Allah Korkusu İnsana Guzel Bir Ahlak Kazandırır

Allah’tan korkan bir insan, toplumdaki en guvenilir kişidir. Allah’tan korktuğu icin yalan soylemeyecek, Allah’ın hoşnut olmayacağı kotu davranışlar sergilemeyecek, kendi cıkarlarını değil, başkalarının cıkarlarını gozetecek, kendi rahatını değil, başkalarının rahatını duşunecek, etrafına hep hayır ve guzellik sunmaya calışacaktır. Allah’tan korkan kişide samimiyet, durustluk, candanlık, vefa, sadakat, fedakarlık gibi guzel ahlaka ait tum tavırlar en ustun şekilde gorulur. Allah korkusu taşımayan bir insanda ise bu ozelliklerin gercek anlamda ve devamlı bulunması mumkun değildir. Boyle biri Rabbimiz’e hesap vereceğine, cehenneme girip yaptığı kotuluklerin karşılığını goreceğine inanmadığı icin bu kısa dunya hayatında kendi cıkarlarından fedakarlıkta bulunup guzel davranışlar sergilemesini gerektiren bir durum olmadığını duşunur. Allah’tan korkan bir Musluman ise bunun tam tersi bir tavır ortaya koyar. Her konuda Allah korkusundan kaynaklanan guclu vicdanına başvurur ve cıkarlarını değil, din ahlakının sınırlarını korur.

Musluman Cehennemdeki Azaptan Korkar
Cehennemden korkmak, cehennemin azabını duşunerek Allah korkusunu arttırmak da Muslumanın onemli ozelliklerindendir.

Bir kişi, şu anda cehennemin kenarında olsaydı ve oradaki zebanilerin cehennem ehline yaptıkları dayanılmaz işkenceleri gozuyle gorseydi, cayır cayır yanan ateşin uğultusunu, cehennem ehlinin cığlıklarını, kemikleri catırdatan inlemelerini, kahırla nefes alıp vermelerini, bir kez daha dunyaya geri donmek isteyen pişmanlık dolu yalvarışlarını duysaydı hic kuşku yok ki icini tarifsiz bir korku kaplardı. İşte muminler cehennemi gormedikleri halde, cehennemin kesin bir gercek olduğunu ve cehennem azabının şiddetini Kuran’dan oğrendikleri icin, cehennemden ve Yuce Allah’ın rızasını kaybetmekten bu şekilde şiddetle korkarlar. Allah bir ayetinde muminin, Kendi makamından korktuğu gibi, tehdidinden de korktuğunu bildirmiştir:

“... İşte bu, makamımdan korkana ve tehdidimden korkana ait (bir ayrıcalıktır).” (İbrahim Suresi, 14)

Allah’ın tehdidi; Rabbimiz’e iman ve itaat etmeyen, O’nun rızasını gozetmeyen, emir ve yasaklarını tanımayanlar icin vaat ettiği maddi, manevi sonsuz bir azaptır. Bunun yeri de cehennemdir. Mumin, bu dunyada hic kimsenin Allah’ın azabından emin olamayacağını cok iyi bilir. Bu yuzden Allah’ın, inkarcılara vaat ettiği cehennemdeki dayanılmaz ve sonsuz azaba duşmekten korkar. Ayetlerde Muslumanların cehennem azabından yana korku duydukları şoyle bildirilmektedir. Bu ayetlerden bazıları şoyledir:

“Ve ben, Muslumanların ilki olmakla da emrolundum.” De ki: “Ben, Rabbime isyan ettiğim takdirde, buyuk bir gunun azabından korkarım.” (Zumer Suresi, 12-13)

“De ki: “O, gokleri ve yeri yaratırken ve O, (hep) besleyen (hic) beslenmezken, ben Allah’tan başkasını mı veli edineceğim?” De ki: “Bana gercekten Musluman olanların ilki olmam emredildi ve: Sakın muşriklerden olma.” (denildi.) De ki: “Şuphesiz ben, Rabbime isyan edersem o buyuk gunun azabından korkarım.”” (Enam Suresi, 14-15)