Suriye'deki teyzesi tarafından buyutulen 28 yaşındaki Leyla Olgun, yasal yoldan Mardin'in Nusaybin İlcesi'ndeki annesinin yanına gelemeyince mayınlı araziden gecmeyi denedi.
Suriye'nin Kamışlı kentinde teyzesi Emine tarafından buyutulen
Leyla Olgun yaklaşık 7 yıldır goremediği Nusaybin'de oturan annesi Fatma Olgun'un yanına yerleşmek icin yasal yoldan Turkiye'ye giriş yapamayınca, mayınlı sahadan gecmeye karar verdi.
Akşam saatlerinde Nusaybin'den 5 kilometre uzaklıktaki mayınlı
sahaya giren Leyla Olgun, sahanın ortasındayken sınırda nobet tutan Demirkurt Piyade Sınır Karakolu askerleri tarafından fark edildi.
Askerlerin havaya actığı uyarı ateşi ve ''dur'' ihtarı sonucu
yerinde bekleyen Leyla Olgun, jandarma tarafından mayınlar arasından kurtarıldı.
İlk ifadesinde annesine kavuşmak icin Turkiye'ye giriş yaptığını
bildiren Olgun, jandarma tarafından Nusaybin Emniyet Mudurluğu'ne teslim edildi. Turk vatandaşı olduğunu ve annesinin yanında kalmak istediğini kaydeden Leyla Olgun, yediemin olarak annesi Fatma Olgun'a teslim edildi.
7 yıl aradan sonra Leyla Olgun ile annesi Fatma Olgun'un kavuşması sırasında duygulu anlar yaşandı. Anne ile kızı birbirlerine sarılırken gozyaşlarını tutamadılar.
-''TURKİYE'DE ANNEMİN YANINDA YAŞAMAK İSTİYORUM''
Leyla Olgun, AA muhabirine, Suriye'deki teyzesi tarafından
buyutulduğunu, teyzesiyle aralarında bir sıkıntı yaşamadığını, ancak annesiyle yaşamak istediği icin Turkiye'ye gelmeye karar verdiğini soyledi.
Bunun icin Suriye'deki Halep Başkonsolosluğu'na başvuru yaptığını,ancak talebinin kimliği olmadığı icin geri cevrildiğini bildiren Olgun, bu nedenle sınırdan kacak yolla gecmeye karar verdiğini kaydetti.
Olgun, şunları anlattı:
''Suriye'de 'vatansız' statusunde yaşıyorduk. Suriye Devleti bu
nedenle bize nufus cuzdanı vermiyordu. Boyle olunca da pasaport alamadım. Mayınlı araziden gecmekten başka carem yoktu. Olumu goze alarak anneme gitmeye karar verdim. Mayınlı araziye girdikten sonra korkmaya başladım. Her yerim titriyordu. Bastığı yerin altında mayın olduğunu duşunmek insanı urpertiyor. Mayınlı arazinin ortasında askerler beni gordu. Havaya ateş actılar. Korkum daha da arttı. Beni terorist zannedebilirlerdi. Ama beni gorduler. Mayınlı alandan alarak karakola, oradan polise teslim ettiler.''
Turk vatandaşı olduğunu, ancak nufus kaydı olmadığı icin bunu
ispatlayamadığını bildiren Olgun, ''Turkiye'de annemin yanında yaşamak istiyorum. Bizi ayırmasınlar'' dedi.
-''BABASI MAYINA BASARAK OLDU''-
Anne Fatma Olgun ise 1972 yılında evlendiği Kasım Olgun'un
kacakcılık yapmak icin mayınlı araziden Suriye'ye gecerken 1977
yılında bastığı mayının patlaması sonucu yaşamını yitirdiğini soyledi.
Eşinin olumunun ardından 4 yaşındaki oğlu Aslan ile kızları 3
yaşındaki Leyla ve 2 yaşındaki Herdem'i Suriye'nin Kamışlı kentinde oturan ve cocuğu olmayan kız kardeşi Emine'ye buyutmesi icin verdiğini ifade eden Fatma Olgun, şunları anlattı:
''Gelirim olmadığı icin cocuklarımı 1978 yılında Suriye'ye
ziyarete gittiğimde ona bırakmıştım. 5 yıl once oğlum Aslan, geri dondu. Nufus kaydı olduğu icin bir sorun cıkmadı. Askerliğini yaptı ve şimdi birlikte yaşıyoruz. Ancak, kızlarım o zaman kucuk olduğu icin nufus kaydı yapılmamıştı. Leyla'nın yanımda kalmasını istiyorum. Kızımı kaybetmek istemiyorum. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını istiyorum.''
Leyla Olgun'un Avukatı Abdullah Duzgun ise Turkiye ile Suriye'nin sınır bolgesinde yaşayan insanlar arasında akrabalık ilişkisinin bulunduğunu belirterek, ''Suriye sınır bolgesinde yaşayan ve Turkiye'de akrabası bulunanların coğunluğuna vatandaşlık hakkı vermiyor. Bu nedenle onlar da pasaport alamadıkları gibi buyuk sıkıntı icerisinde yaşıyorlar. Bu durumda olan cok sayıda kişi var. Leyla'nın annesinin yanında kalması icin başvuruda bulunduk'' dedi.
Kaymakam Ersin Emiroğlu ise Leyla'nın Turk vatandaşı olduğunu belirtmesi uzerine Suriye'ye iade edilmediğini belirterek, ''Leyla'nın durumu icin İcişleri Bakanlığı'na yazı yazarak goruş istedik. Gelecek bilgi doğrultusunda hareket edeceğiz'' diye konuştu.
Haberturk
Kimbilir buna benzer kac tane hikaye vardır...
Allah kavuştursun!...