Ucak seyahatinde kulakta tıkanmaUcak yolculuklarında genellikle ucağın inişi sırasında kulakta problem gelişebilmektedir. Bu durum ucak inişe gectiği sırada kabin ici basınc değişimleri nedeniyle kulak zarının her iki tarafında (orta kulak ve dış ortam arası) oluşan basınc eşitsizliğinden kaynaklanır. Bu basınc farklılığı kulakta genellikle ağrıya beraber olabilmektedir. Bir şeyler yeme, sakız ciğneme, yutkunma veya hafifce burun ve ağız kapatıp burundan kulaklara hava basıncı yaratmak suretiyle orta kulağa gonderilmekle hava ile basınc eşitlemeleri durumu bu basınc farklılığını duzeltebilmektedir. Kulak problemi olan ve sorunlu kulağa sahip bazı insanlar ucuş sırasında burun acıcı ilac veya spreyler kullanmalıdırlar.
Ucuş esnasında kulakta oluşabilen belirti ve bulgular şunlardır:
Orta kulakta meydana gelen rahatsızlık veya ağrı.
Kulakta dolgunluk veya tıkanıklık hissi.
Hafif veya orta derecede İşitme kaybı boğuk işitme.
Ucuş sırasında karşılaşabileceğiniz birkac saatten fazla surebilen rahatsızlıklar şunlardır:
Şiddetli ağrı
Kulakta şiddetli Basınc hissi
Orta veya Ağır işitme kaybı
Kulak cınlaması (tinnitus)
Baş donmesi hissi (vertigo)
Baş donmesi ile beraber Kusma
Kulaktan gelen kanama
Kulağın yapısı ve basıncla ilişkisi nasıldır?
Kulak zarının arka tarafı orta kulak diye adlandırılır ve bu kucuk alan normalde hava ile doludur. Bu alanı Ostaki borusu adı verilen kucuk bir kanal ile burun arkasına bağlanır. Zarı on ve arka tarafında hava aynı basıncta olmalıdır. Ucağın inişi sırasında hava basıncı yere yakınken daha fazladır. Bu basınc fazlalığı kulak zarını iceri doğru iter.
Kulak kanalı(Ostaki borusu) genellikle kapalıdır. Kulak kanalı zaman zaman yutkunma, esneme ya da ciğnemek acılır. Normal hava basıncı eşitlemek icin, bu tur problemlere karşı, Bazı havayolları, emmek ve ciğnemek ve yutkunma gibi refleksleri teşvik etmek icin yemek menulerini ayarlamaktadırlar. Ancak, bazı kişilerde Kulak kanalının yapısı nedeniyle cabuk ve kolay basıncı eşitleyemez ve acılmaz. Bazı insanlarda normalden daha dar Kulak kanalı olabilir. Eğer Kulak kanalı tıkanmaya neden olan herhangi bir durum varsa, orta kulakta sıkıntı oluşabilir. Bu durum duzelesiye kadar seyahat edilmemeli veya ciddi tedbirler alınmalıdır. Kulak kanalının tıkanmasına yol acan en sık nedenler, soğuk algınlığı ile ortaya cıkan burun akıntısı, geniz akıntısı ve iltihap durumları, boğaz enfeksiyonları, saman nezlesi, allerji vb. gibi durumlardır. Aslında, burun arkasında olduğundan fazla akıntı( mukus )nedeni de soruna neden olabilir. Ucak inmeye başladığında. Hava yutmak, esneme ya da ciğnemek basıncı eşitleyebilir. Bebekleri beslemek ya da yutmak icin teşvik etmek icin iniş sırasında onlara sıvı vermek icin iyi bir fikirdir.
Kulakta basıncı eşitleme nasıl yapılır? (Valsalva manevrası)
Hafif derince bir nefes alın, ağzınızı kapayın ve burnun kısmına hafifce nefes cekin. Burnunuzu kapayıp burada hapsolan havayı basıncla genze doğru ufleyin. Ostaki borusu icine hava basınc oluşturur kanal acılarak hava orta kulak icine itilir kulaklarınıza basınc ve acılmayı hissedersiniz. Bu genellikle basıncı eşitleyerek sorunu cozer. Bu işlemi iniş kadar her tıkanmada, zaman zaman rahatsızlık hissettiğiniz zaman tekrarlayabilirsiniz.
Tedavi ve cozumler nelerdir ?
Ağrı icin ağrı kesiciler almak. Ucuş sonra birkac gun boyunca suren ve orta kulakta sıvı birikimi işitmeyi de olumsuz etkileyebilir. Ağrı veya işitme birkac gun icinde duzelmemişse doktora başvurulmalıdır. Bu ucakla yolculuklarda yolcular arasında karşılaşılan bir sorundur.
Genellikle ucak kalkışında rahatsızlık nadiren olur, alcalma ve iniş sırasında şikayetler daha fazla meydana gelir.
Cıkışta ve inişte Esneme, sakız ciğnemek, bir şeyler emmek, icecek yudumlamak, yutma ve burun kısma ve yavaşca ufleyip kulakta basıncı eşitlemek size yardımcı olacaktır.
Genellikle havaalanlarında ve bircok eczanelerde satılan ucuz kulak tıkacları basınctan kulağı korurlar. Temel olarak, bunları ucağın kapısını kapanmadan once kulağa yerleştirmek gerekir.
Seyahat yapacaksanız burunun kesinlikle acık olduğundan emin olun. Bazı kişilerde kulak zarı havalanmasında gorevi olan genizdeki kulak kanalı (Ostaki tupu) darlıkları sıklıkla kulakta problem oluşturacaktır.
Bazı problemli durumlarda burnu acıcı sprey ve ilaclar faydası olabilmektedir.
Ucakla seyahatlerde sıkıntı cekilmemesi ve kulaktaki problemlerin onlenmesi icin iyi bir kulak burun ve boğaz uzmanınca değerlendirmesi gerekir. Bazı durumlarda buna neden olan sebeplerin onlenmesi icin hekiminizin ameliyat tavsiyeleri olabilir.
Ne zaman doktoru gitmek lazım?
Genellikle ucak seyahatinde kulakta meydana gelen basınc farklılıklarını duzeltmek icin bir takım duzenleyici işlemler olayları cozebilmesine rağmen, Rahatsızlık, dolgunluk veya boğuk işitme birkac saatten fazla devam etmesi ya da herhangi bir ciddi belirti, bulgu size yaşatmışsa ve uzun surerse, doktorunuzu arayınız.
[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ucak seyahatinde kulakta tıkanma
Sağlık0 Mesaj
●31 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ucak seyahatinde kulakta tıkanma