlatılması planlanan James Webb Uzay Teleskobu uzerinde calışmakta olan astronom Dr.Maggie Aderin ilk teleskobunu yaptığında altı yaşındaydı. Şimdiyse onun calışmaları, evrenin nasıl oluştuğunu anlamamıza katkıda bulunuyor. Evrenin nasıl oluştuğunu bilirsek, evrenin kaderini de bileceğiz demektir.

13 milyar yıl kadar once gercekleşen Big-Bang'den (buyuk patlama) beri evren surekli genişlemekte. Uzayın derinliklerine bakınca, bu akıl durdurucu sureci izleyebiliyoruz.

"Cok uzaklardaki objelerden gelen ışıklar o kadar bukulur ki gorunebilme limitinden cıkar ve kızılotesine donuşur. Biz insanlar bunu goremiyoruz ama ısı yoluyla algılayabiliyoruz" diyen Aderin şoyle devam ediyor "James Webb Teleskobu, işte bu kızılotesi ışığı algılayabilecek ve son derece uzaktaki nesneleri bile 'gormemizi' sağlayacak. Ama bu gorduğumuz ışık bile, Big Bang'den 130 milyon yıl sonra o objelerden yola cıkmış ışık. Yani bir anlamda 130 milyon yıl oncesini gormuş olacağız. Evrenin oluşumunu anlayarak, nasıl sona ereceğine dair bir fikrimiz olacak. Bunu belirleyen unsurlar ise evrendeki enerji ve maddenin yoğunluğu."

Aderin, Yakın Kızılotesi Spektrograf'ın ana parcasının geliştirilmesini sağladı. Bu parca, teleskobun cok onemli bir kısmını oluşturacak ve bir seferde 100 değişik objenin kızıloesi spektrumlarını ayrı ayrı goruntuleyebilecek. Bu sayede galaksi ve yıldızların oluşumunu ve kimyasal yapılarını anlamamız mumkun olacak. James Webb Uzay Teleskobu, evrenin genişleme oranı hakkında daha yetkin bilgiler sağlamak icin tasarlandı. Boylece en buyuk bilmecelerden biri olan -ve evrenin genişlemesini hızlandırdığı duşunulen- "karanlık enerji"nin yapısına da ışık tutması umuluyor.

Evrenin nasıl yok olacağına dair ceşitli teoriler var:

1. Cekim gucu herşeyi yavaşlatacak ve kendi ustune cokecek (Buyuk buzuşme)

2. Evrenin genişlemesi surecek ancak giderek yavaşlayacak ve evren giderek soğuyacak (Buyuk soğuma)

3. Gizemli 'kara enerji' evrenin giderek daha hızlı genişlemesine yol acacak ve evren yırtılıp kopmak suretiyle dağılacak (Buyuk yırtılma)

4. Evren genişlemesini tamamlayınca daralmaya başlayacak ve bu daralmanın sonunda yeni bir Big Bang meydana gelerek yepyeni bir evrenin oluşumunu başlatacak. (Buyuk zıplama)

Bizim evrenimizin, sayısız evrenlerden yalnızca biri ve butun varlığın sadece minik bir bolumu olduğunu duşunebiliriz. Ama bunun ne olduğunu anlamamız belki milyarlarca yıl surecek. Dr.Aderin "Milyarlarca yıl sonra bunu anlasak bile, bulduğumuz cevap bizi tatmin etmeyecekse yapabileceğimiz başka bir şey varolacak mı? Bunu bilmiyorum" diyor.


kaynak:http://www.veteknoloji.com/haberdetay.php?id=5586&gkat=
__________________