Haram ya da helal konusu Allahın kitabında cok guzel anlatılmıştır. Sizlere bir rivayete gore değil, bizzat Allahın koruması altındaki kitaptan alıntı yaparak anlatmak istiyorum, bakın Rabbim ne diyor. Ama once bizleri nasıl ikaz edip kesin delili olmayan yani kuranın bahsetmediği, ama bir rivayete gore diye başlayan sozleri kuran gibi kabul edenlere nasıl ikazda bulunuyor rabbim.

(Mumin sur.56: Kendilerine gelmiş kesin bir delil olmaksızın, Allah'ın ayetleri hakkında munakaşa edenler var ya, hic şuphe yok ki, onların kalplerinde, asla yetişemeyecekleri bir buyukluk hevesinden başka bir şey yoktur. Sen Allah'a sığın. Kuşkusuz O, işiten ve gorendir.)

Değerli dostlar Allah a nasıl sığınılır, indirdiği kitaba sarılmakla elbette. Şimdide haram konularında neler soyluyor onlara bakalım.

(Araf sur.32. ayet: De ki: "Allah'ın kulları icin cıkardığı susu, guzel, temiz ve tatlı rızıkları kim haram etmiş?" De ki: "Dunya hayatında onlar, inananlar icin de var. Kıyamet gununde ise yalnız inananlar icindir onlar." Bilgiden nasipli bir topluluk icin biz, ayetleri boyle ayrıntılı kılıyoruz.)

Bu ayete baktığınızda demek ki Allahın haram demediği hicbir şeye peygamberimiz dÂhil kimse haram diyemez, devam edelim. (Maide Suresi 87. Ey iman sahipleri! Allah'ın size helal kıldığı şeylerin temiz ve guzel olanlarını haramlaştırmayın; azıp sınırı aşmayın; Allah azıp sınırı aşanları sevmez.)

Şimdide neleri haram kılmış onlara bakalım.

( Enam Suresi 145. De ki: "Bana vahyolunanlar icinde, bu haram dediklerinizi yiyecek birine yasaklanmış bir şey bulamıyorum. Yalnız şunlardan biri olursa başka: leş, akıtılmış kan, domuz eti -ki o bir pisliktir- Allah'tan başkası adına boğazlanmış bir murdar."…..)

Demek ki yasaklananlar cok acık belirtilmiş. Bunların haricinde olan temiz her şey helaldir, peki şimdi bizlere geleneksel İslam ın saydıkları haramlar neyin nesi peki diye soranlar olacaktır aramızda, işte bu ayetleri duşunun ve gerceği goreceksiniz. Devam edelim haram konusuna.

(Yunus Suresi 59. De ki: "Ne oldu size de Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir haram yaptınız bir de helal?" De ki: "Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?")

Yazdığım ayeti lutfen iyice okuyunuz bakın ne diyor Rabbim? Kuranın emretmedikleri dışında haramlar icat ettiniz diyor Allah ve soruyor buraya dikkat edelim lutfen, Allah mı size izin verdi diyor, yoksa Allah a iftiramı ediyorsunuz diye kızıyor bizlere. Şimdi sormak isterim, bu ayetlerden sonra, eğer Allah Peygamberimizle kuran dışından daha başka yiyecekleri helal ve haram yapmış olabilirde, daha sonra kuran dışından gondermiş olabilir mi dersiniz? Kesinlikle hayır, cunku kuran ipine sarılın sizi doğruya yoneltecektir diyor ayetinde, bunu kabul etmekle kuranda celişki yaratmış oluruz. Peki, daha sonra peygamberimize haram yapma yetkisi vermiş midir dersiniz? Buda asla olmaz, cunku ne diyordu Allah peygamberimize bakın.

(Maide Suresi 67. Ey resul! Rabbinden sana indirileni tebliğ et. Eğer bunu yapmazsan onun verdiği peygamberlik gorevini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan korur. Allah, kufre batmış topluluğa kılavuzluk etmez.)

Demek ki Allah peygamberimize ozellikle tembihte bulunuyor ve sana indirdiğim kuranı insanlara tebliğ et diyor. Daha onceki ayetinde de haram konusunda Allah mı size izin verdi demiyor muydu? Demek ki helal ve haram konusunda tek yetkili rabbimmiş. İşin ilginci bunu yapmadığın takdirde gorevini de yapmamış sayarım diyor peygamberimize. Buradan ikna olmayan kardeşlerimize bir başka ornek daha vermek isterim, acaba peygamberimiz bir helali haram yapabilir mi, işte bunun acık kanıtı şu ayeti dikkatle okuyalım.

(Tahrim Suresi 1. Ey Peygamber! Allah'ın sana helal kıldığı şeyi, eşlerinin hoşnutluğunu isteyerek neden haramlaştırıyorsun? Allah Gafur’dur, Rahîm'dir.)

