Selamın aleykum hayırlı forumlar bazı uyanık arkadaşlar bu soruyu cevabını bilmeyen arkadaşlara sormuşlar bununla islama saldırıp kafaları karıştırmak istiyorlar.Sakın şupheye duşmeyin arkadaşlar kişi bilmediği şeyde cahildir.Bu zamanın muhim kuran tefsiri risale i nur bunu acıkca izah etmiştir.
Bismillahirrahmanirrahim

Dunya, okuz ile balık sırtındadır." hadisinin kaynaklarını verebilir misiniz?

Me'hazler: Hayat-ul Hayavan-ul Kubra, son kısmı "Acaib-ul Mahlûkat" sh: 309; Tefsir Ed-Durr-ul Mensur - Suyutî 6/124 ve 261; El-Metalib-ul Âliye 3/391; Şuab-ul İman - Beyhakî sh: 433; Tefsir-i Ruh-ul Beyan - Burusevî 8/156
Zabıt şekli: Rivayet iki uc tarik ve ayrı lafızlarla gelmiştir. RÂviler İbn-i Abbas (R.A.), Vehb bin Munebbih ve Rubay' İbn-i Zeyd (R.A.)'dır.
İbn-i Abbas'ın tarikinde: "Arş'ı dort melÂike hamletmişlerdir. Bu meleklerden birisi sûreten insan gibidir. Birisi de sevr, yani okuz sûretindedir. Birisi de kartal sûretinde ve diğer birisi de arslan sûretindedir."
Vehb bin Munebbih'in tarîkinde: "Arş'ı dort melÂike omuzlarında taşırlar. Bu meleklerin her birisinin dort tane yuzu vardır. Bir yuzu sevr, biri arslan, biri kartal, biri de insan yuzu gibidir..."
İbn-i Zeyd'in tarikinde: (El-Hakka Sûresi, Âyet:17) tefsirinde, Resul-i Ekrem (A.S.M.)'dan rivayet ile ferman buyurmuş ki: "Bu gun Arş'ı dort tane melÂike taşımaktadır. Amma Kıyamet gununde onu sekiz tane melÂike taşıyacaktır."(1)
(1) bk. Abdukladir BADILLI, Risale-i Nur'un Kudsi Kaynakları.

http://www.sorularlarisale.com/makal...r_misiniz.html

Asıl Meselemiz Bu sozde Peygamberimiz(S.a.s) ne demek istemiştir?

Değerli kardeşimizlerimiz;
Evet, bu soz bir hadis-i şeriftir. (bk. HÂkim, el-Mustedrek: 4:636; el-Munzirî, et-Terğib ve’t-Terhîb: 4:257; el-Heysemî, Mecmeu’z-ZevÂid: 8:131)

Ama, acaba her zaman hak ve hakikat soyleyen Peygamber Efendimiz (asv) bu sozuyle neyi anlatmak istemiştir?

Muhtemelen bu mecazi bir sozdur, fakat halk hakikat anlıyor. Bilindiği gibi soz uc manada kullanılır: Hakikat, mecaz ve kinaye.

Soz, soylendiği manada kullanılırsa "hakikat" olur.

Soz, kendi manasından başka bir mana icin soylenmişse ve kendi manasında kullanılmasına bir mani varsa "mecaz" olur.

Bir şey hakiki manasıyla değil de, bu hakiki mananın aksi ile ifade olunuyorsa o soze "kinaye" denir.

Mesela, "odun" kelimesi yakılacak şey manasında kullanılırsa hakikattir. Şayet bu kelimeyle bir kimsenin kalın kafalı, zarafetten habersiz olduğunu anlatmak istiyorsak, bu mecaz olur. Deyimlerimiz tamamen mecazi sozlerdir. "Ağzı kulaklarına varıyor" deriz ve bu sozumuzle bahsettiğimiz kişinin cok sevincli olduğunu, memnuniyetini ifade ederiz; ağzın gidip de kulağa misafir olmasını değil.

Mecazın "akli" ve "lugavi" olmak uzere iki kısmı vardır. Ayrıca, alakası teşbih olan mecazlara "istiare" başka turlu alakası bulunanlara da "mursel mecaz" denmektedir.

Asıl meseleye gelirsek; "Dunya okuzle balığın ustundedir." sozunde kastedilen mana nedir?

Peygamber Efendimiz (asv) bununla şu uc manayı anlatmak istemiştir:

Birincisi: Cenab-ı Hak yarattığı her mahluk icin bir melaike vazifelendirmektedir. Bunlara "Muekkel Melekler" diyoruz. Dunyanın da iki tane muekkel melaikesi vardır ki, bunların isimleri "Sevr" ve "Hut"tur. Yani "Okuz" ve "Balık".

İkincisi: On dort asır once, yani Peygamberimiz (asv) ve sahabelerinin yaşadığı asırda, en onemli iki gecim kaynağı ciftcilikle avcılıktı. Bu şimdi de kısmen boyledir. Ziraatın sembolu okuz, avcılığın sembolu ise balıktır. İşte, Peygamberimiz (asv) "Dunya okuzle balığın ustundedir." hadisiyle bu hakikate parmak basmış, insanların geciminde en muhim iki kaynağı gayet beliğ bir tarzda ifade etmiştir.

Ucuncusu: Bilindiği gibi, tekniğin henuz yeterince gelişmediği devirlerde dunyanın durduğuna, guneşin donduğune inanılırdı. Halbuki zamanla bunun tersinin doğru olduğu kesin olarak anlaşıldı. Eski bilgilere inanan insanlara bu gerceği doğrudan doğruya anlatmak kolay değildi. Boyle yapılsaydı, belki de bircok insanlar İslam nurundan istifade edemeyeceklerdi. Resul-i Ekrem (asv), bir edebi sanat yaparak cevap vermiş ve o asrın insanlarını tatmin etmiştir.

Dunya guneşin etrafında donerken hayali on iki menzilden gecer. Biz bunlara "burclar" diyoruz. Bu burclardan ikisinin adı "okuz" ve "balık"tır. Peygamber Efendimize (asv) ayrı ayrı zamanlarda dunyanın ne ustunde durduğu sorulmuş, o da birinci defasında "okuzun", ikinci defasında "balığın" ustunde duruyor diye buyurmuştur. Bu cevaplarıyla, soru vakitlerinde dunyanın okuz ve balık burclarından gecmekte olduğunu, fakat guneşin yerkuresinin etrafında donmediğini aksine yerkuresinin guneşin etrafında donduğunu de on dort asır onceden haber vermiştir.

Peygamber Efendimiz (asv) mecazlı ve kinayeli bir sozle uc buyuk hakikati en guzel şekilde dile getirmiş, hem o asırdaki, hem de daha sonraki asırlardaki muhataplarını tatmin etmiştir.

Kaynak :http://www.sorularlaislamiyet.com/ar...is-var-mi.html
__________________