Son gunlerde bel ve boyun ağrılarıyla daha da sık karşılaşmaktayız. Geceleri yeterince uyunmasına karşın sabah yorgun uyanma ve surekli yorgunluk hissinden dolayı calışma isteği duymama gibi yakınmaların gorulduğu yumuşak doku romatizması (fibromiyalji), kişiye gunluk yaşantısında buyuk sıkıntılar yaşatıyor. Bu romatizma ceşidi, hem kendisinden cok şey beklenen, hem de cevresinden fazlaca beklentileri olan insanların hastalığıdır. Bu kişiler genelde mukemmeliyetci ve hassas yapıdaki insanlardır. Modern yaşam koşullarının bu yuzden kas romatizması olarak ta bilinen bu rahatsızlığın sayısını artırdığını gormekteyiz.
Gunluk yaşamda buyuk sıkıntılara neden olan yumuşak doku romatizmasına, pek cok faktor etkili olabiliyor. İnsanların dış gorunuşunu hicbir zaman değiştirmez, sakat bırakmaz ancak tedavisi uzun surebilir ve yaşam kalitesini bozabilir. Ozellikle soğuk, rutubetli, kasvetli havalarda, stres ve aşırı aktivite durumlarında artış gosteren fibromiyalji, işyerindeki gergin ortamdan tutun, telefonla konuşmaya ve araba kullanmaya dek pek cok nedenden etkileniyor. Sıcak uygulamalarda, kendisini mutlu eden şeylerle uğraştığında ve tatilde bu ağrılar azalır.
En sık 20-50 yaş grubu arasındaki kadınlarda gorulmesine rağmen her yaş ve cinste ortaya cıkabilir. Aile oykusu olanlarda, yumuşak doku romatizması gorulme sıklığı daha fazladır. Bu hastalığın belirtilerinin başında "yorgunluk" gelir. Yorulmayı gerektirecek bir faaliyet yapılmadığı halde ozellikle sabahları daha belirgin olan yorgunluk akşama doğru normale doner. Bu kişilerde sabah tutukluğu sık gorulur. Kas kaynaklı olan bu tutukluk, yorgunluk gibi gun icinde uzun sure devam eder. Bu tutukluğu iltihaplı eklem hastalarındaki eklem tutukluklarıyla karıştırmamak gerekir.
Yatağından hic dinlenmemiş gibi zor kalkan bu kişiler, sabahları gece yattıkları zamana gore daha yorgun gibidirler. Uyku laboratuarlarında derin uykuya gecememeleri, uykuda diş gıcırdatmaları ve istemsiz bazı hareketler yapmaları cok tipiktir. Bu hastalarda baş ve yuzde ağrılar, karında gaz ve geğirme ihtiyacı, ishal, kabızlık, ani idrara cıkma hissi, adet oncesi aşırı gerginlik, goğus, kalp ağrısı ve carpıntılar gorulebilir. Ayrıca uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş donmesi ve işitme kayıpları, iştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve goz kuruluğu sık tesbit edilir.
Bu hastalığın tedavisinde değişik ilacların yanısıra, hasta ve cevresinin eğitimi, lokal enjeksiyonlar, fizik tedavi yontemleri, masaj, uygun diyet ve duzenli su icilmesi, egzersiz ve fitness calışmaları, ozellikle yuruyuş, yuzme ve bisiklete binme yararlıdır.
Sevgili dostlar, kendinize ve sağlığınıza daha fazla zaman ayırmanın yanısıra yoğun calışma sırasında verilen molalar da bu hastalığın tedavisinde etkili bir yontemdir. Hastalığın zamanında tesbit edilip tedavisinin doğru şekilde duzenlenmesi yaşam kalitenizi yukseltecektir.
[h=2]Konya Fizik Tedavi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Sabahları yorgun uyanmanız romatizmaya bağlı olabilir
Sağlık0 Mesaj
●27 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Sabahları yorgun uyanmanız romatizmaya bağlı olabilir