Hızır Aleyhisselam
İbrahim aleyhisselamdan sonra yaşamış bir peygamber veya velî. Avrupa ve Asya kıtalarına hÂkim olan Zulkarneyn aleyhisselamın askerinin kumandanı ve teyzesinin oğludur. İsminin, Belk bin Melkan, kunyesinin Ebu'l-AbbÂs olduğu ve soyunun Nûh aleyhisselamın Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. BÂzıları da Hızır aleyhisselamın İsrailoğullarından olduğunu soylemişlerdir.
Hızır lakabıyla meşhur olmasının sebebi, kuru bir yere oturup kalktığı zaman, oranın yeşerip yemyeşil olmasından dolayıdır. Sahîh-i BuhÂrî'de bildirilen bir hadîs-i şerîfte Peygamber efendimiz; "Hızır (aleyhisselam), otsuz kuru bir yerde oturduğunda, o yer birdenbire yemyeşil olur, peşi sıra dalgalanırdı." buyurdu. Musa aleyhisselamla goruşup yolculuk yaptı. Fakat vefatından sonra rûhu insan şeklinde gozukup, garîblere yardım etmektedir.
Hızır aleyhisselam, Allahu teÂlÂnın sevgili kullarındandı. Doğdu, buyudu ve vefat etti. Ancak Allahu teÂl onun rûhuna insan şeklinde gorunmek ve kıyÂmete kadar yardım isteyen Muslumanların imdÂdına yetişmek, yardım etmek, konuşmak, ilim oğrenmek ve oğretmek ozelliklerini verdi. BÂzı Âlimler "nebî" (peygamber), bÂzı Âlimler de "velî"dir dediler. Hızır aleyhisselamda, yaşayan insanlarda gorulen hÂller bulunduğu icin yaşıyor zannedilmektedir.
Hızır aleyhisselam, guzel ahlÂk sÂhibi, comert ve insanlara karşı cok şefkatliydi. Allahu teÂlÂnın izni ile kerÂmet ehli olup, kimy ilmini bilirdi. Hak teÂlÂnın bildirmesiyle ledunnî ilme sÂhipti.
Hızır aleyhisselamın Musa aleyhisselam ile buluşması, goruşmesi ve yolculuk yapması Kur'Ân-ı kerîm'de Kehf sûresi 60 ve 80. Âyetlerinde ve hadîs-i şerîflerde bildirilmiştir.
Peygamber efendimiz EshÂb-ı kirÂm ile Tebuk Harbindeyken ikindi namazını kıldıktan sonra iki beyit işittiler. Fakat şiiri soyleyeni goremediler. Resûlullah efendimiz; "Bu iki beytin soyleyicisi kardeşim Hızır'dır. Sizi ovuyor." buyurdu.
Hızır aleyhisselam bircok zÂtın tasavvufta yetişmesine rehberlik etmiş, feyz vermiştir. Hızır aleyhisselamın tasavvufta yetiştirdiği en meşhûr Âlim ve velîlerden biri AbdulhÂlık GoncduvÂnî hazretleridir.
Hızır aleyhisselam, İlyas aleyhisselamla birlikte Peygamber efendimizin (sallallahu aleyhi ve sellem) vefatında hÂne-i saÂdetlerine gelip Ehl-i beyt icin sabır tavsiyesinde bulundu. Onların geldiklerini ve sabır tavsiye ettiklerini hazret-i Ebû Bekr, Ehl-i beyte bildirdi.
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=3781
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Hızır Aleyhisselam