Dış dunyayı tanımamıza yardımcı olan duyu organlarımızın ve en onemlisi vucudumuzun kumanda merkezi olan beynimizin bulunduğu başımız, hem onu koruyan, hem de bize son derece estetik bir gorunum kazandıran saclarla kaplıdır. Oldukca hızlı uzama ozelliğine sahip olan saclarımızın miktarı, kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık olarak 100 bindir. İşte bu 100 bin sac telinden tek bir tanesi incelendiğinde, Yuce Allah’ın kusursuz yaratma sanatını ortaya koyan cok sayıda hikmetli detayla karşılaşırız.

Sac Tellerimiz Hakkında Onemli Detaylar

Saclarımız Duzenli Olarak Dokulmesine Rağmen Neden Sacsız Kalmayız?

Sacın, buyume hızı gunde ortalama 0,3 mm ile 0,4 mm'dir. Her sac telinin buyume ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu icin bir sac teli buyurken diğeri dokulebilir. Sac tellerinin bu farklı buyume ve dokulme ozellikleri sacsız kalmamızı engeller.

Saclarımızın İcinde Buyuduğu Yapıdaki Detaylar Nelerdir?

Sacın icinde buyuduğu yapıya folikul adı verilir. Folikul, yağ ureterek deriyi ve sacı yağlandıran gozenekli yapı ve bu gozenekli yapının dışında gorulen kısımlardaki ozel kaslardan oluşan oldukca detaylı bir sisteme sahiptir. Ayrıca bizim icin sac ureten bu folikuller, hayatımız boyunca birden cok tipte sac uretme kapasitesine sahiptir.

Yaşlanınca Neden Coğu İnsanın Sacları İncelir Ya Da Azalır?

Cunku yaşlanma ile birlikte bazı kalıcı sac ureten folikuller bu sacları gorunmeyen vellus tuylerle değiştirirler. Yani aslında yaşlanınca saclarımızı kaybetmeyiz sadece saclarımız kuculur ve incelir.

Hucrelerden Oluşmasına Rağmen Neden Saclarımız Kesildiği Zaman Acı Hissetmeyiz?


Saclar yukarıda soz ettiğimiz gibi folikul denen tup benzeri bir gozenekten cıkarlar. Sac, folikulun icindeki canlı hucrelerde oluşur. Bu hassas canlı hucreler sonradan sac dediğimiz guclu telleri oluşturmak icin olurler. İşte bu nedenle saclarımız kesilirken acı hissetmeyiz. Kuşkusuz sacın olu hucrelerden oluşması buyuk bir nimettir. Cunku sac tellerimiz eğer canlı hucrelerden oluşsaydı her sac kesimi zor ve acı verici olacaktı. Sac tellerimizde bulunan bu ozelliğin bir diğer mucizevi yanı ise canlı sac hucrelerinin bizim acı cekmememiz icin olmeleridir. Acıktır ki aklı ve şuuru olmayan bir hucrenin kendi kendini oldurmeye karar vermesi imkansızdır. Buradaki kusursuz detay, Yuce Allah’ın ustun aklının eserlerinden yalnızca biridir.

Saclarımızın Uzaması Sırasında Hangi Mucizeler Yaşanır?

Buyume…

Sac her gun folikulun dibinden metal bir paranın onda ucu kalınlığında uzar. Kuşkusuz burada hassas bir ayar soz konusudur. Gormeyen, duşunemeyen ve matematik bilgisi olmayan hucreler, her gun belirli bir olcu ile buyumektedirler. Bu elbette Yuce Allah’ın yaratma sanatıdır.

Durma…

Sac veya tuy her folikul icinde belli bir uzunluğa kadar uzar ve sonra kısa bir sureliğine durur.

Yeni Oluşum…

Sac ve tuy folikulunde yeni bir sac oluşmaya başladığı zaman buyumesi durmuş olan sac veya tuy folikulden cıkar ve arkadan yeni sac gelmeye başlar.


Sac Epidermisinin (Ust Deri, Olu Deri) İşlevi Nedir?

Her sacın mikroskop altındaki goruntusu, en ustte, ust uste binmiş catı kiremitlerine benzeyen epidermis adı verilen olu hucre tabakalarından oluşur. Bu olu tabaka sacın birbirine dolaşıp duğumlenmesine engel olur. Eğer saca yuvarlaklığını kazandıran epidermis tabakası olmasaydı saclarımız hicbir zaman duzgun durmayacak daima birbirine dolanarak karışacaktı.

