İmam Sadık (a.s) Hz. Peygamber’den şoyle nakletmektedir:
“Mirac gecesi goğun birinci katına vardığımda melekler sevincli ve gulumsuyordu, sonunda oldukca kızgın ve azametli cok buyuk bir melek gordum. Diğer melekler selam verdiği gibi o da verdi ama gulmedi, diğer meleklerin sahip olduğu sevinc onda yoktu.
Cebrail'e; “Bu kimdir? Onu gorunce boylesine korktum” diye sordum.
Cebrail şoyle dedi:
“Ondan korkmakta haklısın, biz de ondan cok korkuyoruz. Bu, cehennemin bekcisi Malik'tir, o asla gulmez, Allah onu yarattığı gunden beri gunahkarlara ve Allah'ın duşmanlarına karşı surekli gazap etmiştir.
Allah (c.c) bu meleğe intikam almayı emredecektir. Eğer başka biriyle goruşunce gulmuş olsaydı, elbette seni gorunce de guler sevinirdi.”
Onu selamladım, o da cevap verdi ve beni cennetle mujdeledi. Cebrail'e şoyle dedim; “Malik'e soyle de bana cehennem ateşini gostersin.”
Cebrail;
“Ey Malik! Muhammed'e cehennem ateşini goster” dedi.
Malik, perdeyi kaldırınca cehennem kapılarından biri acıldı. Ordan cıkan alevler bir anda her tarafı kapladı, korkuya kapılarak şoyle dedim:
“Ey Cebrail! Soyle perdeyi kapatsın”
Malik emredince perde kapandı ve alevler gorunmez oldu.”

İmam Sadık (a.s) şoyle buyurmuştur:
“Cennet ehli cennete, cehennem ehli de cehenneme girince bir munadi Allah tarafından şoyle seslenir:
“Ey cennet ve cehennem ehli, olum şekillerden bir şekle girince onu tanır mısınız?”
Onlar; “Hayır” derler. Olum siyah ve beyaz koyun şeklinde cennet ve cehennem arasında durur. Onlara şoyle denir:
“Bu olumdur.”
Allah onu kesmelerini emreder ve şoyle buyurur:
“Ey cennet ehli! Her zaman cennette kalacaksınız, size olum yoktur. Ey cehennem ehli! Her zaman cehennemde kalacaksınız ve size olum yoktur.
Nitekim ayette de şoyle buyurulmaktadır:
“Sen onları pişmanlık ve uzuntu gunu hakkında uyar; cunku onlar bir gafletin icine dalmış oldukları halde ve henuz iman etmemişken iş olup bitmiştir.”
Maksat o gundur ki Allah cennet ve cehennem ehline yerlerinde kalmalarını, olmeyeceklerini emretmesidir.
Cehennem ehli hasret ceker, hicbir fayda gormez ve umitsiz kalırlar.”
Hz. Ali'den de şoyle nakledilmektedir:
“Cehennem ehlinin ateşler icinde ayakları zincire vurulmuş, elleri boynuna zincirlenmiş, erimiş bakırdan gomlekler giydirilmiş, ateşten cubbelere sarılmıştır, sonsuz yakıcı azap icinde yanarlar.
Yuzlerine cehennem kapısı kapatılmıştır, o kapılar asla acılmaz ve iceri ruzgar girmez, uzuntuleri asla bitmez, azapları sureklidir ve yenidir. Olumleri yoktur, onlar Malik'ten Allah'a olmeleri icin dua etmesini isterler, onlara cevap olarak surekli azapta kalacakları soylenir.”
Muteber bir senetle İmam Sadık'tan şoyle nakledilmiştir:
“Cehennemde cehennem ehlinin sakındığı bir kuyu vardır, orası mutekebbirlerin, inatcıların, şeytan olanların, kıyamete inanmayan zorbaların ve Ehl-i Beyt duşmanlarının yeridir.
Cehennemde en az azap gorenler, ateş deryasında yananlardır, ayaklarında ateşten iki ayakkabı vardır, bağları da ateştendir, sıcaklıktan beyni kazan gibi kaynar, kendisi butun cehennem ehlinden daha cok azap gorduğunu sanır, halbuki azabı en hafif olandır.”