Peygamberimiz aile icinde eşleri arasında orta yolu bulmak adına, hoşnutluğunu kazanmak icin bir helale haramdır diyor. Bakın hemen Yuceler yucesi rabbim nasıl ikaz ediyor ve peygamberimizi uyarıyor. Benim helal dediğim bir şeye eşlerinin hoşnutluğunu kazanmak adına nasıl haram dersin diye ikazda bulunuyor. İşte Kuran işte apacık ayetleri, ama anlayana anlamak isteyene tabi ki.
Şimdi bizler ne yapıyoruz kuranda asla gecmeyen konulara haram diyen kişilerin ya da velilerin sozlerine inanıp, Allahın haramlaştırmadığı bir konuyu yada yiyeceği, bu peygamberin sozudur dediklerine inanıyoruz. Bakın bu konuda da Allah bizleri uyarıyor. (Araf Suresi 3. (Ey insanlar), Rabbinizden size indirilene uyun ve O'ndan başka velilere uymayın. Ne kadar da az oğut alıyorsunuz!) Değerli arkadaşlarım hukmu yalnız ve yalnız ben veririm diyor Allah. Helal ve haram koyma yetkisi de bendedir diyor. Kurana baktığınızda toplumun sorduğu sorular hakkında bakıyorsunuz hemen ayet indirilmiş, orneğin kadınlar hakkında sorulan bir soruya bu konuda hukmu ben veririm diyor ve ayetini indiriyor. Hatta peygamberimize sorulan bircok soruya cevabı bakın yine ayette nasıl cevap verilmesi isteniyor.

(Enam suresi 57. ayet: De ki: "Ben Rabbimden gelen bir beyyine uzerindeyim. Ama siz onu yalanladınız. Acele istediğiniz şey benim yanımda değil. Hukum yalnız ve yalnız Allah'ındır. Hakkı o anlatır. Ayırt edip cozum getirenlerin en hayırlısı O'dur.)

Değerli arkadaşlarım bakın ne kadar acık, bana sorduklarınız, acele istedikleriniz benim yanımda değildir. Ben Allahtan geleni sizlere aktarırım, hukum yalnız ve yalnız Allahındır. Hakkı o anlatır, ayırt edip cozum getirenlerin en hayırlısı da Allah tır diyor. Dikkat edersen arada bir bende haram helal koyma yetkisi aldım demiyor, tam tersine ben bana iletileni sizlere iletirim diyor, buda kurandır. Duşunebiliyor musunuz yiyecek konusunda Allah yenmemesi gerekenleri tek tek saymış ve gerisi sizlere helaldir demiş ve nasıl bir ayette gondermiş.

(Hac sur. 30:İşte boyle. Kim Allah'ın yasaklarına saygılı olursa bu, Rabbi katında kendisi icin cok hayırlı olur. Karşınızda okunarak acıklananlar haric, tum hayvanlar size helal kılınmıştır. Artık putların pisliğinden, yalan sozden uzak durun.)

(Nahl Sur. 116. ayet; Yalan duzerek Allah'a iftira etmek icin, dillerinizin uydurma nitelendirmeleriyle "Şu helaldir, şu da haramdır!" demeyin. Yalan duzerek Allah'a iftira edenler kurtulamazlar.)

Bu ayetler acık secik yazmasına rağmen yani acıkladıklarım haricinde tum hayvanlar sizlere helal kılınmıştır demesine rağmen, hala bizlere peygamberimiz şunları da haram kılmıştır diye yuzlerce hayvan listesi sunmuyorlar mı? Birde sakın boyle bir ayrım yapmayın bu Allah a iftiradır dediği halde tum bunlara inanmaya devam ediyoruz. Ama bir araştırdığınızda bizlere sundukları bu liste Tevrat’ta aynısı var. Şimdi hemen zamanı gelmişken duşunelim isterseniz, acaba sonradan Musluman olan Yahudiler, yada icimize giren ve İslam ı bozmak isteyen hainler, peygamber sozu diye nasıl soktular dersiniz bu eski inanclarını? Bunu da iyice duşunun derim. Bizlerin yaptığı en buyuk yanlış kuranı rehber almayıp bizlere peygamberimiz sozudur diye aktarılan sozleri, kuran suzgecinden hic gecirmeden kabul etmemizdir. Bakın Allah boyle yapanlara ne diyor?
(Hac sur. 8.ayet: İnsanlar icinde oylesi vardır ki, Allah konusunda ilimsiz, kılavuzsuz ve aydınlık getiren bir kitaba sahip olmaksızın mucadele edip durur.)

