Cahiliye devrinde KÂbe’nin anahtarları sadece Hz. Osman bin Talha’nın sulale*sinin yanında bulunurdu. Bu vazife en son babasına kalmıştı. Uhud Savaşı’nda, muşriklerin safında bulunan babası Talha oldurulduğunde, bu gorev kendisine kaldı.
Peygamberimiz, Mekke’de bulunduğu sırada Osman bin Talha’yı İslamiyet’e davet etmişti. Osman da, “Sen kavminin dinine aykırı davranıp yeni bir din or*taya cıkarmış bulunuyorsun.” dedi. Bunun uzerine Re*sû*lul*lah (a.s.m.) şoyle buyur*muştu:
“Ey Osman, umit ederim ki, bir gun sen beni, bu anahtarı nereye istersem ko*ya*bi*leceğim, kime istersem verebileceğim bir mevkide de goreceksin…”
Osman, bu sozlerdeki gerceği anlayamamış, “O zaman Kureyş kıymetten duşmuş olur.” demişti. Re*sû*lul*lah ise, “Hayır, Kureyş asıl o zaman kıymetlene*cek.” buyurmuştu.
Aradan yıllar gecti. Osman bin Talha’nın kalbi İslamiyet’e ısındı. Hicret’in 8. yılında, Mekke’nin Fethi’nden biraz once Musluman oldu. Medine’ye hicret et*ti.
Mekke fethedildikten sonra Peygamberimiz, Osman’ı (r.a.) gondererek an*nesinden anahtarı getirmesini istedi. Geldiğinde de, “Sana vaktiyle soylediğim şey gercekleşmedi mi?” buyurdu. Osman (r.a.), “Evet, şehadet ederim ki, sen Allah’ın Resûl’usun.” dedi. Peygamberimiz daha sonra, “CenÂb-ı Hak size, emanet*leri ehline vermenizi emreder.” Âyetini okudu ve anahtarı tekrar Osman bin Talha’ya (r.a.) verdi. Hicret’in 42. senesinde vefat eden Osman bin Talha’nın (r.a.) sulalesi, KÂbe’nin anahtarcılığı gorevini uzun muddet yuruttu.[1]
Osman bin Talha (r.a.)
Peygamberler ve Evliyalar0 Mesaj
●46 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- Osman bin Talha (r.a.)