Konya’da oturan Durmuş Ali Cınar (31), 3 yıl once hayatını kaybeden kız kardeşinin mezarına konuşabilen mezar taşı yaptı. Guneş enerjisiyle taşın icerisine konulan bir sistemden Yasin, Fatiha, İhlas suresi ve olen kişinin bilgileri dinlenebiliyor

3 yıl once vefat eden kardeşi Ayşe Demir’in mezar taşını diğer taşlardan farklı bir şey yapmak icin kolları sıvayan Durmuş Ali Cınar, sesli dua okuyup olen kişi hakkında bilgi veren taş tasarladı.

Mezar ziyaretlerinde internet aracılığıyla dua okutanları gorunce kendisi de farklı bir mezar taşı yapmak istediğini ifade eden Cınar, şunları soyledi:

'İSTEYEN HATİM DE YUKLEYEBİLİR'

"Mermeritten mezar taşı yaparken farklı bir şey olsun istedim. Enerjisini guneş panelleriyle elde eden, tuşlarıyla kumanda edilerek Fatiha, İhlas suresi ile olen kişinin ozgecmişini seslendiren mezar taşı yaptım. Merhumun yakını ne isterse taşa onu yukleyebiliriz. Guneş panelleriyle beslendiği icin herhangi bir şarj sorunu da yok. 6 saat guneş aldığı zaman 24 saat aralıksız calışabiliyor. İsteyen hatim de yukleyebilir."

'PATENT İCİN BAŞVURDUK'
Kardeşinin yaptığı mezar taşı icin patent başvurusunu yaptığını belirten Cınar, sesli dua okuyan taşın seri uretimini yapmak istediğini soyledi. Cınar, "8 ay once patent başvurumuzu yaptık. Hicbir sıkıntı yok. Patent geldiği an seri uretime gececeğiz. Bu mezar taşı sistemine cok yoğun bir talep var. Ozellikle diğer illerden yoğun bir talep alıyoruz. Bizi dort gozle bekliyorlar. Mezar taşı cok ilgi cekiyor" dedi.

Kız kardeşinin mezarına yaklaşık 1 hafta once taşın montajını yaptıklarını hatırlatan Cınar, "Daha buraya kuralı bir hafta oldu ancak yakınlarımız gelip telefonla bu durumu cekiyor. Herkesi bu nedir diye meraklandırıyor. Herkesin ortak kanaati guzel olduğu yonunde" diye konuştu.

'BOYLE BİR ŞEYE İHTİYAC OLDUĞUNU HİSSETTİM'
Mezarlığı gelip giderken boyle bir sisteme ihtiyac olduğunu hissettiğini belirten Cınar, "Mezarlıklarla goruyoruz. İnsanlar ellerinde Kuran-ı Kerimlerle, Yasinlerle mezara geliyor. Baktım ki bu bir ihtiyac. Mezarın başına gelip kuranı acıp okuyorlar veya para verip bir hoca cağırıp ona okutturuyorlar. Dedim ki biz bunları neden mezar taşlarına yuklemeyelim. Kimse yanına ne hoca alsın gelsin ne de Yasin'i ezbere bilmiyorsa uğraşsın. Hepsini buraya yukledik" dedi.

'GELENLER KORKMASIN'
Gelen kişinin bundan korkmaması gerektiğini de belirten Durmuş Ali Cınar, "Gelen kişiler bundan korkmasın. Geceleri kendi kendine calarsa ya da mezarlığı birisi gelip acarsa elbette birileri korkabilir mezardan ses geliyor diye. Aksi halde gunduz duyduklarında kimse korkmaz" diye konuştu.

DHA