Duşunun isterseniz Allah kuranı ben koruyorum diyor, ama kuran dışından bizlere gelen bilgileri kimler koruyor dersiniz? Bizlere aktarılan bilgiler bir rivayete gore diye başlar, eğer kuran suzgecinden gecirmeden kabul edersek ne olur sonumuz dersiniz? Bakın bizlere şunu soyluyorlar, Kuranda her şey yoktur ve kuran ozet bilgidir. Ama Allah bakın ne diyor?

( Nahl 89:…. Sana bu Kitap'ı indirdik ki her şey icin ayrıntılı bir acıklayıcı, bir kılavuz, bir rahmet, Muslumanlara da bir mujde olsun.)

(Nisa Suresi 174. ayet; Ey insanlar! Size Rabbinizden apacık, cok parlak ve guclu bir kanıt gelmiştir. Biz size, her şeyi acık secik gosteren bir ışık gonderdik.175. ayet;Allah'a inanıp O'na sarılanları O, kendisinden bir rahmetin ve lutfun icine sokacak ve onları kendisine ulaşan dosdoğru bir yola kılavuzlayacaktır.)

Sizce bu ayetler kuranında her şeyin olmadığını mı anlatıyor dersiniz? Bakın kuran her soruya cevap vermez diyenlere yine rabbim nasıl cevap veriyor?

(Ankebut 51: Karşılarında okunup duran bir kitabı sana indirmiş olmamız onlara yetmiyor mu? Bunda, inanan bir toplum icin elbette ki bir rahmet ve bir oğut vardır.)

Allah yetiyor diyor ve tersini soyleyenlere kızıyor, ama bizler tum bunlardan habersiz hala uyuma halindeyiz. Son olarak bir ayeti daha hatırlatmakta yarar var. Eğer kuranda olmayıpta bizlere başka kanallardan helal haram ya da bircok kurallar gelmiş olsa, Allah şu ayeti gonderirmiydi dersiniz?

(Zuhruf Suresi 44 Gercek şu: Bu Kuran sana ve toplumuna elbette ki bir hatırlatıcı/bir duşundurucu/bir şeref/bir oğuttur. Bu kitaptan sorumlu tutulacaksınız.)

Duşunebiliyor musunuz Allah sizi bu kitaptan sorumlu tutacağım diyecek, ama daha sonra kuranda olmayan bircok şeyden sorumlu tutacak. Boyle bir adalet anlayışını Rahman a laik gormenin cezasını ben tahayyul bile edemiyorum, yorum sizlerin. Bir Oğretmen imtihan edeceği kitabı acıklıyor ama imtihan gunu başka kitaplardan soru soruyor ve bu sizin mantığınıza uyuyor da o oğretmene hic sesiniz cıkmıyorsa, o zaman soylenenlerde doğru demektir. Yok, eğer sozunde durmayan oğretmene bizi bu kitaptan imtihan edecektiniz hocam, ama siz başka kitaptan soru soruyorsunuz diye hakkınızı arıyorsanız, o zaman kuranda olmayan hicbir şeyden de sorumlu olmayacağımızı bilmeli ve bunun tersini soyleyenlere de karşı cıkmalısınız. Kucuk bir ornek verelim, Kuran sus eşyasını tum inananlara indirdiğini soyler ve hicbir ayrım yapmaz ne erkek nede kadın. Altın yuzuk takmanın erkeklere gunah olduğunu soylemek, yukarıda yazdığım ayetlere ters duşer. Bunu soylemek ve savunmak ayette gectiği gibi, yalan duzerek Allah a iftira etmekle aynıdır diyor Rahman.

Helal ve haram konusunda icimize sokulan hurafelerin asıl kaynağını da sizlerle paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki Tevrat’tan alıntıyı okumadan once bizlere anlatılan haramlardan tek tırnak, cift tırnak ya da soylenen bircok haram denilen hayvanları hatırlayınız, daha sonrada kuranda hic gecmediği halde, hatta sakın kafanızdan haramlar uydurmayın denildiği halde bizler neler yapmışız ve bilmeden nerelere iman ediyoruz gorunuz. Gorduğunuz halde inanmaya devam ediyorsanız bunun hesabını da vereceğinizi unutmayınız. Lutfen artık birazcık duşunelim, başkalarının aklıyla değil kendi aklımızla duşunelim. İşte icimize sokulan helal ve haramların kaynağı Tevrat.

