Kocaeli'nin Golcuk ilcesinde 30 yıldır aralıksız oruc tuttuğu icin cevresinde ‘oruc tutan adam' olarak tanınan 52 yaşındaki Osman Ay, Ramazan oncesi orucla ilgili tavsiyelerde bulundu. Golcuk'te kendisine ait marketi işleten Ay, alışverişe gelen insanlara normal zamanlarda da oruc tutmalarını oneriyor. Markette boş kaldığı zamanlar cocuklar icin bilgilendirici cizimler yapıp, yazılar yazan Ay'ın 31 yıldır oruc tuttuğunu goren vatandaşlar ise şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Oruclu olduğu surenin omrunun yarısından fazlasına tekabul ettiğini soyleyen Ay, bu sure zarfında zorlandığı anların olduğunu fakat hicbir sağlık problemi yaşamadığını belirtti.
“Beni goren insanlar şaşırıyorlar”
Sağlığına bir zararı dokunmadığını anladığında oruc tutmaya başladığını ve cevredeki insanların 31 yıldır oruc tuttuğunu oğrenince cok şaşırdıklarını ifade eden Osman Ay, “34 senedir burada kendimize ait olan bu marketi işletiyorum. Oruca da başlamam burada oldu. 3 ayları tutuyordum ben. Daha sonra sağlığıma herhangi bir zararı olmadığını gorunce surekli tutmaya devam ettim. Fakat bu kadar yılı bulacağını bilmiyordum. Şu anda 31 yıla kadar dayandı. Bunun uzun gunler, sıcak gunleri var. Ama Rabbim hep bir kolaylık veriyor. Beni dışarıdan goren insanlar şaşırıyorlar. İnsanlar marketin onunden gecerken ‘Oruc tutan abi sen misin' diye soruyorlar. Ben orucu Allah icin tutuyorum. İnsan kendisini rabbine yonelttikce Rabbim bir kolaylık veriyor” dedi.
“İnsanlara nefsinizi koreltecek kadar yemek yemeyin, aşırıya kacmayın diyorum”
Oruc tutan insanlara tavsiyelerde bulunan Ay, “Ben her zaman insanın kendi doktorunun, diyetisyeninin kendisi olacağını soylerim. Cunku Rabbim insana taşıyamayacağı bir yuk yuklemiyor. Peygamber Efendimiz, ‘Oruc tutun, sıhhat bulun’ diyor. İnsanın vucudunun zekatı da oructur. Her şeyin bir zekatı vardır. Vucudun zekatı da oructur. Ben burada akşama kadar fazla bir performans sarf eden birisi değilim. Sabahın erken saatlerinden gelip gec saatlere kadar calışıyoruz. Esnaf olduğumuz icin tatil de yapamıyoruz. Ama kolaylığını veriyor. Allah’ım beni maddi nimetlerle değil, maneviyatınla doyuyorum. Ben hep insanlara nefsinizi koreltecek kadar yemek yemeyin, aşırıya kacmayın diyorum. Televizyonda surekli ne yiyeceği konusunda bilgilendirmeler yapılıyor. Bunları biliyorlar. Onun icin cok susatacak, ekşi olan şeyleri yemeyin. Rabbim şimdiden tutacak insanlara da yardım etsin” diye konuştu.
İHA