Kendimle başbaşa kaldığımda zaman zaman seansları duşunurum. Yine boyke bir zamanda dun ki seansta danışanımın “Sabun Kopuğu” insanlar şeklinde bir tabir kullandığını hatırladım. Ve bu tabir benim de bayağı dikkatimi cekti ve kendisine sordum. Kimdir ‘sabun kopuğu ‘insanlar diye. Şoyle bir cevap aldim; sabun kopuğu insanlar, kendilerini fazlaca yuksekte goren, minicik ozelliklerini dahil ululaştıran, aslında ne kadar dolu( entellektuelite ve kişilik anlaminda) olduklarını her ortamda ifade eden ya da davranmaya calışan, yuksek standartları olan ve bu yuksek standartlar gercekleşmezse cabuk kırılan ve aynı şekilde sizi kırmaya calışan bireylerin, dedi. Sonra ben de bu kavram uzerine duşunmeye başladım. Ve aklımdan aşağıda paylaştıklarım gecmeye başladı. Gercekten bir sabun kopuğu duşunun , cevresi ne kadar geniş ise icindeki hava o kadar fazladır. Ve hava arttıkca patlamaya daha da yaklaşır.Sabun kopuğu nun dış cevresi kendilerini nasıl gordukleridir. Sabun kopuğu insanlar , iclerinde doluluktan ziyade ,tam bir boşluk hakimdir ancak bunu gercekten gormesini bilen birisi gorebilir. Bu fark edilmezse bu bireylerle yaşamak oldukca zor olabilmektedir. Nasıl mı?
Şoyleki Onların yanında pek var olmazsınız, cunku onların yanında devamlı olarak bilgisiz, yetersiz ve eksik hissedebilirsiniz. Cunku her şey hakkında bir fikirleri vardır ve o fikir aslında bir fikir değil kesin doğrulardır. O yuzden kendi doğrularınızın kıymetini pek anlayamazsınız. Bir de sabun kopuğu insanlar iyi bir manipulatorse (İnsanları kendi bilgileri dışında veya istemedikleri hÂlde bilincli ve amaclı olarak etkileyen), o zaman onlardan ayrışmanız zor olacaktır. Manipulatorden kastım; sizi pişman ve suclu hissettirip, kendi masumiyetini size devamlı ifade eder, eger sizi bir sekilde rahatsiz etmisse kendisi o kadar makul, anlamlı nedenler yuzunden sizi rahatsız edecek şekilde davranmıştır ki kendisinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Hatta sizin de bazı davranışlarınız, manipulatoru o şekilde davranmaya itmiştir. Size inanılmaz bir yakınlık, destek, yakınınız olma, sizi koruma, yoldaşlık etme kavramları uzerinden, sizi yakınlık ve ilgiyle o kadar doldurur ki hem sabun kopuğu hem de manipulator olan bir insandan ayrışmanız cok zordur. Yaninda ne kadar yetersiz, eksik, hatalı, kusurlu hissetseniz de, bu yakınlık ve destek sizi o kişiden ayrışma ve uzaklaşma konusunda elinizi ve ayağınızı baglayabilir. Iyi bir manipulator olan sabun kopuğu insanlarla karşılaştığınızda neler yaparsanız onlara sınır koyup kendi değerinizi ve kıymetinizi ilişkide yaşatabilirsiniz.
Şimdi biraz bunlara bakalım;
1. Boyle kişilerin saldırganca incitici soylemlerine karşılık, susup tepkisizlikle tepki vermeye calışmayın, “şimdi ben de ona şunu dersem kaldıramaz “demeyin. Siz kaldirabiliyorsaniz o da kaldırabilir. O yuzden ona onun diliyle konuşun.
2 . Boyle bireyler devamlı olarak duygusal tuzaklar kurarlar yani sucluluk hissettirmek icin sizi eleştiriler, yargilarlar. Kendinizi suclu hissettiğiniz zaman aynı durumda o olsaydı suclu hisseder miydi diye sorun , yada aynı durumda x kişisi suclu hissedemiydi diye sorun.
3. Size devamlı bir sorumluluk yuklemeye calışabilir. O yuzden bi işte neyi ne kadar yapacağınızı , gucunuzu iyi analiz edin ve o şekilde sorumluluk alın. O kişiyle ilişkinizde yapabileceğinizden fazla sorumluluk almayın.
4.Kendisini en iyi , en guzel , en kaliteli durumlara , kişilere, eşyalara layık gorurken sizin de ayni oranda bu şekilde haklara sahip olacağınızı umursamaz. Ve kendisini layık gorduğu şeyi elde etmek uğruna cevresindeki bir cok şeyi kırıp ,gecebilir. Siz dahil!!! . O yuzden siz layık olduğunuz durumun, nesnenin , eşyanın peşini bırakmamanız gerekmektedir.
5. Boyle kişiler ,istedikleri olmayınca hemen agresiflesebilmektedir. Cunku hak gorduğu seyi elde edememiştir. O yuzden yaşadığı hayal kırıklığını ofke olarak dışa yansıtır. Ve cevresindekileri yıkıp gecebilir. Siz dahil!!!
6. Bu bireylerin doğruları cok katıdır. Ve değişime cok direnclidir o yuzden sizin onu değiştirme calışmanız pek gercekci olmayacaktır. Ancak onu sizin dışımızdaki yaşam olayları değiştirebilir. Orneğin işten cıkarılmak gibi, diğer işte kendini duzenleyebilir. Ve işte kalma suresi uzun olabilir. Boyle bir durumda siz gozleminiz yada fikrinizi soyleseniz dahi kabul edilmeyecektir. Cok bilmişlikle bile suclanabilirsiniz!!
7. Boyle bir birey ile ilişkinizde kotuye kullanılmış hissedebilirsiniz. Siz ona fedakarca yaklaşmasına rağmen ,surec tamamlandığında , kendinizi kullanılmış hissedebilirsiniz. Buna ofkelenebilirsiniz. Bu durumu onunla konuşmak sizin en doğal hakkımızdır. Aman boşver o zaten boyle birisi deyip gecmeyiniz. Bu şekilde her boşvermede kendinizi kullanılmaya acık hale getirebilirsiniz.
Tum bunlar duşunulduğunde siz sabun kopuğu olan manipulator bir insan kadar haklara sahipsiniz, o insansa “hayır” demek sizin onunla ilişkide en buyuk ozgurluğunuzdur. Yani sizden bir şey istediğinde ,ona o istediğini vermemeyi tercih edebilirsiniz. Bu insanlara iletişimde yen kendinizi tıpkı onun gibi sivri dilli bulabilirsiniz. Bu hoşunuza gitmeyebilir. Ancak bazen incinmişliğinizi anlamasını sağlamak icin başka bir careniz kalmadığını hissedebilirsiniz.aksi takdirde gercekten sizi incittiğini bile fark edemez. Bir tavsiyede bulunacak olursam; Ona sınırları gosterin ,imada bulunmayın direk gosterin yani jest, mimik, soz yoluyla fark ettirin

[h=2]Kocaeli Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]