merak edenler icin dabbe ve dabbe-tul arz hakkında bir kac bilgi... Bu arada, soylemeden gecemeyeceğim, kuran icerisinde aslında tum insanları etkileyecek cok acayip bilgiler mevcut. Bence filmlerde cok rahat kullanılabilir. Orneğin J.R.R. Tolkien'in kullandığı gibi, aragorn gimli ve elf gemiden inerler, orclar bunlari yenecegini dusunurken hayaletler yardim eder ve savasi kazanirlar. Savasin ismini tam hatirlayamiyorum ama sanirim uhud savasi, peygamber efendimiz az sayida musluman ile savas'a katilir, yenileceklerini anladiginda dua eder ve cebrail gokten meleklerle iner ve savasi kazanir. Oradan almistir demiyorum, ama bu kadar benzerlik dusundurucu geliyor bana. Yalnizca dunya savasindan etkilendigini dusunmuyorum. Bazi seyler cok da uzak olmasa gerek bazen.
Konudan uzaklasilmadan...
Neml Suresinin 82.ci ayetinin Turkce cevirisi şoyledir. "O soz, başlarına geldiği zaman onlara yerden bir DABBE cıkarırız . O onlara, İnsanların ayetlerimize inanmadıklarını soyler." (Prof.Dr. Suleyman ATEŞ) Bu ayette gecen DABBE kelimesi : Canlı demektir. Orjinal kelime DABBETUL ARZ olarak gecer. Yani "Arz'dan-Yerden-Yeryuzunden cıkacak Canlı" anlamındadır.
*İslami cevrelerde DABBETUL ARZ ; Kıyamet zamanı ortaya cıkacağına inanılan korkunc bir yaratık-hayvan-canavar olarak tasvir edilir. Bazı anlatımlarda, Kıyametin oncusu olarak ortaya cıkacak bu Hayvanın, 30 metre boyunda olacağı, Arapca konuşacagı, Bir elinde Hz.Suleyman' ın muhru - diğer elinde Hz.Musa' nın asası'nın bulunacağı, Hz.Suleyman' ın muhru ile inananların alnına "Mumin" inanmıyanların alnına da "Kafir" damgasını vuracağı, Muminlerin damgasının Ak, Kafirlerin damgasının Kara olacağı anlatılır. Bazı Yorumcular ise DABBE' nin Tank, Ucak, Denizaltı, Kamyon olabileceğini dolayısıyla “Kıyamet zamanı“ icinde bulunduğumuzu acıklamışlardır.
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- dab-tul arz hakkında bir kac bilgi