Muaz b. Cebel'in İbn Abbas'tan naklen rivayet ettiği bir hadis şoyledir:
Bir gun Resulullah ile birlikte ensardan bir adamın evindeydik.O sırada dışarıdan bir ses , Ey ev halkı! iceri girmeme izin verir misiniz? ihtiyacınız olduğunu bildiğim bir mesele var siz ondan haber vereceğim dedi.
Resullah ashabına bu seslenenin kim olduğunu biliyor musunuz?dedi ve devam etti bu şeytandır buyurdu.Kapı acıldı...karşımıza oldukca yaşlı bir gozu kor biri cıktı.Gozleri fal taşı gibi dışarı fırlamış kafası buyuk bir filin kafası gibiydi. Dudakları da Bir okuz dudağı gibiydi.Şeytan neden geldiğini anlattı. Allah'ın meleklerinden bir melek geldi ve dedi ki Allah'ın habibi Hz. Muhammed'in yanına gidip insanları nasıl kandırdığını soyleyeceksin dedi ve cumlene bir kelime yalan karıştırırsan Allah seni butun duşmanlarının onunde rezil rusva edecek.İşte ey Muhammed durum bu cumlelerime bir kelime yalan karıştırırsam Allah'tan benim kul olmamı isteyebilirsin.

Şeytan şoyle dedi:Benim 70bin evladım var.Onlarında her birinin 70 bin askeri evladı vardır.Onlardan kimini Alimlere kimini genclere kimini yaşlı adamlara kimini de yaşlı kadınlara musallat etmişimdir.Genclerle aramızda problem yok her dediğimi yaptırıyorum.Cocuklar ise bizimkiler onlarla diledikleri gibi oynarlar.
Ey Muhammed,ben yalan soyleyenlerin ilkiyim yalan soyleyen benim dostumdur kim Allah adına yemin ederse o benim sevgilimdir,sevdiğimdir.Gıybet,arabozuculuk benim keyif ve neşe kaynağımdır.Yalan yere şahitlik edenler benim gozumun nurudur.Muhammed!Ummetinden namazlarını dakika dakika,saat saat erteleyenler vardır onlarıda anlatayım :
Bir kişi namaza kalkmak istemezse hele biraz dur daha vakit var derim.Şayet beni mağlup eder namaza kalkarsa namaza başladığında sağına bak soluna bak gibi telkinlerde bulunurum bakındığında ise ben onun iki kaşının arasından operim.Bunda da başarılı olamazsam acele acele kılmasını soylerim namazını hızlı kılarsa Allah onu ahirette eşek başına cevirir