Hindistan'ın buyuk velîlerinden. İsmi, Eşref Seyyid Emîr CihÂngir bin Sultan İbrÂhim es-SemnÂnî'dir. Doğum tÂrihi bilinmeyen SemnÂnî, 1405 (H.808) senesinde vefÂt etti. Kabri Cunpûr'un Kecûnce koyundedir.
Aslen SemnÂn beldesinden olan SemnÂnî, Emîr Seyyid Ali HemedÂnî ile berÂber seyahat ederlerdi. Sonunda yolu Hindistan'a duştu. Keşf ve kerÂmet sÂhibi olmasına rağmen, Şeyh AlÂ-ul-Hak'ın talebeleri arasına katıldı. Bu zÂtın yanında, sohbet ve hizmetinde bulunmakla, daha yuksek makam ve hÂllere kavuştu.
Hakîkat ve tevhîd ilmine dÂir cok yuksek mÂnÂlı sozleri vardır. KÂdı ŞihÂbuddîn DevletÂbÂdî ile aynİ zamanda yaŞamİŞtİr. Aralarİnda mektuplaŞİrlardİ. BeŞÃ‚rÂt-ul-Murîdîn, Sulûk-ul-ÂŞİkîn veSekînet-ul-MuŞtÂkîn, LetÂifu EŞrefî ve MektûbÂt isimli kitaplarİ olup, hemen hepsi tasavvufa dÂirdir. Bunlardan baŞka, talebelerinden birisi, SemnÂnî'nin sozlerini toplayİp, MelfûzÂt isimli bir eser meydana getirmiştir.
KERÂMET ve MENKÎBELERİ
İHSÂN-I İLÂHÎ
SemnÂnî hazretleri, ŞihÂbuddîn DevletÂbÂdî'ye yazdığı bir mektubunda buyurdu ki: "Azîz, olgun ve Âlim kardeşim, KÂdı ŞihÂbuddîn! Allahu teÂl kalbinizi yakîn nûrları ile ışıklandırsın. Bu derviş Eşref'in fakîrÂne duÂları kabûl buyrulsun. BÂzı sozleri ihtiv eden mektubunuz geldi.
Allahu teÂlÂdan ilÂhî bir inÂyet, nihÂyetsiz bir himÂye ile ve bu buyuklerin iltifÂt ve teveccuhleri ile, tasavvuf pınarından bir yudum, kalbe Âit ceşmelerden bir icim tadan kimseye mujdeler olsun. Bunu en yuce bir devlet, en yuksek bir saÂdet bilmelidir. Zir ezelî bir inÂyet, yardım olmazsa, bu şerefe kavuşulamaz. Bu, Allahu teÂlÂnın buyuk bir ihsÂnıdır. Bu bir yudumun derecesi, İmÂm-ı GazÂlî hazretlerinin şu sozunden bir parca anlaşılabilir. O buyuruyor ki: "Bu ilimden nasîbi olmayanın Âkıbetinin kotu olmasından, yÂni îmÂnsız gitmesinden korkarım. Nasîbin en azı; hakîkat ehlini tasdîk ve tasavvuf ehlinin buyukluğunu teslim etmektir." Gizli şirk denizinin korkunc felÂketlerinden kurtulmak, bu akîdenin yardımı olmaksızın ele gecmez. Ceştiyye buyuklerinin yapageldikleri zikirlere devÂm ediniz. İnşÃ‚allah boylece ilerlemek nasîb olur.
Bu mektubumu size getiren Şeyh Radî'nin, Sultan İbrÂhim ile gorulecek bir işi vardır. İyi ahlÂkınızdan dolayı ona yardım edeceğinizi umîd ederiz. "Bir muminin kalbini sevindirmek deniz gibi, diğer ibÂdetler ise damla gibidir" ve "Allah yolunda ayakları tozlananın cesedini, Allahu teÂl Cehennem'e haram kılar" mujdeleri gereğince, elinizden gelen yardımı yapacağınızı umîd ederiz.
Zaman zaman kıymetli vakitlerinizi alan baş ağrıtıcı mektuplar yazıyorum, kusûrumu bağışlayınız."
KAYNAKLAR
1) EsmÂ-ul-Muellifîn; c.1, s.224
2) AhbÂr-ul-AhyÂr; s.172
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Peygamberler ve Evliyalar
- SEMNÂNÎ (Eşref Seyyid Emîr CihÂngir) [islam tim]