Cok hoşuma giden ve tiyatrosunu da izlediğim bu hikaye sizinle paylaşmak istedim;

Bir gun Yunusun evinde buğday bitmiştir.Anası buğday bulması icin onu dışarıya yollamıştır.Yunus eşşeğini alıp yola koyulmuştur.Sonra koyun yakınlarında bir dergaha gitmiştir.Dergahta bulunan Hacı Bektaşı Veliden buğday istemiştir.Hoca ise "Buğday mı istersin yoksa himmet mi?" demiş
Yunus "Buğday İsterim" demiş. Hoca tekrar sormuş "Buğday mı istersin yoksa himmet mi?" Yunus kendi kendine allah allah bu himmet ne menem bişeydir ki bu kadar değerli demiş.Sonra cevabını vermiş. "Buğday isterim"
hoca cocuklardan iste ne kadar buğday istersen o kadar versinler demiş.
Ambara gitmiş eşşeğe fazlasıyla buğdayları yuklemiş.Buğday bulmuş olmanın sevinciyle yola koyulmuş.Ormandan gecerken eşşek yorulmuş tokezlemiş ve buğdaylar yere sacılmış.Yunus toplamaya calışmış fakat başaramamış cunku hepsi yerdeydi kilolarca buğday ziyan olmuş.Sonra Yunus duşunmuş taşınmış ve dergaha donmeye karar vermiş.Gitmiş hocayı sormuş.Toplantıda ama beklersen cıkınca goruşebilirsin demişler.Saatlerce beklemiş Yunus.Sonunda hoca cıkmış.Yunus siz haklısınız ben "himmet" istiyorum demiş boynu bukuk bir şekilde.

Hoca himmet bizim kapımızdan cıktı eğer cok arıyorsan Anadolu'nun BİR koyunde Kor bir ozan vardır.Adı Taptuk Emre'dir. Git onun dergahında bulabilirsin demiş.

Yunus koyulmuş yola gelmiş Taptuk Emre hazretlerinin huzuruna.
Yunus urkek bir sesle "İzin verirseniz sizden himmet istiyorum" demiş.
Taptuk Emre "Himmet elden alınmaz terle alınır" demiş.Yunus o gunden sonra Hz. Taptuk Emre nin dergahında calışmaya başlamış.Yıllarca orada turkuler şiirler bestelemişler beraber.Yunus o kadar iyi calışmış ki bir kere bile dergahın kapısından eğri bir odun parcası bile girmemiş.Yunus bakmış himmet mimmet yok ortada. Ve dergahtan gitmeye karar vermiş.Yunus gece toplanmış ve evine gitmeye karar vererek yola koyulmuş.Uzunca bir sure yurumuş.Sonra colde bir kervanla karşılaşmış.Kervana katılmak icin izin istemiş ve kervana katılmış fakat yunus kim olduğunu nereye gittiğini nicin gittiğini soylememiş zaten diğerleri de pek merak etmemişler.Kervan birkac saat sonra durmuş.Hocalardan biri sofrayı hazırlayacaz demiş Yunusa.Oturmuşlar hep beraber ellerini acmışlar ve pat diye onlerine bir sofra inmiş.Yunus şaşkın gozlerine inanamamış.Ama soramamışta. İkinci gun yine sofra kurmuşlar yine pat diye gelmiş sofra yunus yine şaşırmış fakat yine korkusundan soramamış.Ertesi gun hocalar donmuşler yunusa "hadi bakalım sıra sende" demişler.Yunus şaşırmış."Ama siz ne icin dua ettiniz bilmiyorum ki" demiş.Hocalar sen ac elini ve Allah rızası icin dua et eğer kabul olursa tanrı bize sofrasını bahşeder demiş.Yunus oturmuş acmış ellerini ve "Allahım bunlar kimin icin dua ettilerse bende onun rızası icin dua ediyorum sana şukurler olsun ya rabbim" demiş. ve colun ortasında kocaman mukkemmel bir sofra inmiş.Herkes şaşkın daha once boyle sofra kimse gormemişti.Hocalar yunusa sormuş.Ya sen kimsin ne icin dua ettin ki yuce Allah bize boyle bir sofra nasip etti demişler.Yunus siz kimin icin ettiyseniz bende onun icin ettim demiş.
Hocalar biz Taptuk Emre'nin dergahında Yunus adında bir ozan var onun icin dua ettik demişler.Yunus şaşırmış ve geri donmek istemiş.

Duşmuş yola gunler sonra oğlen vakti dergaha gelmiş.Eve cıkmış Taptuk Emre yokmuş.Karısını gormuş ve sormuş.

Karısı Taptuk Emre'nin cami de vaaz verdiğini soylemiş.Sonra Yunus sen kapının eşiğine yat demiş.Yunus bir anlam verememiş.

Kadın sen kapının eşiğine yat Taptuk Emre bastonuyla yoklarken bur da bir şey olduğunu sorucak. Ben de Yunus diyecem ama sakın kalkma.O eğer Hangi Yunus derse hic sesini cıkartmadan burayı terk et ve evine geri don.
Eğer bizim yunus mu derse kapımız sana istediğin kadar acıktır demiş.
Taptuk Emre camiden cıkmış ve evin merdivenlerini cıkmış.Kapıyı yokladıktan sonra bastonu takılmış.
Karısına "Hanım burda bir şey var ne bu" demiş.
KarısI "Yunus Emre" demiş.
Taptuk Emre "Bizim Yunus mu" demiş,
Karısı evet Bizim yunus demiş.

Yunus Emre sevincli bir şekilde ayağa kalkmış ve Taptuk Emre nin elini opmuş.Ondan sonra o dergahta kalmış ve Yunus un olduğu surece iceriye tekbir eğri soz tek bir eğri odun parcası bile girmemiş....