AŞAĞIDAKİ YAZIMI RAMAZAN AYINDA BAZI SİTELERDE YAYINLAMIŞTIM, FAYDASI OLUR DUŞUNCESİYLE SİZLERLEDE PAYLAŞMAK İSTEDİM.
Cok şukur bu yılda Ramazan ayına kavuştuk. Rabbim yalnız bizlere değil, bizden oncekilere de oruc tutmayı farz kıldığını bizlere Kuranda şoyle anlatır.
(Bakara 183: Ey iman sahipleri! Oruc sizden oncekiler uzerine yazıldığı gibi sizin uzerinize de yazılmıştır. Bu sayede korunmanız umulmaktadır.) Bu ayetten de anlaşılıyor ki oruc bizlerin korunması maksadıyla emredilmiştir. Yine bir ayetinde orucun faydasını anlatmak icinde şoyle soyler ayetinde.( Ve oruc tutmanız, eğer bilirseniz, sizin icin daha hayırlıdır.)
Allah bizler icin faydası olan oruc konusunda kuranda cok detaylı bilgide vermektedir. Benim uzerinde durmak istediğim konu ise bizlere gunumuz de oğretilen ve orucun başlama vaktinin, kuranın emrettiği vakit ile aynı olup olmadığı konusunda konuşmak olacaktır. Her yıl dağıtılan imsakiyelerde Diyanet İşleri Başkanlığının verdiği imsak ve namaz vakitleri yazılıdır. Bizlere de oğretilen ve imsak vakti olarak belirtilen, sabah namazının vakti olduğu belirtilir. Yani sabah ezanı okunduğunda artık oruca başlamamız gerektiği oğretilmiştir bizlere. Gercekten doğrumudur dersiniz bu oğreti, Allah boylemi emrediyor kuranda acaba? Gecen akşam bu konu konuşuluyordu televizyonda ve bir vatandaş goğsunu gere gere, hatta Rabbin apacık ayetlerini okumasına rağmen Diyanetin, bilim adamlarının belirlediği imsak vaktinin bence cok doğru zaman olduğu tezini savunuyordu. Gunumuz ilmiyle hesaplandığı soylenen dakikalarla hesaplanmış bu zamanları once duşunelim, sonrada cok fazla geriye gitmeden acaba yuz, yuz elli yıl once insanlar nasıl hesaplıyorlardı dersiniz onu duşunelim? Ne saat var nede gunumuzdeki gelişmiş ilim. Eğer bugun ilim adamlarının saniyelerle değişen bu zamanın gercek oruca başlama vakti olduğunu soyleyen ve savunanlar acaba gecmişte oruc tutanlarının yanlış zamanda başladıklarını mı soyluyorlar dersiniz? Elbette bunu soyleme cesaretleri yok, ama savundukları duşunce bunu anlatıyor. Allahın yemin ederek bu dini sizler icin kolaylaştırdım demesi doğrusu hic hatırlanmıyor bile.
Bugun oruca başladık Allah izin verirse. Sahura kalktık ve imsakiyeye baktım imsak vakti 04:46 yazıyordu. Tam bu vakitte de gercekten ezan okundu. Bizlere oğretilene gore artık yeme ve icmeyi kesmemiz gerekiyordu bizde oyle yaptık. Acaba doğrumu yaptım dersiniz? Allah oruc tutmamızı emrediyorsa bu konuda acıkca her şeyi yazmıştır demiştim, gercektende her şeyi yazmış. Ne zaman başlayacağımızı ve bitireceğimizi de cok guzel bir ornek vererek izah etmiş bizlere. Bakalım rabbin verdiği ornek bizler icin rehber mi olmuş yoksa lafta mı kalmış, gelin beraber bakalım once Allah ayetinde ne diyor bu konuda ona bakalım.
(Bakara 187: Oruc gecesi kadınlarınıza cinsel yaklaşım size helal kılınmıştır. Onlar sizin icin giysidir/eştir, siz de onlar icin giysisiniz/eşsiniz. Allah sizin oz benliklerinize yazık etmekte olduğunuzu bilmiş, tovbelerinizi kabul edip sizi affetmiştir. Artık şimdi onlara yaklaşın ve Allah'ın sizin icin yazdığı şeyi arayın. Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce secilinceye kadar yiyin icin; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın. Mescitlerde itikÂfta bulunduğunuz sırada zevcelerinizle cinsel temas kurmayın. İşte bunlar Allah'ın yasaklarıdır, bunlara yaklaşmayın. Allah, ayetlerini insanlara işte boyle acıklar ki korunabilsinler.)
