Ustteki Videolu Cizgi Filmidir.
Alttaki İse Yazılı Olandır
1. «Adem (A.s.), bir batında doğan oğlunu, diğer batında doğan kızıyla evlendirirdi. Oğullarından Habil, diğer oğlu Kabil'in bacısıyla evlenmek istedi. Kabil, Habilden bu¬yuktu. Kabil'in bacısı daha guzeldi. Kabil, o kızı kardeşi Habile vermek¬tense kendine alıkoymak istedi. Adem (A.s.), Kabil'e, bacısını Habil'e vermesini emrettiyse de Kabil, bu emri yerine getirmedi. Adem (A.s.), Kabil ile Habil'in birer kurban takdim etmelerini emretti ve hacc icin Mekke'ye gitti. Goklerin muhafazası gorevini oğullarına vermek istedi, hic biri kabullenmedi. Dağlarla yerler de bu gorevi ustlenmekten kacın¬dılar. Yalnız Kabil, bu gorevi kabullendi.
Adem (A.s.) hacca giderken, Kabil ile Habil, kurbanlarını takdim ettiler. Habil, davar sahibi olduğu icin semiz bir koyunu kurban etti. Kabil ise, ekinin kotusunden bir demeti kurban olarak takdim etti. Gokten bir ateş inerek Habil'in kurbanını yedi, Kabinkini yerinde bıraktı. Kabil buna ofkelenip, Habil'e: "Bacımı nikahlayamassın diye seni oldurece¬ğim." dedi. Habil de: "Hz. ancak,Allahdan korkanların takdimini kabul eder." dedi. Abdullah b. Amr dediki: "Hz. 'a yemin olsun ki oldurulen, diğerin¬den daha gucluydu. Ama utandığından oturu kardeşine el kaldırmadı.
2. Ebu Cafer el-Bakır, bu olaydan bahsederken şoyle demiştir:
«İki kardeş kurbanlarını takdim ederken, Habil'in kurbanı kabul edilip de Kabil'in ki reddedilirken Adem (A.s.), ikisinin yanında bulunuyordu. Kabil, Adem (A.s.)ma dedi ki: "Habil'in kurbanının kabul, edilmesi sen¬den dolayıdır. Cunku sen onun icin dua ettin, benim icin etmedin." Boyle dedikten sonra Kabil'e yaklaşarak hesaplaşmak icin başka bir yerde bu¬luşmayı teklif etti ve randevulaştılar.
3. Bir gece Habil, davar otlatmak icin cıktığı colden gelmedi, gecikmiş¬ti. Adem (a.s.), kardeşine bakması icin Kabil'i gonderdi. Kabil gidip Ha¬bil'i gordu. Ona: "Senin kurbanın kabul edilir, benimki kabul edilmez oyle mi?" diye sorunca Habil; "Hz. , ancak sakınanların takdimesini kabul eder." diye cevap verdi. Buna ofkelenen Kabil, yanındaki bir de¬mirle ona vurdu ve oldurdu. Denilir ki: Uyumakta olan Habil'in kafası¬na bir kaya parcası fırlatarak başını ezdi, Denilir ki: Boğazını şiddetlice sıkarak boğdu; canavar gibi dişiyle paralayıp oldurdu. Ne şekilde oldur¬duğunu en iyi bilen Hz. 'tır. .
4. Kabil'in oldurmekle tehdid ettiği Habil demişti ki: «Beni oldurmek uzere elini bana uzatırsan, ben seni oldurmek icin sana elimi uzatmam. Cunku ben, Âlemlerin rabbi olan
Hz. 'tan korkarım.
Boyle demesi, Habil'in guzel huylu olduğuna ve Hz. 'tan korktuğu¬na delÂlet eder. Kardeşinin yaptığı kotuluğe misliyle karşılık vermek¬ten uzak durmuştur. Buharî ve Muslim'in sahihlerinde de yer alan bir hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) şoyle buyurmuştur:«İki Musluman, kılıclarıyla birlikte birbirlerinin karşısına cıkar¬larsa, olen de oldurende ateşdedir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Hz. Adem (A.s) Ve Oğullarının Hayatı