MUCEDDİD-İ DİN

Kutub-u sitte ve kutub-i sunen de mevcut. İzahı şoyle belirtilmiştir: Yenileyen, yenileyici, hadis-i sahihle bildirilen her yuz yıl başında dini hakiykatleri devrin ve asrın ihtiyacına gore ders vermek uzere gonderilen buyuk alim ve Peygamberin varisi olan kişiler kendinden ve yeniden bir şey ihdas etmezler! Yeni ahkam getirmezler. Dine vaki tecavuzleri ret ve imha eyledikleri gibi, gunah-ı kebaire dışında gorunen guzellikleri emri ilÂhiyeye golge duşurmeden asra uyumlu yaşanacak guzellikte cumle ALLAH kullarına bildirmekle, yaşantısı ile de ornek, HZ. ALLAH’IN vazifelendirdiği, ALLAH’a mahsus olan varlıkta haddini bilen, her hali ile HZ. ALLAH’a muhtac olduğunun farkında olan ALLAH fakirlerinin hizmetkÂrı, bu fukaraların hizmetcisi, Peygamberinin de verasetini taşıyan kamil insan, umumun rahmet-i ilÂhîyesi kıyÂmete kadar bakîdir. Sonsuz rahmet-i ilahiyenin anlamı budur. Aksini duşunmek Hazret-i ALLAH’a noksan sıfat isnad etmektir kufurdur!..

Bu rahmetlerin zuhur mercii evvel simalarda vÂrisu’n- Nebi, nedim-i ilahi, mu’min, muttaki, samimi derviş kullarının her muamelatında muşahede etmek mumkundur. Aksini duşunmek irfaniyyette mana noksanlığıdır!.

Peygamber efendilerimizi daha evvel gelenleri tasdik, sonra gelecekleri mujdeleyici olarak,asra uyumlu kullarının tekÂmulune gore lutfetmiştir Hazret-i ALLAH...

ÎmÂnın şartı olan “Âmentu’nun” mÂnÂsı budur; imana golge duşurmeyelim!
İnsanlar arasında “sen benim gibi inanmıyorsun, kÂfirsin, gavursun” diye hakiykat dışı duşmanlık yapmayalım.!..

Yer yuzunde bu yonlu ilmin alıcısı kalmadı. Hele asrı idrak eden beni Adem toplumlarında muşteri hic kalmadı!.. Hele bugunlerde asrın guzelliklerini idrak ederek yaşayan insanların dostluğuna cok muhtacız!..
“ALLÂH’ın dostluğu bize yeter” diye kendini avutma!. Sozun gerceği bu değil. BÂriz gorulen ALLAH duşmanlarından dost edinme. Ama, merhametsiz de olma, onlar icin de du et ; ama ALLAH kabul eder veya etmez. Sen ALLÂH’ın rahmet ve merhamet sıfatından uzak durma. Bu turlu meziyetlerde az da olsa rahmet-i ilÂhînin dunyÂdaki tecellîsi de rahmettir!. Duny mendupdur, guzeldir. DunyÂdaki kazanc hicbir yerde yoktur. Ne kabirde, ne mahşerde!GÂfil olma!

Dunya beni Adem’in rahmet kaynağı ve manen ihya yeridir! BÂzı dergilerde, gazetelerde, video kasetlerinde, cd bantlarında (sayısını bilmiyorum) sohbetlerim ve mulÂkatlarım vardır.

PİR H. GALİP HASAN KUŞCUOĞLU