Muteahhit İbrahim Yuce'nin burnu, elektronik sistemlerin dahi belirleyemediği bir kokuyu fark ederek, ucakta kısa devre yapan kabloları yanışını tespit edince, 108 kişi olası faciadan kurtuldu.

THY'nin onceki akşam Kars-İstanbul seferi yapan ucağında yolcu olarak bulunan muteahhit İbrahim Yuce, kalkıştan kısa sure sonra yanmış kablo kokusu fark etti. Ve hostese iletti. Hostes 'Ben fark etmedim ama pilota soyleyeyim' dedi.

UCAK ACİL İNİŞ YAPTI
Pilot Erzurum Havalimanı'na acil iniş yaptı. İlk incelemede kokpitteki bazı kabloların kısa devre sonucu yandığı ve RJ 100 tipi ucağın yola devam edemeyecek halde olduğu ortaya cıktı. 97 yolcu geceyi Erzurum'da gecirdi.

'BURNUM COK HASSAS'
Guvenlik sisteminin fark edemediği kokuyu alan muteahhit Yuce şunları anlattı: 'Burnum cok hassas. Dergi okurken kokuyu aldım. Hostese soyledim. Pilotu uyarmasaydı belki de şu anda hayatta olmazdık.'

Burun farkıyla kurtardı

Onceki gece Kars-İstanbul ucağında, elektronik sistemlerin dahi belirleyemediği bir kokuyu fark ederek arızanın ortaya cıkmasını sağlayan İbrahim Yuce isimli yolcu, muhtemel bir faciayı onledi.

Turk Hava Yolları'nın Kars'tan İstanbul'a giden yolcu ucağında garip bir koku alarak arızayı fark eden ve muhtemel bir kazayı onleyen yolcunun, İbrahim Yuce adlı bir muteahhit olduğu ortaya cıktı. Kalkıştan bir sure sonra yayılan kokuyu fark eden Yuce'nin uyarısı uzerine yapılan kontrollerde kokpitteki bazı kabloların kısa devre sonucu yandığı belirlendi. Erzurum Havaalanı'na acil iniş yapan ucağın yola devam edemeyecek durumda olduğu saptanırken, tam teşekkullu bakımının İstanbul'da yapılacağı belirtildi. Evli ve bir cocuk babası İbrahim Yuce (42), bir ihaleye katılmak icin Kars'a geldi. İhale sonrası tekrar İstanbul'a donmek isteyen İbrahim Yuce, 18.00 ucağına donuş biletini aldı ve THY'nin 97 yolculu RJ 100 tipiucağıyla Kars Havaalanı'ndan saat 18.10'da hareket etti.

GUVENLİK SİSTEMİNİ SOLLADI
Ancak ucak havalandıktan birkac dakika sonra İbrahim Yuce ucakta tuhaf bir koku aldı. O sırada dergi okumakta olan Yuce, derhal hostesi cağırarak ucaktan yanık kokusu geldiğini soyledi. Hostes de durumu hemen pilota bildirdi. Ucak Erzincan'a doğru yonelirken, pilot yolcuların can guvenliğini duşunerek Erzurum Havaalanı'na acil iniş yapma kararı aldı. Teknik ekibin ucakta yaptığı ilk incelemede, ucağın kokpit bolumunde bulunan kablolardan bir kısmının kısa devre sonucu yandığı, kokunun da bu arızadan kaynaklandığı anlaşıldı. Gorevliler arıza nedeniyle ucağın ucmasının mumkun olamayacağına kanaat getirdi. Bunun uzerine yolcular geceyi gecirmek uzere Erzurum'da bir otele yerleştirildi.

'KOKUYAKARŞI COK HASSASIM'
Olası bir faciayı onleyen İbrahim Yuce, 'Dergi okuduğum sırada kokuyu fark ettim. Burnum her turlu kokuya cok hassas olduğu icin durumu hemen hostese bildirdim. Hostes kokuyu alamadığını ancak yine de durumu pilota bildireceğini soyledi. Pilotun duyarlı davranması da olası bir facianın onlenmesini sağladı. Benim uyarımı dikkate almasalardı, belki şu an hayatta olmayabilirdik. Allah hepimizi ailemize bağışladı' dedi. Geceyi Polat Otel'de geciren yolcular dun saat THY'nin 11.30 ucağıyla İstanbul'a gonderildi. Arızalanan ucağın bakımı ise Erzurum Havaalanı'nda devam ediyor. Ucağın arızasının gecici sureliğine giderildikten sonra boş olarak İstanbul'a goturuleceği, tam teşekkullu bakımının da İstanbul'da yapılacağı bildirildi.

aLıntır www.ilginchaber.com