Dihyetul-Kelbi (r.a)
AshÂb-ı kirÂm'ın buyuklerinden ve siması en guzellerinden olan Hz. Dıhyetu'l-Kelbî, Bedir harbinden once Musluman olmuş fakat Bedir harbine iştirak edememiş, Uhud ve sonraki harblere katılmıştı.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “CebrÂîl'i (a.s.) gordum. CebrÂîl'e en cok benzeyen Dıhye’dir.” buyurmuştur. Hz. Âişe vÂlidemiz, 'Dıhye'nin sakalı, dişleri ve yuzu CebrÂîl'e (a.s.) benzerdi' demiştir. CebrÂîl (a.s.) insan suretinde vahiy getirdiği zaman bu benzerlikten dolayı en cok Hz. Dıhye sûretinde Resûlullah'a gelirdi. Cibrîl hadisi diye meşhur olan hadîs-i şerîfte CebrÂîl (a.s.) imanı, İslÂm’ı, ihlÂsı ve kıyÂmet alametlerini Hz. Dıhye sûretinde gelerek sormuştu.
Hz. Dıhye ticaret icin gittiği Şam'dan geldiği zaman Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) hediyeler getirir, ikramlarda bulunurdu.
Dıhye (r.a.) anlatıyor: Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) yun bir cubbe ve bir cift mest hediye etmiştim. Resûlullah onları eskiyinceye kadar giydiler.
Bir gun Şam’dan gelip Resûlullah’ın huzuruna cıktım. Fıstık badem gibi taze yiyecekler ve peksimet hediye ettim. Resûlullah “AllÂh’ım! Ehlimden sana en sevimli olan kimseyi bana gonder, benimle beraber bundan yesin.” buyurdular. O esnada Hz. Abbas (r.anh) gorundu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Yaklaş ey amca! Ben AllÂhu TeÂlÂ'dan ehlimden sana en sevimli olan kişiyi bana gonder ve bunları beraber yiyelim diye dua ettim, sen geldin.” buyurdu. Hz. Abbas da oturdu, beraber yediler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Rum Kayseri Herakliyus’a İslÂm’a davet mektubunu Hz. Dıhye ile gonderdi. Hz. Dıhye Hicretin yedinci senesi Muharrem ayında Hıms’ta Herakliyus ile karşılaştı ve mektubu teslim etti. Kayser Musluman olmaya niyetlenmiş, fakat Rumların baskısı uzerine vazgecmiş, Resûlullah’a hediyelerle bir mektup gondermişti.
Hz. Dıhye (r.a.), Şam’ın Muzze koyune yerleşmiş ve Hz. MuÂviye’nin halifeliğine kadar yaşamıştır.
Kaynak: islamiforum