HZ. MUHAMMED ALEYHİSSELÂM'IN DOĞUM VE VEFAT TARİHİ:
SORU: Hz. Muhammed'in (s.a) doğum ve vefat tarihi konusunda ehl-i sunnet ve'l cemaat'in inancı 12 Rebîulevvel olmasına rağmen, şiîlerin farklı bir kanaate sahip olmaları beni son derece huzursuz etmektedir.
Şiîlere gore Hz. Muhammed'in (s.a) doğum tarihi 17 Rebîulevvel, vefat tarihi de 28 Safer olarak kabul edilmekte­dir.
Bu goruş ayrılığı nasıl ve ne zaman ortaya cıktı? Halbuki Hz. Muhammed'in (s.a) vefatına ehl-i beyt'te sahabe-i kiram da şahit olmuşlardır. Ehl-i beyt'in ve sahabe-i kiram'ın kendi donemlerinde Hz. Peygamberin (s.a) vefatı ile ilgili davra­nışları nasıldı?
Konuyla ilgili acıklamalarınızı buyuk bir sabırsızlık ice­risinde bekliyorum.
CEVAP: "Ehl-i sunnet'in rivayetlerinde Hz. Muhammed'in (s.a) do­ğum ve vefat tarihinin Rabîulevvel ayının Pazartesi gunu ol­duğunda ittifak vardır. Ancak tarihi konusunda ihtilaf edil­miştir. Soz konusu doğum tarihi icin bazıları 2, bazıları 8, ba­zıları 12, bazıları ise 17 tarihini ileri surmektedirler. Fakat ehl-i sunnet'e gore yaygın tarih 12 Rebîulevvel'dir. Aynı şe­kilde vefat tarihi icin bazıları Rebîulevverin 1'i bazıları 2'si, bazıları da 10'u demektedirler. Fakat ehl-i sunnet'e gore en yaygın tarih yine 12 Rebîulevvel'dir.
EHL-İ SUNNETİN RİVAYETLERİNE GORE, HZ. MUHAMMED ALEYHİSSELÂM'IN DOĞUMU VE VEFATI İLE İLGİLİ OLARAK NE SAHABE-İ KİRÂM'IN VE NE DE EHL-İ BEYT'İN HERHANGİ BİR UYGULAMASI VARDIR. BUNUNLA İLGİLİ HERHANGİ BİR TOREN DE DUZENLEMEZLERDİ.
Şiîler arasında meşhur olan ve makbul addedilen "Usûlu KÂfi" adlı eserde Hz. Peygamberin (s.a) doğum ve vefat ta­rihlerinin her ikisi icin de 12 Rebîulevvel tarihi verilmiştir. Fakat şiî alimler şu goruşu paylaşmaktadırlar; Doğum tari­hi 17 Rebîulevvel, vefat tarihi de 28 Safer'dir.
BİLDİĞİM KADARIYLA, EHL-İ BEYT İMAMLARI DA HZ. MUHAMMED ALEYHİSSELÂM'IN DOĞUM VE VEFAT YILDONUMLERİNDE HERHANGİ BİR TOREN TERTİP ETMEZLERDİ.
Tarihlerdeki bu goruş ayrılıklarının nasıl ve ne zaman or­taya cıktığını belirlemek zordur."
(FETVALAR, ALLÂME SEYYİD EBÛ'L A'LÂ EL-MEVDÛDÎ -RH.A-, NEHİR YAY., C: 4, SH: 256, 257 / TERCUMANU'L KUR'AN, MART, 1977)
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Hz. Muhammed AleyhisselÂm'ın Doğum ve Vefat Tarihi