ABD'li bir gokbilimci olan Prof. Dr. Mike Brown'un Guneş Sistemi'nde yeni bir gezegen keşfettiğine dair iddiaları, Cacabey Gok Bilim Medresesi'nde bulunan bir yapıtı doğrular nitelikte cıktı.
Kırşehir'de, 1872 yılında donemin Valisi Caca Bey tarafından Gok Bilim Medresesi olarak yaptırılan ve icerisinde cok sayıda sınıflar bulunan Cacabey Gok Bilim Medresesi, ABD'li Profesor Brown'un ortaya attığı bir iddia ile turistlerin ilgi odağı haline geldi. California Teknoloji Enstitusu'nun saygın astronomlarından olan Prof. Mike Brown'un yeni keşfi olan 10. gezegen ile ilgili "Buz ve kayalardan oluşan yeni gezegen, dunyaya 15 milyar kilometre uzaklıkta" sozu uzerine harekete gecen bilim adamları, Cacabey Medresesi icerisinde bulunan yapıtta incelemeye başlarken, yapılan araştırmalarda Pluton'dan buyuk ve guneş etrafında şu ana kadar keşfedilen en uzak nesne olarak tahmin edilen 10. gezegenin Selcuklu doneminde yapılan araştırmalar sonucunda zaten keşfedildiği ileri suruldu.
SUTUNLAR ASTRONOMİK OLCULERDE
Yapıt uzerinde yıllarca araştırma yapan Gazi Universitesi Kırşehir Eğitim Fakultesi İlkoğretim Bolumu Fen Bilgisi Oğretmenliği Programı Oğretim Uyesi Nihat Arıkan, bilimsel araştırma sonrası yaptığı acıklamasında, medrese icerisinde bulunan yapıtın astronomik olcumler sonucu yapıldığını ileri surdu. Arıkan, "Gerek İslam gerekse diğer mimari sanat eserleri icerisinde bu tip sutunlara rastlanmaz. Bu sutunlar, Caynaların Ractuma bolgesindeki Tacapala mabedinde bulunan sutunlarla, Belur mabetlerindeki sutunlarla ve Hoyaleşvara mabedindeki sutunlarla kıyaslanmakta. Cacabey Medresesi'nde, buyuk ihtimalle dunya merkezli gozlem sistemine bağlı kalınarak gozlemler yapılmış. Bu calışmada sutunların bir astronomik olcumler sonucu yapılmış olabileceği uzerinde duruyoruz. Bu bilgiler o donem nasıl ve ne şekilde elde edilmiş, bununla ilgili de bir bilgi yok. Ancak, boyle bir sonuca varılması icin astronomi ile spektroskopi arasında yakın bir ilişki olması gerekir" dedi.
TEORİLERİN BAŞLANGICI COK ESKİ
10. gezegen teorilerinin insanlık tarihi kadar eski olduğunu da kaydeden Arıkan, araştırmalarının devam ettiğini de belirtti. Arıkan, şoyle devam etti: "Dunyanın ve diğer gezegenlerin hareketlerine bakıldığında, gezegenlerin guneş etrafındaki donuşleri esnasında bazı gezegenlerin eksensel eğiklikleri mevcut. Gezegenlerin kendi ekseni etrafında donmesinden dolayı bir acısal momentim oluşur. Eksenel eğiklik icerisinde bu acısal momentum dondurulduğunde ortaya konisel bir yapı ortaya cıkar. Ancak, eksenel eğikliği olmayan gezegenlerde bu konisel durum soz konusu olmayıp, kuresel bir yapı gosterirler. Bugunku veriler doğrultusunda bu sutunların yorumlanması Merkur, Venus, Dunya, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluton ve Charon ile son olarak da X gezegeni yani 10. gezegen bulunmaktadır. Yapıtın orta kısmında bulunan yuvarlak bolum guneşi temsil etmektedir."
Kaynak:İHA
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- 10. gezegen kırşehir cacabey medresesinde 2 asır once keşfedilmiş