Bacak damar tıkanıklığıPeriferik arter hastalıkları sık gorulen hastalıklardır. Periferik arter hastalıklarında en onemli bulgu yurume ile ortaya cıkan bacak ağrısıdır (vaskuler klaudikasyon). Tıkanıklık demek bacağa giden kan akımında azalma demektir. Başlangıcta istirahatte şikayeti olmayan hastanın hareketle ağrısının olmasına sebep olur. Bu durum istirahat sırasında kan akımının yeterli olmasına, fakat hareket esnasında kas dokusunun kan ihtiyacının artmasından dolayı dolaşımın yetersiz kalmasına bağlıdır. Genelde hastalarda birkac dakikalık bir dinlenme sonrasında ağrı ortadan kalkar.
Tıkanıklık kendi kendiliğinden duzelir mi?
Bacaklardaki damar tıkanıklığı kendiliğinden ortadan kalkmaz, fakat zaman icerisinde yeni kılcal damarların ortaya cıkması ile (kollateral dolaşım) bacağa giden kan akımı kısmen artar. Ayrıca, zamanla bacak kasları da, kendilerini azalan bu kan akımına karşı adapte ederler. Genel anlamda iki uc aylık bir sure icerisinde ağrı şikayeti gerilemeye başlar.
Nasıl fark edilir?
Nabız muayenesi, doppler ultrasonografi ve gerekirse arteriografi (alt ekstremiye anjiografi) oldukca iyi bilgi verir.
Tedavi gerekli midir? Nasıl tedavi edilmelidir?
Yurumeyle beraber ağrının ortaya cıkması iyi bir uyarıdır. Damarlarda bir problem olduğu hakkında fikir verir. Fakat siyatik sinir ağrısına bağlı bacak ağrılarından ayırt edilmesi gerekir. Hastalık kalp ve beyin gibi hayati organların arterlerini de etkilemiş olabilir. Bu durumda mutlaka bir damar sağlığı ile ilgili bir hekimle goruşulmesi gerekir. Olay sadece yurumekle ortaya cıkan ağrı ile sınırlı ise ve zaman icerisinde artmıyor ise tansiyon, kilo, şeker ve kan yağlarının kontrolu gerekir. Diyabet, sigara, obezite, kotu beslenme gibi risk faktorleri tedavi ve rehabilite edilirse semptomlar kontrol altına alınabilir. İstirahat halinde bile ağrı varsa durum daha ciddidir. Başlangıcta damar genişletici ve kan akışkanlığını artırıcı ilaclar verilir. Tum bunlara cevap vermeyen vakalarda cerrahi tedavi duşunulebilir. Vacumed Aralıklı Negatif Basınclı vakum tedavisi, tedavinin her aşamasında yardımcıdır. Fakat tedavi icin oncelikle, sigara iciyor iseniz bırakmanız gerekir. Sigara icmeye devam eden bir hastanın tedaviden fayda gorme şansı azdır. Bunun yanında tansiyon kontrolu, kan yağlarının belirli seviyelerin altında tutulması ve de varsa şeker kontrolu coğu hasta icin yeterlidir. Duzenli egzersiz zamanla yurume mesafesinin artmasına katkıda bulunur.

[h=2]İstanbul Fizik Tedavi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]