KAYNAKLAR
Kuran-ı Kerim ve tefsirleri
Sahih Hadisler
İnciller
= = =
FAYDALANDIĞIMIZ ESERLER
Abdullah Aydemir=İslami kaynaklara gore peygamberler
Ahmet b.Hanbel=Musned
Ahmet Cevdet Paşa= Kısas-ı Enbiya
BelÂzuri=Ensabu'l Eşraf
Beyhaki=Delailin Nubuvve
Beyhaki=Sunen
Bunyamin Ateş= Peygamberler tarihi
Buhari=Sahih
Buyuk İslam Tarihi (Kurul)
Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
Ebul Ferec ibn.Cevzi=El Vefa
Ebul Fida=Elbidaye vennihaye
Ebu Nuaym=Delailun Nubuvve
Diyarbekri=Hamis
Halebi=İnsanuluyun
İbn.Abdulberr=İstiab
İbn. Esir=KÂmil
İbn. Haldun=Tarih
İbn.İshak-İbn. Hişam= Sîre
İbn.Kayyım=Zadulmead
İbn. Kesir= Kuran tefsiri
İbn. Sa'd=Tabakat
İbn. Seyyid=Uyûnul Eser
İmam-ı Gazali= İhya
Kastalani=Mevahibulleduniyye
Maurice Bucaille=Musbet ilim yonunden Tevrat, İnciller ve Kuran
Muhammet Hamdi Yazır=Hak dini, Kuran dili
M.Asım Koksal=İslam Tarihi
M.Asım Koksal=Peygamberler tarihi
Muslim=Sahih
Taberi=Tarih
Yakubi=Tarih
Zehebi=Tarih-ul İslam
= = =
Gonlunun Allah ve Peygamber sevgisiyle dolu, dolu olduğunu iyi bildiğim ve bu konu da pek cok kişiyle birlikte şahadette bulunabileceğim dunyalar guzeli, Cennetmekan pek sevgili anneciğime ithaf olunur.
Lutfen onun ve ahrete intikal etmiş diğer Musluman kardeşlerimizin ruhlarına bir FATİHA okuyunuz.
Hudai CAKMAK
= = = =
YAKUP (a.s) Ve YUSUF (a.s)
İbrahim (a.s.) oğlu İshak’ın (a.s.) Refeka isimli hanımından ikiz oğlu olmuştu.
İkinci cocuk kardeşinin okcesinden tutmuş olarak geldiğinden kendisine Yakup (a.s.) ismi verilmişti.
Daha once doğan ikizinin ismi ise Ays (Esav) idi.
İshak (a.s.) garip denecek bir şekilde Ays’ı, Yakup’tan (a.s.) daha cok severdi.
Kendisinden sonra nubuvvetin bu oğluna geleceğini umuyor, bu yonde dua ediyordu.
Fakat peygamberlik insanların isteklerine gore verilmezdi. Bu iş yalnız Cenab-ı Hakkın (c.c.) tasarrufu altındaydı.
Zaman gecip cocuklar buyuyunce faziletler yonunden Yakup’un (a.s.) kardeşi Ays’tan daha ustun olduğu anlaşıldı.
Bunu fark eden İshak (a.s.) Yakup’u (a.s.) yanına cağırarak:
-Oğulcuğum! Gorduğum kadarıyla Allah (c.c.) Seni yerime peygamber yapacak, soyundan peygamberler cıkaracak, Senden hayır ve bereketler vucuda getirecektir.
Olur ki kardeşlerinden kıskananlar cıkar. Bu yuzden Sen burada durma.
Ken’anlı kadınlardan hic biriyle evlenme.
Feddan’da oturan dayın Leban’ın yanına git. Onun kızlarından biriyle evlen ve oraya yerleş. O Seni koruyup kollayacak, Sana destek cıkacaktır dedi.
Annesi de:
-Gozumun nuru oğulcuğum! Sen babanın emir ve tavsiyelerini yerine getirmede acele et. Cunku insanlar genelde nefislerinin tutsaklarıdırlar.
Kıskanclık ise en kotu huylarından biridir. Akılları durdurur, gozleri kor eder.
Ben senin icin kardeşlerinden bir zarar gelecek diye korkmaktayım dedi.
Yakup (a.s.), ikiz kardeşi Ays’ın kendisine kıskandığını biliyordu. Oldurulme korkusu icindeydi.
