MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid-i BağdĂ‚dî hazretlerinin talebelerinden ve zamĂ‚nındaki buyuk velîlerden. İsmi Osman SirĂ‚ceddîn'dir. Osman et-Tavilî ve SirĂ‚ceddîn-i Evvel adlarıyla da meşhûr olmuştur. Babası, HĂ‚lid bin Abdullah, annesi Halîme Hanımdır. Peygamber efendimizin torunu hazret-i Huseyin'in neslinden olduğu icin Huseynî, Tavila koyunde yerleştiği icin Tavilî nisbeleriyle de anıldı. 1781 (H.1195) senesinde Irak'ta Cebel-i Himrin denilen yerde doğdu. 1867 (H.1283) senesinde Tavila'da vefĂ‚t etti. Kabri orada olup, ziyĂ‚ret edilmektedir.
Asîl ve fazîlet sĂ‚hibi bir Ă‚ileye mensûb olan Osman et-Tavilî, kucuk yaştan îtibĂ‚ren ilim tahsîline başladı. Koyu Tavila'da Kur'Ă‚n-ı kerîmi ve bĂ‚zı kitapları okuyup bitirdi. Sonra Biyara'ya ve Hurmal'a giderek her memleketten gelen talebelerin ders gorduğu Hırpanî Medresesine girdi. Tahsil hayĂ‚tı sırasında calışkanlığı, gayreti ve doğruluğuyla dikkatleri uzerine topladı. Fakir olduğu icin okuyacağı kitapların hepsini eliyle yazdı. Talebelik hayĂ‚tı sırasında onemli şeyleri araştırıp uzerinde durmayı Ă‚det edindi. Bir taraftan ilim oğrenmekle berĂ‚ber, tasavvufa karşı da buyuk bir alĂ‚ka duyuyordu.Sonunda SuleymĂ‚niye yoluyla BağdĂ‚t'a giderek buyuk Ă‚limlerin yetiştiği GeylĂ‚nî Medresesine devĂ‚m etti. Sonra Şeyh Abdullah Hırpanî'nin medresesine devĂ‚m ederek, orada muderris bulunan buyuk Ă‚lim ve velî MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid-i BağdĂ‚dî hazretleriyle tanıştı. Onun ilim ve feyiz kaynağı ders ve sohbetlerine devĂ‚m ederek ilimde yuksek dereceye erişti. MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid hazretleri ona Fakih Osman adını verdi. Tasavvuf yolunda ilerleyerek Nakşibendiyye yolu usûlune gore yetişti. MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid hazretleri once ona zĂ‚hirî ilimlerde icĂ‚zet, diploma verdi. İki sene kadar sonra da tasavvuf yolunda yetiştiğine ve insanlara İslĂ‚miyetin emir ve yasaklarını anlatabileceğine dĂ‚ir halîfelik verdi. MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid hazretleri onun hakkında; "Ben gurbete ve meşakkate tahammul ettim. Bende makĂ‚mlar ve haller hĂ‚sıl oldu. Onları da benden Osman et-Tavilî aldı." buyurdu.
Nakledilir ki: MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid-i BağdĂ‚dî hazretleri, Osman et-Tavilî'ye bir tarla ihsĂ‚n etmiş ve kendi mubĂ‚rek elleriyle ona cekirdek ekmişlerdi. Şimdi bile civar koylerde bĂ‚zan hubûbĂ‚t bitmese bile bu tarlada ekin bitmektedir.
MevlĂ‚nĂ‚ HĂ‚lid-i BağdĂ‚dî hazretleri Şam'a hicret edince Osman et-Tavilî, Tavila'ya giderek yerleşti ve insanlara İslĂ‚miyetin emir ve yasaklarını anlatmaya ve ilim oğretip talebe yetiştirmeye başladı. Kısa bir muddet icinde onun şohreti etrĂ‚fta yayılıp pekcok kimse onun ilim meclislerine ve sohbetlerine koştu. Tavila ve SuleymĂ‚niye cevresinde buyuk bir îmĂ‚n ve inancla kırk yıl muddetle irşĂ‚d hizmeti ile insanlara İslĂ‚miyeti oğretmeye devĂ‚m etti. Nakşibendiyye yolunun yayılması, insanların dunyĂ‚da ve Ă‚hirette saĂ‚dete, mutluluğa kavuşmaları icin gayret etti. Yaşadığı devirde meydana gelen hĂ‚diseler Osman et-Tavilî hazretlerini unutturacağına, bilakis ilĂ‚hî bir lutuf olarak, ismi Osmanlı Devleti ve İran'ın her tarafına yayıldı. Uzaktan yakından gelerek onun sohbetlerinde bulunan pekcok kimse, Allahu teĂ‚lĂ‚nın beğendiği yola girdi. Yahûdî ve hıristiyanlardan pekcok kimse onun sohbetleriyle şereflenerek hidĂ‚yete kavuştu.
