Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilkoğretim oğrencilerinin ufkunu acmak ve okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla 2005'te okullara tavsiye ettiği '100 Temel Eser'le ilgili skandalların sonu gelmiyor. İlkbiz Yayınevi'nin '100 Temel Eser' adı altında ilkokul cocuklarına sattığı 'Turk Bilmecelerinden Secmeler' kitabında ağza alınmayacak ifadeler var.

Bazı yayınevlerinin piyasaya surduğu '100 Temel Eser'deki yabancı hikÂye kitaplarının cevirilerinde İslami soylem kullanılması ve kufre varan argo ifadelerin yer aldığı 'Deyimler Sozluğu'nden sonra 'Turk Bilmecelerinden Secmeler' adlı kitap da cocuklar icin sakıncalı argo sozcukler iceriyor.

Dilin kemiği yok!
Adem Kaymakcı'nın hazırladığı, İlkbiz Yayınevi tarafından basılan kitaptaki bilmecelerde argo sozcukler, dini motifler ve şiveler kullanılıyor, anlam butunluğu bulunmuyor, dil bilgisi kurallarına uyulmuyor. Uzerinde 'Milli Eğitim Bakanı Doc. Dr. Huseyin Celik tarafından 15.7.2005 tarihinde acıklanan ilkoğretim oğrencileri icin 100 Temel Eser listesinde yer almıştır' yazan 'Turk Bilmecelerinden Secmeler' adlı kitapta, sık sık kufurler de yer alıyor.
Radikal'in ortaya cıkardığı skandalda, MEB'in, oğrencilere tavsiye ettiği eserlerle ilgili denetim yapmadığı anlaşılmıştı. Denetimsizlikten yararlanan Damla ve Nehir adlı yayınevleri, kitapların iceriklerini kendi ideolojilerine gore değiştiriyor, bir klasik haline gelmiş yabancı cocuk kitaplarında kahramanlara Turkce isim veriyor. Yabancı yazarların kitaplarında gunler 'hayırlı sabahlar'la başlıyor, Heidi'nin Alm dedesinin adı Alp, Pinokyo'nun marangoz babası Gephetto'nun adı da Galip Dede olarak değişiyor. Pinokyo, 'Allah rızası icin' dilenirken, Andersen'in masalları 'Bir varmış bir yokmuş, Allah'ın kulu cokmuş'la başlıyor.
Kitapların aslına sadık kalınmadan cevrilmesine Milli Eğitim Bakanlığı ve cevirmenler tepki gostermişti. MEB, argo ifadeler taşıyan 'Deyimler Sozluğu'nun okullara sokulmayacağını acıklarken, Musteşar Prof. Necat Birinci, piyasada sorumsuz yayınlar olduğunu ve Talim Terbiye Kurulu'na bunları incelemesi icin talimat vereceğini soylemişti. Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan da, cevirilerde aslına sadık kalınmamasını ve dini soylemle yazılmasını 'Fahiş hata, cok yanlış' diye değerlendirmişti.

Yuz kızartan bilmecelerden bazıları
Aşgalanın fahişesi
(Surfa)
Aldım ele, vurdum yere
Tu allah belan vere
(Sumuk)
Karşıda oturur
S.kini yere batırır
(Koruk)
Don icinde dik durur
(Mum)
Dağdan gelir taştan gelir