Dayısının yanına giderken gunduzleri gizlendi, geceleri yurudu.
Bu yuzden kendisine İsrail lÂkabı verildi. Nesline de İsrail oğulları denildi.
Yakup (a.s.) gece karanlığı cokup yuruyemez duruma gelince bir taşı yastık edinir, toprak uzerine yatıp uyurdu.
Bir gece yine boyle uyurken gok kapılarından bir kapının kendine doğru acıldığını, oradan bir merdiven kurulduğunu ve meleklerin bu merdivenden inip, kendisine doğru geldiklerini gordu.
Uykusunda silkinip kalkmaya calışırken Cenab-ı Hak (c.c.) Ona:
“-Muhakkak ki Allah benim. Benden başka İlÂh yoktur.
Ben senin ve atalarının İlahıyım.
Şuphesiz ki Seni ve zurriyetini ve Senden sonrakileri bu arz-ı mukaddesi vÂris kıldım.
Orası, Sana ve Senden sonrakilere mubÂrek olan yerdir.
Kitabı, Hikmeti ve peygamberliği sizlere nasip ettim.
Ben Senin yanındayım.
Sen yalnız Bana dayan, Bana guven. Koruyucun olan Ben’im. MekÂnına goturecek olanda Benim.
Orada, icinde, Senin ve zurriyetinin benim icin ibÂdet edeceği bir Beyt yap ki o Beytulmakdis’tir” buyurdu.
Yakup (a.s.) bir cok hukumlerin yanı sıra namaz ve zekÂtla da emir olundu. (Enbiya 73)
Yakup (a.s.) once dayısının buyuk kızı Hz. Leyya, sonra da kucuk kızı Hz. RÂhil ile evlendi.
Hz. Leyya’dan Rubil, Yehuza, Şem’un, Hz Musa’nın (a.s.) atası olan Lavi, İssakar ve Zabulon isimlerinde altı, Hz. RÂhil’den ise Yusuf (a.s.) ve BunyÂmin isimli oğulları oldu.
Hz. Rahil BunyÂmin’i doğurduktan sonra vefat etti.
Babaları Leyya ve Rahil’e ceyiz olarak Zilpa ve Bilha isimlerinde birer cariye vermiş, onlar da oğullar doğursun diye Yakup’a (a.s.) hediye etmişlerdi.
Yakup’un (a.s.) Zilpa’dan Gad ve Aşer, Bilha’dan ise Dan ve Nephtali isimlerinde oğulları oldu. Oğullarının sayısı on ikiyi buldu.
İsrail oğulları Esbat denilen bu on iki oğuldan turedi. (Bakara 136)
Yakup (a.s) oğulları yeterince buyuyunce onlara:
-Ey oğulcuklarım! Muhakkak ki şanı yuce Allah (c.c.) si-zin icin kendisine tabi olunacak diye peygamber olarak bizzat beni secmiş, size dinlerin en guzelini ihsan eylemiştir.
Oyle ise O’na bir şukur olmak uzere kÂmil bir mumin olmaktan başka bir şekilde olmeyiniz dedi. (Bakara 132)
Yakup (a.s.) dayısının yurdu olan Harran’da yirmi yıl oturdu. Bir gece kendisine oradan ayrılıp Ken’an iline gitmesi, Oraşalım’a (Beytulmekdis’e) yerleşmesi emredildi.
Yakup (a.s.) Harran’dan ayrılıp Beytulmakdis’e geldi, bir tarla satın alıp, cadırını oraya kurdu.
Emredildiği gibi Sahra mevkiinde bir mescit yaptı, adını İl koydu.
Yakup (a.s.) daha sonra babası İshak’ın (a.s.) yurdu olan Habrun’a gelip, oraya yerleşti.
İshak (a.s.) vefat edince onu babası İbrahim’in (a.s.) yanına defnettiler.
İshak’ın (a.s.) olumunden sonra Ays Şam taraflarına gitti, oraya yerleşti ve cok zengin oldu.
Yakup (a.s.) ise Ken’an bolgesinden ayrılmadı. Babasının yerine kendisine peygamberlik verilince bu ilÂhi gorevi canla, başla yapmaya calıştı.
Devamı var.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Yakup (a.s) ve Yusuf (a.s)