Osman et-Tavilî hazretlerinin dergĂ‚hı, fakirlerin yemekhĂ‚nesi, yolcuların misĂ‚firhĂ‚nesi, tasavvuf erbĂ‚bının halvethĂ‚nesi, ilim ve fıkıh talebeleri icin bir medrese vazîfesi gordu. Bu dergĂ‚h, muminler icin emsĂ‚li bulunmaz bir toplanma yeri oldu. Burası Turk, Âzerî, Arap, Afganlı, İranlı gibi değişik mıntıka ve iklimlerden gelen kimselerle dolup taştı. Osman et-Tavilî hazretlerinin talebeleri arasında halktan adamlar olduğu gibi, Ă‚limler de coktu. Hepsi ilmiyle amel eden fazîletli kimselerdi.
Osman et-Tavilî hazretleri Allahu teĂ‚lĂ‚nın emirlerine tam uyup, yasaklarından şiddetle sakınırdı. Farz ibĂ‚detlerden başka, diğer vakitlerini Allahu teĂ‚lĂ‚nın ismini anarak, teheccud namazı kılarak, oruc tutarak, Kur'Ă‚n-ı kerîm okuyup, hatm-i tehlil okuyarak gecirirdi. Allahu teĂ‚lĂ‚nın verdiği az nîmetlere kanĂ‚at ve şukretti. Fakirlik, kanĂ‚at, sabır, temizlik onun ayrılmaz ozelliklerinden oldu. İnsanların rûhî hastalıklarının tedĂ‚visi icin gayret ettiği gibi, yaşadığı cevredeki toprağın ıslah edilmesi, su kanallarının acılması, gelecek nesillerin faydalanması icin meyve ağacı dikmek, yetiştirmek gibi hususlarda onderlik etti. Su kaynaklarının temizliğine ve genişletilmesine calıştı. Koruların ve ormanların korunmasını temin etti, meyve veren ağacların kesilmesini yasak etti. Bu bolgeye hĂ‚kim olan Osmanlı Devletinin buyukleri ve idĂ‚recileriyle anlaşmazlığa girmedi. Kabîleler arasında meydana gelen yol kesmek, hırsızlık, kabîle baskınları, aşîretler arasındaki kan dĂ‚vĂ‚ları ve oc alma gibi davranışları onledi. İnsanların huzûr ve sukûn icinde yaşamaları icin luzumlu emniyet tedbirleri aldı. Âile fertleri arasında sevgi ve saygının coğalmasını sağladı. ZamĂ‚nın her turlu kotu Ă‚detine karşı gelerek birbirine bağlı bir cemiyet meydana getirdi. Yetiştirip hilĂ‚fet verdiği altmış kadar talebesi de insanlara İslĂ‚miyetin emir ve yasaklarını anlatarak onların dunyĂ‚ ve Ă‚hirette mutluluğa kavuşmaları icin gayret ettiler.
Omrunu İslĂ‚miyeti oğrenmek, oğretmek, insanlara anlatmak yolunda sarf eden Osman et-Tavilî hazretleri, hayatta iken irşĂ‚d vazîfesini buyuk oğlu Şeyh Muhammed BahĂ‚eddîn ve Şeyh AbdurrahmĂ‚n Ebu'l-VefĂ‚'ya verdi. 1867 (H.1283) senesi Şevval ayının altıncı Salı gunu Tavila'da vefĂ‚t etti. Tavila'da evinin onundeki bahceye defnedildi. Kabri hĂ‚len ziyĂ‚retcilere acık olup, onun huzûrunda yapılan duĂ‚lar kabûl olunmaktadır.
Osman et-Tavilî hazretlerinin her biri ilim ve mĂ‚rifet kaynağı olan Şeyh MuhammedBahĂ‚eddîn, Şeyh AbdurrahmĂ‚n Ebu'l-VefĂ‚, Şeyh Omer ZiyĂ‚eddîn, Hacı Şeyh Ahmed Şemseddîn isimli oğulları vardır.
Osman et-Tavilî hazretlerinin kĂ‚tibi Molla HĂ‚mid el-BeysarĂ‚nî, hocası hakkında telif ettiği kitabına RiyĂ‚du'l-Muştakîn adını verdi. Yine onun talebelerinden Muhammed es-SemrĂ‚nî de telif ettiği kitaba BĂ‚rikatu's-Surûr adını vermiştir.
Osman et-Tavilî hazretleri vefĂ‚t edince, buyuk oğlu Şeyh Muhammed BehĂ‚eddîn, Tavila'daki makĂ‚mına gecerek, talebelerine ders verdi ve insanlara İslĂ‚miyeti anlattı. Bir zaman sonra kardeşi Şeyh ZiyĂ‚eddîn Efendi de Biyara koyune giderek orada bir dergĂ‚h ve medrese yaptırdı. Talebe yetiştirdi. Osman et-Tavilî hazretlerinin yolu, oğulları ve talebeleri vĂ‚sıtasıyla gunumuze kadar devĂ‚m edegelmiştir.
1) SirĂ‚cu'l-Kulûb; s.27-34
2) Şemsu'ş-Şumûs Tercumesi; s.100
3) Mecd-i TÂlid Tercumesi; s.107
4) UlemĂ‚unĂ‚ fî Hidmet-il-İlmi ved-Dîn
__________________
Osman Et-Tavilî
Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler0 Mesaj
●43 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eđitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- Osman Et-Tavilî