Sinemada telefonuna baktığında butun salonu aydınlatan insanları hepimiz biliriz, fakat ekran parlaklığının insan gozunu nasıl etkilediği coğu zaman umrumuzda olmaz. Telefonunu en yuksek parlaklık ayarında kullanmayı severlerdenseniz Tayvanlı bu kadının gozlerine olanları okuduktan sonra daha dikkatli olmak isteyebilirsiniz.



Telefonunu iki yıl boyunca en yuksek parlaklık ayarında kullanan kadının gozlerinde 500 kucuk delik oluştu. Chen'i tedavi eden doktorlar, genc kadının iki yıl boyunca her gun gozlerini 625 Lumen değerinde ışığa maruz bıraktığını ve normalde onerilen değerlerin 300 Lumeni gecmemesi gerektiğini soyledi. Dışarı cıktığında da telefonu gorebilmek icin ekran parlaklığını artıran ve iki yıl boyunca duşurmeyen genc kadının gozlerinde kalıcı hasar oluştu.



Chen, gozlerinin kanlanması ve acımaya başlaması şikayetiyle hastaneye gitti.Bu rahatsızlığına cozum arayan Chen sol gozunin "kan topladığını" ve goruşunun kalıcı olarak zarar gorduğunu oğrendi.Gorunuşe gore sağ gozunun durumu daha da kotuydu.

Chen'in sağ gozunde 500 kucuk delik olduğu tespit edildi. Durumu duzeltmek icin Chen'e steroid tedavisi uygulandı ve uc gun sonra durumunda gelişme olduğu goruldu. Doktorlar insan gozunun iki saatten daha uzun sureli olarak 600 Lumenden daha parlak bir ışık kaynağına maruz bırakılmasının "gozu mikrodalgada pişirmek"ten farkı olmadığını soyledi.



Bu nedenle, doktorlar telefon kullanıcılarını telefon kullandıkları surece odalarının ışığını sondurmemek konusunda uyarıyor.Chen'in telefonunun modeli tam olarak bilinmese de modern cihazların ekranlarının yaydığı mavi ışığın insan gozu uzerinde ne kadar zararlı olduğu ispatlanmış bir gercek.



Apple kullanıcıları bu durumun onune gecmek icin "Night Shift" modunu kullanabilirler.

"Night Shift" modu ekrandaki renkleri otomatik olarak ayarlayarak gozu daha az yormasını sağlıyor. Android kullanıcılarıysa ekran parlaklıklarını bildirim cubuğundan duşurebilirler.

https://onedio.com/haber/ekran-parla...n-kadin-862538




__________________