Tevrat tan alıntıdır;
Eti Yenen ve Yenmeyen Hayvanlar

(Yas.14:3–21)

BOLUM 11

Lev.11: 1 RAB Musa'yla Harun'a şoyle dedi:
Lev.11: 2 "İsrail halkına deyin ki, 'Karada yaşayan hayvanlardan şunların etini yiyebilirsiniz:
Lev.11: 3 Catal ve yarık tırnaklı, geviş getiren hayvanların tumu.
Lev.11: 4 Ancak geviş getiren ve catal tırnaklı olan hayvanlardan etini yememeniz gerekenler şunlardır: Deve geviş getirir, ama catal tırnaklı değildir. Sizin icin kirli sayılır.
Lev.11: 5 Kaya tavşanı* geviş getirir, ama catal tırnaklı değildir. Sizin icin kirli sayılır.
Lev.11: 6 Tavşan geviş getirir, ama catal tırnaklı değildir. Sizin icin kirli sayılır.
Lev.11: 7 Domuz catal ve yarık tırnaklıdır, ama geviş getirmez. Sizin icin kirli sayılır.
Lev.11: 8 Bu hayvanların etini yemeyecek, leşine dokunmayacaksınız, sizin icin kirlidir.
Lev.11: 9 "'Suda yaşayan hayvanlardan şunların etini yiyebilirsiniz: Denizde, akarsularda yaşayan pullu ve yuzgecli canlıların etini yiyebilirsiniz.
Lev.11: 10 Denizdeki ve akarsulardaki butun pulsuz ve yuzgecsiz canlılar -suda toplu halde yaşayanlar ve otekiler- sizin icin iğrenc sayılır.
Lev.11: 11 Bunlar sizin icin iğrenc sayılacak. Etlerini yemeyecek, leşlerinden tiksineceksiniz.
Lev.11: 12 Suda yaşayan butun pulsuz ve yuzgecsiz canlılar sizin icin iğrenc sayılacak.
Lev.11: 13 "'Tiksindirici kuşların etini yemeyecek, şunları iğrenc sayacaksınız: Kartal, kuzu kartalı, kara akbaba,
Lev.11: 14 caylak, doğan turleri,
Lev.11: 15 butun karga turleri,
Lev.11: 16 baykuş, puhu, martı, atmaca turleri,
Lev.11: 17 kukumav, karabatak, buyuk baykuş,
Lev.11: 18 peceli baykuş, ishakkuşu, akbaba,
Lev.11: 19 leylek, balıkcıl turleri, ibibik, yarasa.
Lev.11: 20 "'Dort ayaklı ve kanatlı boceklerin hepsi sizin icin iğrenctir.
Lev.11: 21 Ama dort ayaklı ve kanatlı olup ayaklarını sıcramak icin kullanan bazılarının etini yiyebilirsiniz.
Lev.11: 22 Şunları yiyeceksiniz: Butun cekirge turleri, kucuk cekirge, cırcırboceği, ağustosboceği.
Lev.11: 23 Obur dort ayaklı, kanatlı boceklerin hepsi sizin icin iğrenc sayılır.
Lev.11: 24 "'Sizi kirletecek şeyler şunlardır: Aşağıdaki hayvanların leşine dokunan akşama kadar kirli sayılacaktır.
Lev.11: 25 Kim aşağıdaki hayvanların leşini taşırsa giysilerini yıkayacak ve akşama kadar kirli sayılacaktır.
Lev.11: 26 Catal tırnaklı ama tırnağı yarık olmayan ve geviş getirmeyen her hayvan sizin icin kirlidir. Bunlara dokunan da kirlenmiş sayılır.
Lev.11: 27 Dort ayaklı hayvanlardan pencelerini yere basarak yuruyenler sizin icin kirlidir. Bunların leşine dokunanlar akşama kadar kirli sayılacaktır.
Lev.11: 28 Bunların leşini taşıyanlar giysilerini yıkayacak ve akşama kadar kirli sayılacaktır. Cunku bu hayvanlar sizin icin kirlidir.
Lev.11: 29–30 "'Kucuk kara hayvanları icinde sizin icin kirli sayılanlar şunlardır: Gelincik, fare, butun kertenkele turleri -geko, varan, duvar kertenkelesi, duz keler- bukalemun.
(kutsal kitap. tk)

Bu konuda soyleyeceklerim bundan ibarettir, inşallah faydalı olabilmişimdir. Dilerim Rabbimden kalbimizden kuran ışığını eksik etmesin ve kuran gerceklerini gormemiz icinde, kalp gozumuzu acık kulları arasına alsın inşallah. Bizler beşeriz her zaman şaşmamız an meselesi, onun icin kimsenin sozlerine değil kuranın sozlerine kulak vermeliyiz, cunku ardımızda bizleri aldatmak ve kandırmak icin şeytan her an hazır bekliyor. Onun icindir ki sarıldığımız kuran değil de beşerin kitaplarıysa işimiz cok ama cokkkk zor demektir. Dilerim Rabbim den, cumlemizi kuranın ipine sarılan kulları arasına alması dileklerimle. Rabbim kuranda acıkladıklarım haricinde her şey sizin icin helaldir diyorsa lutfen ona inanalım, beşerin kuranı ve İslam ı bozmalarına izin vermeyelim, bunu da ancak kuranı anlayarak okuyup akılla yapabiliriz unutmayalım. SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK.