Vermek İstemeseydi, İstemek Vermezdi.
Yıllardır, cok okuduğum bir hakikat. İlk defa bu veciz ifade bu yaz dikkatimi cekti. Gundem yaptım. Ve anlamaya calıştım. O konuda kalbimi, aklımı ve ruhumu meşgul ettim. Ve bu gundem halen devam ediyor. Bu soz bir derya: Ben kıyısında dolaşıyorum.

Mealen “isteyin cevap vereyim” ayetinden ilhamen soylenmiş bir soz. Ayet mutlak bırakmış. Bir sınır koymamış. Şunu isteyin cevap vereyim veya şunu isteseniz cevap vermem demiyor. Ne istersen iste cevap vereyim. Yani her istediğine Allah cevap verir, her duayı kabul eder. Cunku “vermek istemeseydi, istemek vermezdi”.isteyeceğin şeyi kalbinden, aklından, ruhundan veya hayalinden geciriyorsan; o istekleri sana vermişse karşılığını verecektir.

Oğrencilerimi 5. sınıfa kadar ciceklerim diye sevdim. Ama bir gercek var ki her ciceğin solduğu gibi, bu benim ciceklerim diye sevdiğim cocuklar da solacaklar. Cocuklar gunahsız oldukları icin, masum oldukları icin ciceklere benzetip seviyoruz. Yalnız ilerde kalplerine gelecek şupheler ve ruhlarını saracak gunahlar o cicekleri solduracak. Onun icin Allah ciceklerimi soldurmasın diye dua ediyor, istiyorum. Allah o cicekleri ebediyette de actırsın, bana da cicekleri koklamayı nasip etsin. Bizden istemek, O’ndan vermek var. Hem O’nun hazinesinden bir şey eksilmez ki. Her ne istesek verecektir. Elbette ki isteklerimiz safiyeti derecesinde kabul edilecek. Bir arı her istediği ciceğe konuyor. Bu dunyada hic kimse bu cicek benim diye o arıya mani olmuyor. Ben de rahmeti ilahiden o arı gibi olmak istiyorum. Benden istemek , ondan vermek. “vermek istemeseydi, istemek vermezdi”

İnsanın kalbine, ruhuna veya hayaline ne istek vermişse karşılığını verecektir. Masalları biz hep gercek olmayan, insanın hayal urunu olaylar: Ve bir ders vermek icin yazılmıştır, diye anlatıyoruz. İnsan, olmayan bir şeyi, gercekleşmeyecek bir şeyi hayal edebilir mi, duşunebilir mi? Elbette duşunemez ve hayal edemez. Kurgu filmleri var. Geleceğe yonelik teknolojik gelişmeleri hayal etmekle ilgili. Teknoloji kurgulanıyor, daha sonra zamanı gelince gercekleşiyor. Demek hayal urunu, masallardaki olaylar da gercekleşecek. Yalnız bu dunyanın kabiliyeti bu hayallerin gercekleşmesine musait değil. Mesela masallarda kuş gibi ucmak var. Demek kuş gibi ucacağımız bir memleket var. İnsan ciceklerin solmasını istemiyor. Demek ciceklerin hicbir zaman solmayacağı bir ulke var. Yeter ki biz bunları isterken yanlış kapı calmayalım.

İnsanın nefsi, dunyada yasak şeyleri de istiyor. İnsana bir nikahlı helallık verilmişken, o yasağa uymayıp haddini tecavuz ediyor. Oysa ki yasağa uysa cennette bu isteği gercekleşecek. Orda sınır yok. Sınırlar dar dunyada var. Herkes aynı yaşta olacak. Dunyadaki mahremiyetler yok. Dost dostu ile beraber olacak. Arılara hangi ciceğe konacağı hususunda sınır konulmadığı gibi, orda da insana sınır yok. Allah yollarımızı ayırmasın; cennette hakiki dostların yollarını birleştirsin. İnsan yasaklara uymayıp başkasının malına tecavuz ediyor. İmtihan dunyasında yasağa uysa orda dunya kadar bir mulk verilecek.”vermek istemeseydi, istemek vermezdi”

Karne gunu, beş sene beraber olduğumuz ciceklerimin kuş gibi kanatlanıp uctuklarını hissettim. Burada karar verdim, onlar kuş olup uctularsa, bende kartal olup onları takip edeceğim. Mutluluk ve uzuntulerini, sorunlarını paylaşacağım. Onların cicekler gibi masum kalmaları; onların ruhlarının gunahlarla kirlenmemeleri ve kalplerinin şuphelerden muhafaza olmaları icin dua ediyorum. Maddi ve manevi başarılı olmalarını istiyorum. Hayatın gerceklerini paylaşmak istiyorum. Gecmişte fırsatları değerlendirememe ihmallerimi telafi etmek istiyorum. Ebedi hayatın gercekleri ve fani hayatın hakikatlerine muhatap olmalarını arzuluyorum. ” Vermek istemeseydi, istemek vermezdi”

Hz. Yusuf a.s dunyaca en saadetli bir mevkide iken, genc iken olumunu talep ediyor. Demek dunyadan daha saadetli bir hayat var ki o hayata kavuşmayı bir an evvel istiyor. Bu vb hakikat derslerini onlara her fırsatta anlatmak istiyorum. Ektiğimiz hakikat tohumlarının filizlenip buyumesini ve meyve vermesini istiyorum. Ebter olmak istemiyorum. Manevi meyvedar nesil istiyorum. Bizden istemek, O’ndan icabet etmek var. “ vermek istemeseydi, istemek vermezdi”

“Vermek istemeseydi, istemek vermezdi” ahiretin varlığı, ebedi bir hayatın varlığını ispat ediyor. İnsanın en buyuk isteği ebedi yaşamak; ebedi bir saadet. Madem bu isteği ruhumuza yerleştirmiş, ebedi bir hayatı verecektir. Bazıları cehennem istiyor, bazıları cennet istiyor. Ne istersen verecek. İnsan bu dunyada bir goldeki balina gibi: Dunyaya sığmıyor. Goldeki balina ben okyanusun sakiniyim, hayatım ancak okyanusta doyabilir, diyor. İnsan da oyle; ahiret okyanusunda doyabilir. İnsanın bu dunyada sacları sayısınca duygularından birkac tanesi doyabiliyor. Demek butun duygularının doyacağı bir sonsuzluk ulkesi var. Dunyada zekÂmızın %1 ini kullanıyoruz deniyor. Demek butun aklını kullanacağı bir marifet okyanusu var. Onun icin “ iyi ki ebedi hayat var, iyi ki cennet var” diyoruz. Cunku orda daimi kavuşma var. Orda ayrılıklar yok. Orda solmayan cicekler var. Bizden istemek, ondan vermek. “vermek istemeseydi, istemek vermezdi”
Dikilecek bir fidan,
Bahcıvanı ben olayım.
Cennette bir cicek,
Arısı ben olayım.” Diye istiyorum. Bizden istemek, O’ndan vermek: Zira “vermek istemeseydi, istemek vermezdi”. ALINTIDIR.