“Ubeydullah Ahrar hazretleri, Perşembe gunu oğleden sonra aniden atının hazırlanmasını emretti. Atına binip suratle Semerkand’dan dışarı cıktı.
MevlÂna Şeyh adıyla tanınan bir talebesi onu bir muddet takip etti. Ubeydullah Ahrar hazretlerinin, atının uzerinde bir sağa, bir sola meylinden sonra kaybolduğu haberini verdi. Ubeydullah Ahrar hazretleri bir muddet sonra dondu. Talebeleri, heyecanla bu ani yolculuğun hikmetini sordular.
O da:
– Turk sultanı Mehmed Han, Allah TealÂ’ya dua ederek benden istimdad, yardım istedi. Ben de ona yardım etmeye gittim. Allah TealÂ’nın izni ile zafer muyesser oldu, buyurdular.”
Aynı kerameti Horasan’dan gelip İstanbul’u ziyaret eden Ubeydullah Ahrar hazretlerinin torunu HÂce AbdulhÂdî k.s. ise şoyle anlatır:
“İstanbul’a gittiğimde Sultan II. Bayezid, dedem Ubeydullah Ahrar’ın şekil ve şemailini tarif etti, boz bir atının olup olmadığını sordu. Ben de anlattım. Bunun uzerine şoyle dedi:
– Babam Fatih Sultan Mehmed anlattı: – Fethin en şiddetli zamanında Rabbime iltica ederek, zamanın kutbunun imdada yetişmesini istedim. Şu şu vasıfta, bir beyaz atın uzerinde karşıma geldi: – Ey Sultan Mehmed, korkma, zafer senindir, buyurdu.
Hazret’e:
– Nasıl korkmayayım kÂfir ordusu cok kalabalık, dedim. O da bana cubbesini acarak: – İcine bak, dedi.
Hayretle cubbesinin icinden kalabalık bir ordu gordum:
– Bu ordu sana yardıma geldi, dedi ve devam etti: – Şimdi şu tepenin uzerinden uc defa kose, buyuk davula vur ve butun askere hucum emrini ver, buyurdu.
Sultan Mehmed Han şoyle devam ediyor:
– Vezirlerim, o esnadaki halimi duşman askerlerinin cokluğu sebebiyle soylediğimi, hayretimi ifade ettiğimi zannettiler. Cunku onlar o zatı gormuyorlardı. Buyurduklarını yaptım. Hazret de ordusu ile hucuma iştirak etti. Allah TealÂ’nın yardımı ve izniyle feth-i mubîn gercekleşti.”
Tarih kitaplarının beyanına gore Fatih Sultan Mehmed Han, Ubeydullah Ahrar k.s. hazretlerini diğer İslÂm alimlerini davet ettiği gibi İstanbul’a davet etmiştir.
MevlÂna Abdurrahman CÂmi, NefahÂt’ul-Uns; Osman Nuri Topbaş, Abide Şahsiyetleri ve Muesseseleri ile Osmanlı