kader konusu musluman,ateist,hristiyan herkesin uzerinde tartıştığı bir konu.hatta sırf buna gore mezhepler turemiştir.
tamamen kadercilik uzerine yada kadere karşı yani kaderin olmadığını savunan akımlarda olmuştur.
bu bolunme muslumanlar arasında da olmuştur.fakat genel kanı insanda bir cuz-i iradenin oluşudur.
peki ama bu cuz-iradeyi bir cembere benzetirsek bu cember yani cuz-i irade kimilerinde dar iken kimilerinde cok geniştir.
mesela cok zeki olarak doğan ve zengin bir alenin cocuğu olan birisi ile zeka seviyesi duşuk doğan ve yoksul bir ailenin cocukları arasında orneğin eğitim alanında sınavlarla iyi bir okula yerleşmede fark olabilir.
bu iki ikişinin cuz-i iradesi nerede başlayıp nerede bitecektir.bunu belirleyen nedir?
tabi yoksul ailelerin couklarıda bazen cok zenginleşirken zengin bir aile cok yoksul olabilmektedir.
bu konularda herkes cımbızla kendilerine uyan ayetleri secerek bir şeyler isbat etme amacı gutmektedir.fakat soylediklerinin aksini soyleyen ayetleri ya carpıtmakta yada gormezden gelmektedirler.
21.yuzyıl fiziğinin en onemli araştırma alanlarından birisi buyuk birleşik teoridir.bu bulunduğunda belkide kaderin de sırrı cozulecektir.
bu teori nedir?kısaca şunu soyleyeyim.kuantum mekaniği kucukler fiziğinde cok etkili iken iş kozmolojiye gelince etkisini kaybetmektedir.
gok cisimleri arasında kutle cekim teorisi hakimdir.yani uzayın eğriliği.
kutle cekim ile kuantum mekaniğini birleştiren bir teori heniz bulunamadı.her ikisi teoride kendi bolgelerinde cok etkili ama fiziğe genel bakınca birbirlerini şimdilik tamamlayamıyorlar.bir buyuk teoriye ihtiyac var.
birleşik teori ile evrenin başlangıcından şu ana kadar işleyen duzen acıklanabilir ve belkide kaderin sırrı cozulebilir.
stephen hawking in dediği gibi
''bu teoriyi bulursak belkide Tanrı'nın aklından gecenleri oğrenebiliriz''
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- kader ve birleşik teori....