Anadolu’da yetişen buyuk velîlerden. İsmi Abdullah bin ŞÃ‚ban’dır. Mahlası BîcÂre’dir. Doğum tÂrihi ve yeri bilinmemektedir. 1657 (H.1068) senesinde İstanbul’da vefÂt etti. Kabri Uskudar’daki Karacaahmed mezarlığının ilerisinde bulunan Miskinler kabristanındadır.
ZÂkirzÂde Abdullah Efendi, Azîz Mahmûd HudÂyî hazretlerinin talebelerinden Ahmed Efendiden ilim ve tasavvuf yolunun edebini oğrendi. Tahsîlini tamamladıktan sonra, insanları doğru yola sevketmek icin Manisa’ya gitti. Sonra İstanbul’daki Zeyrek CÂmiinde vÂz ve nasîhat etmekle vazîfelendirildi. BilÂhare Ali Paşa DergÂhına şeyh tÂyin edildi. Konuşma ve hitÂbet kÂbiliyeti cok yuksekti. Tasavvuf yolunun ince meselelerinden bahsederdi. VÂzlarına uzaktan ve yakından cok kimse gelirdi. Onun zamÂnında evliyÂya dil uzatan coktu. ZÂkirzÂde Abdullah Efendi bir gun kursîye cıkıp, tenkid edenleri de ikn edecek tarzda beliğ bir vÂz verdi. Şeyh Osman Fadl ve SelÂmi Ali Efendi yetiştirdiği buyuk talebelerindendir. Abdullah Efendinin cok guzel ilÂhileri vardır.
İsmÂil Hakkı hazretleri, SilsilenÂme’sinde, ZÂkirzÂde Abdullah Efendi hakkında şoyle anlatmaktadır: “ZÂkirzÂde Abdullah Efendi, İstanbul’da Ali Paşa dergÂhında şeyh, FÂtih ve ŞehzÂde cÂmilerinde Salı vÂizi idi. Zeyrek’de bulunan ve kiliseden cÂmiye cevrilen Zeyrek CÂmiinin yanındaki medresede otururlardı. BÂzan da dergÂhında ikÂmet ederdi.”
Bir şiiri:
İlÂhî fazl u lutfunla bana bir feth-i bÂb eyle,
Eriştir vahdet-i zÂta kavlin nîmel-meÂb ile.
Vucûdum nushasın yazdın, yed-i kudretle cun y Rab!
Senin zÂt u sıfÂtından, ibÂret bir kitap eyle.
Senin Âşıkların alsın, ziyÂmı ÂfitÂbımdan,
HilÂl-i kalbini yarıp, alarak mÂhitÂb eyle.
Kabûl eyle kulun BîcÂrenin hÂcetini lutf et.
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Peygamberler, Evliyalar ve Sahabeler
- ZÂkirzÂde abdullah efendi