Yukarıdaki ayette gecen oruc vaktini belirten kısımları alalım once. (Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce secilinceye kadar yiyin icin; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın.) Bu cumleden ne anlıyoruz once onu acalım. Burada beyaz iplik ve siyah iplik bir mecaz ornekle karanlık ve aydınlığın buluşma noktasından bahsediyor. Buradan dikkat edin guneşin doğmasından bahsetmiyor, eğer oyle olsaydı guneş doğduğu zamana kadar derdi Rabbim. Allahın ornek verdiği bu fecr vakti zamanı nasıl bir zaman olabilir? Verdiği ornekten de anlaşılıyor ki gecenin bitişinin gunduze ilk adım vakti ve karanlığın artık gun aydınlanmasıyla baktığımız şeylerin fark edilme zamanı, anı diyebiliriz. Allah dini sizler icin kolaylaştırdım diyorsa bizleri saniyelerle başlayan ve biten bir oruca asla mahkûm etmez. Şimdi hemen hatırlayın koskoca yetkili ve sorumlu insanlar, yanlışlıkla beş dakika once ezan okuyan ve orucunu buna gore bozan binlerce insana sizin orucunuz kabul olmaz yeniden tutacaksınız diyebilmektedirler. İşte Allahın kitabından zerre kadar habersiz, beşerin oğretisinin on plana cıkan dini, ne hallere duştuğumuzun komik orneği.
Bu sabah ezan okunduktan sonra namazımı kılıp ozellikle yatmadım ve gokyuzune baktım izledim. Bunu lutfen sizlerde yapın. Sahura yaklaşık ezandan bir saat once kalkmıştık. Gokyuzu acıktı karanlık ve yıldızlar cok net izleniyordu. Bu testi ozellikle eşim ile birlikte yaptım ki hatam olursa beni duzeltmesini ve uyarmasını istedim. Gokyuzune baktığım zamandan sonra yaklaşık bir saat sonra ezan okundu, o anda da gokyuzune baktım ama hicbir değişiklik yoktu yani gecenin zifiri karanlığı devam ediyordu. Bekledim yatmadım yaklaşık ezandan sonra 35 dakika gecmişti hala hava gecenin zifiri karanlığıyla aynıydı. Hemen Rabbim in ayeti geldi aklıma oruca başlama vaktiyle ilgili.( Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce secilinceye kadar.) Yaradan bu vakit geldiğinde oruca başlayın emrini veriyordu bizlere, ama verdiği emir ile bizlere beşerin oğretisi neden tutmuyordu? Neden milyonlarca insanı daha erken oruca başlatıyorlar diye duşundum ve bunun hesabını nasıl verecekleri korkusu geldi aklıma. Ama buna benzer o kadar yanlışlar vardı ki. Şimdide gelelim orucun bitiş anına bakın ne diyordu Rahman hatırlayalım. (sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın.) Bizler Allahın gece olunca orucu tamamlayın sozunden gecenin zifiri karanlığını her nedense anlamamışız. Guneşin tamamen batıp havanın karardığı anıda anlamamışız, gunduzun geceye gecişi olduğunu doğru anlamışız da neden zifiri karanlıkta orucu başlatmışız anlamak cok zor. Gunumuzde akşam namazının okunduğu vakti hatırlayın gecenin zifiri karanlığı değil, ama gecenin başladığı ilk zamanlar. İşte Yaradan oruca başlama vaktinin de verdiği ornekte olduğu gibi, yani baktığımızda bazı şeylerin hala fark edildiği bir zamanı tarif etmesine rağmen, bizler kendi duşuncelerimizi kurandandır diyerek Rabbi ne yazık ki gormezden gelmişiz. Allah bizleri affetsin.
Amacım yanlış olan bir konuyu gundeme getirmek ve yolumuzun gercekten kuran yolumu olup olmadığını hatırlatmaktır. Ben Rabbin kitabından anladıklarımı aktardım, Allah yanlışlarımı affetsin. Rabbim sizlere akıl verdim duşunun ve aklınızı calıştırın diyor. Bizler ne yazık ki aklımızı bir kenara bırakmış birilerinin duşunceleriyle iman eder olmuşuz. Geri donuşu olmayan yola girmeden once emanet verdiğimiz aklımızı lutfen geri alalım, yoksa cokkkkk ama cokkk pişman oluruz. Rabbim inşallah oruclarımızı sağlık icinde tutmamızı nasip eder ve katında kabul eder. SAYGILARIMLA Haluk GUMUŞTABAK
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Sohbetler
- Oruca baŞlama vaktİ ve kuranin emrİ.....