Epidermisin bir başka yararlı işlevi -belki de en onemli olanı– ise sacı folikulun icine kilitlemesidir.

Eğer Sacımız Folikul İcine Kilitlenmezse Ne Olur?

Eğer bu kilitlenme işlemi olmasaydı saclarımız hicbir zaman uzamazlar hatta yerlerinde duramaz ve dokulurlerdi. Bu durum ise beyin gibi onemli bir organımızın yer aldığı başımızın sıcak guneş ışınları veya soğuk hava koşullarında korumasız kalması anlamına gelirdi.

Bu Kilitlenme Nasıl Gercekleşir?

Sac folikulunun en ic tabakasını cevreleyen olu deri hucreleri, sac govdesinin etrafındaki olu hucrelerle birbirlerine gecerler. Bu iki olu hucrenin birbirine gecmesi sonucu sac, folikulun bir parcası cıkacak şekilde koparılmadıkca duşmez. Fakat boyle olsa da zarar goren folikulun yerine hemen yenisi uretilir ve yeni sac uretim dongusu başlar. Bu durum, saclarımız buyuk bir zorlanma ile koparılsa bile yerine yenilerinin geleceği ve hicbir zaman sacsız kalmayacağımız anlamına gelir.

Sac Kilitlenmişse Uzadıkca Kokten Dışarı Nasıl Cıkar?

İşte bu noktada olağanustu bir yaratılış mucizesi daha gercekleşir. Sac folikulu desmozom adı verilen binlerce kucuk duğme ile cevrilidir. Aynı dokuya ait hucreler arasında bulunan ve doku butunluğunun sağlanması acısından oldukca onemli bir yere sahip olan bu kucuk duğmeler, sacın kontrollu şekilde cıkmasına izin verecek şekilde tam bir duzenle hızlıca iliklenir ve cozulur. Bu kilit tam gerektiği anda sac deriden cıkmadan once, ozel enzimler sayesinde acılır.

Allah Her Detayda Kendi Yuceliğini ve Kudretini Gosterir

Saclarımız Yuce Allah’ın ustun aklının, detay ve estetik sanatının, benzersiz yaratmasının delillerindendir. Her biri Yuce Allah’ın ilhamıyla kendi işlevlerini yerine getirmek icin yaratılmışlardır. Varlıkları, şekilleri, renkleri, uzamaları, dokulmeleri hepsi Rabbimiz’in hikmetle yarattığı nimetlerdendir. Yoktan var eden, her şeyi dilediği gibi takdir eden ve onları her an dilediği gibi yaratmaya kadir olan Yuce Allah icin kuşkusuz bu son derece kolaydır. Rabbimiz kusursuz yaratmasıyla ilgili olarak bir ayette şoyle buyurmaktadır:

“Bu, Allah'ın yaratmasıdır. Şu halde, O'nun dışında olanların yarattıklarını bana gosterin. Hayır, zulmedenler, acıkca bir sapıklık icindedirler.” (Lokman Suresi, 11)

Gozu toz ve yabancı maddelerden koruyan kirpiklerimiz ve guneş ışınlarını kırarak gozun icine yansımasını engelleyen kaşlarımız, koptukları veya kesildikleri zaman tekrar uzar. Ancak saclarımızın aksine kirpiklerimiz de kaşlarımız da eski boyutuna geldiğinde bu uzama durur. Cunku bu iki onemli yapı da Allah tarafından en ideal uzunlukta duracak şekilde yaratılmıştır.

Hayvanların Tuyleri Neden Bizim Saclarımız Gibi Uzamaz?

İnsanlar yaşamları boyunca bircok kez saclarını kestirmek zorunda kalırken bircok hayvanın tuyleri hem mukemmel şekilde taranmış gibi dumduzdur, hem de duzenli olarak kesilmiş gibi hep aynı uzunluktadır. Peki hayvan tuylerindeki bu benzersiz organizasyon nasıl gercekleşir? Bunun nedeni tuylerin periyodik olarak ve oldukca uzun bir zaman diliminde uzamasıdır. Tuyler belli bir uzunluğa ulaştığında alttan yeni bir tuy cıkmaya başlar, alttaki tuy uzadığında ise ustteki tuy dokulur boylece tuyler hep belli bir boyda kalırlar.
__________________