Selamun Aleykum Sayın Arkadaşlar..

Onceki gun arkadaşlarla otururken bir muhabbete deyindik. Kaderi değiştirebilir miyiz falan gibisinden. Kader yazılmış bir şey değil midir zaten? Eğer bir şey olmuyorsa kaderde olmayacağı yazdığı icin değil midir ki bu insanlar yani boyle duşunen insanlar yapılan bir fiil iş bir muddet sonra değişirse olumlu veyahut olumsuz bir şekilde değişirse kaderi değiştirdim gibisinden konuşuyorlar? Haşa kadere iman imanın şartlarından değil mi? Şimdi şirk mi koşmuş oluyoruz? Birde bu konuyu konuşurken konu konuyu actı şeytanın işinin ne olduğu hakkında bir sohbet gecti aramızda. Bu arada bende şoyle bir yorumda bulundum bilmiyorum şuan kafamı karıştırdı bu yorum ama size danışayım dedim. Allah-u Teala yaptıklarımızı yapacaklarımı daima bilir ve gorur. Ondan kacış yoktur. Fakat şeytan allaha şirk koştuğu icin allah onu makamından kovdu ve o da artık allahın kuluna daima gunah işletmeye başladı. (ben boyle biliyorum kucuklukten beri boyle anlatıldığı icin) Ondan dolayı allah yapacağımız her şeyi bilebilir fakat kulunun iradesini ona bırakmıştır. Doğruyu ve yanlışı oğretmiştir yaptığı yanlış sectiği yanlış yol onun tercihidir. Allah o kotu tercih yapacağını bilmez. Bilseydi eğer zaten insana nefis irade guc sevap gunah gibi kavramları vermezdi. Diye bir yorumda bulundum. Bana bunu acıklarsanız cok sevinirim ...