Şaşılık ya da gozkayması gozlerin gorme akslarının paralelliğini kaybederek farklı yonlere bakmasıdır. Sık gorulur, yaklaşık cocukların %4’unu etkiler ancak erişkinlerde de gelişebilir. Şaşılık varlığında bir goz ile duz ve istenen yere bakılırken diğer goz ice, dışa, yukarı veya aşağı doğru kayabilir. Gozler değişerek kayabileceği gibi devamlı olarak aynı gozde kayabilir. Her iki gozle istenen noktaya bakılırken beynin gorme merkezinde bu iki goruntu birleştirilerek tek olarak ve uc boyutlu olarak algılanır. Gozde kayma olduğunda ise beyinde iki farklı goruntu ortaya cıkacağından, beyin kayan gozden gelen goruntuyu baskılayacaktır bu da derinlik hissinde ve her iki gozle sağlanan goruşte azalmaya sebep olacaktır. Erişkinlerde ise kayan gozden gelen goruntunun baskılanması artık yapılamadığından cift gorme şikayeti ortaya cıkar.
Hayatın ilk birkac ayında gorme gelişiminin hızlı bir şekilde devam ettiği donemde gozlerin arayıcı hareketleri, kısa sureli yani birkac dakikalık ice veya dışa olan kaymalar normal kabul edilmesine karşın etraftaki objelere odaklanmanın yapılabildiği 4. aydan itibaren olan kaymalar mutlaka uzman bir goz hekimine danışılmalıdır. Ayrıca katarakt, goz tumorleri veya norolojik hastalıklarda şaşılık ile kendini gosterebileceğinden mutlaka uzman bir goz hekimine danışılmalıdır.
Şaşılığın tam olarak nedeni bilinmemektedir. Fonksiyonel, norolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar ve dengesizlik kaymaya neden olur. Gozu hareket ettiren kaslardaki dengesizlikler, bu kasları kontrol eden beyin merkezlerinin etkilendiği serebral palzi, Down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar ya da gozu etkileyen katarakt, glokom veya travma gibi durumlar gozlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Kaymanın ilk belirtisi gozlerin aynı noktaya odaklanmamasıdır ancak guneşte bir gozunu kapama, kafasını eğerek veya dondurerek bakma gibi bulgularda kaymanın sonucu olabilir. Erişkin donemde ortaya cıkan kaymalarda ise en onemli şikayet cift gormedir. Bebeklik donemi veya okul oncesi donemde her cocuk muhtemel goz problemleri (şaşılık, goz tembelliği, kırma kusurları veya katarakt, goz ici tumorler gibi) icin muayene olmalıdır. Halk arasında yanlış inanış olarak bebeklikte olan kaymanın buyumekle zamanla duzeleceği duşunulmektedir, ancak bu hatalıdır şaşılık hicbir zaman buyumekle kendiliğinden duzelmez. Ancak cocuklarda burun kokunun geniş olduğu ve kayma olmadığı halde kayma varmış gibi gorunume yol acan yalancı şaşılık dediğimiz durumlarda zamanla burun kemiğinin gelişmesi ile kayma gorunumu duzelmektedir bu da yanlış olarak kaymanın duzeldiğini duşundurmektedir. Boyle durumlarda ayırıcı tanı ve doğru teşhis icin mutlaka goz doktoru gormelidir. Ayrıca ailede şaşılık veya goz tembelliği olan kişiler varsa cocuk mutlaka 1-2 yaşında goz doktoruna gosterilmelidir. Bunun dışında her cocukta 3 yaşına dek goz muayenesi yapılmalıdır.
Tedavide amacımız gorme gelişimini olumsuz etkilenmeden her iki gozun birarada kullanılarak gelişiminin sağlanmasıdır. Detaylı bir goz muayenesinin ardında kaymanın sebebine gore tedavi planlanır. Tedavi icin eşlik eden kırma kusuru varsa gozluk verilmesi ile kayma duzeltilebilir. Cerrahi ile gozlerin paralelliğinin sağlanması iki gozun birarada kullanılmasını ve derinlik hissi kazanılmasını sağlayacaktır. Cerrahi girişim lazerle yapılmaz, gozun etrafındaki kasların yerleri değiştirilerek gozun pozisyonu ayarlanır.
– Şaşılık tedavisi ne kadar erken donemde yapılırsa başarısı o denli yuksek olur. Ancak erişkin donemde olan şaşılıklarda ya da daha once tedavi yapılmamış erişkinlerde de cerrahi tedavi ile ozellikle cevre goruşte artış sağlanabilir.
– Cerrahi tedavi gozluk veya kapamanın alternatifi değildir cerrahi sonrası da gozluk ve kapama tedavisi devam edebilir.
[h=2]Muğla Goz Doktoru uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Şaşılık nedir, tedavi surecleri hakkında
Sağlıklı Yaşam0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Sağlık Forumları
- Sağlıklı Yaşam
- Şaşılık nedir, tedavi surecleri hakkında