Hic dil bilmeden gitti Fransa'da rektor oldu
Lise Fransızcası ile gittiği ulkede Rouen Universitesi'ne oy coğunluğuyla rektor secilen Malatyalı Cafer Ozkul "Turk olduğum icin kimse onumu kesmeye calışmadı" dedi..
Fransa'nın seckin yuksek oğretim kurumlarından Rouen Univesitesi'nin yeni secilen Turk rektoru Prof. Dr. Cafer Ozkul, SABAH'a konuştu. 1951'de Malatya'nın Hekimhan ilcesi Kocaozu koyunde doğan Ozkul'un hayatı tam bir başarı hikÂyesi... Orta ve lise eğitimini devlet parasız yatılı sınavını kazanarak Gaziantep Lisesi'nde tamamlayan Ozkul, Fransa'ya 1970'de Etibank bursuyla gitti. Besancon kentinde dil eğitimi alan Ozkul, ardından Paris'te yuksek oğrenim gordu ve 1976'da elektrik muhendisi olarak mezun oldu. Aynı yıl Rouen Universitesi'ne ilk adımını atan Ozkul, mastır eğitimine başladı. 1980'de fizik doktoru oldu ve akademik kariyerinde hızla tırmanarak, 2005'te "ordinaryus profesor" oldu. Prof. Dr. Ozkul, 2003'ten beri aynı universitenin Fen Fakultesi Dekanlığı'nı yapıyordu.
HACETTEPE İLE BAĞLANTI KURDU
Fransa'nın ilk Turk rektoru Cafer Ozkul, "1969- 1970 oğretim yılında liselerarası bilgi yarışmasında, uc arkadaşımla birinci oldum. Fransa'ya Fransızca bilmeden geldim. Yani lisede gorduğumuz Fransızca'yla... Bir yıl Fransızca eğitim aldım. 1976'da muhendis olarak mezun oldum" dedi. "Rektor secimleri sırasında kimse, Turk olduğum icin onumu kesmeye calışmadı" diyen Ozkul, "Zaten bu tarz bir tepki olsaydı bu kadar buyuk farkla secilmezdim. Tecrubem sayesinde secildiğimi duşunuyorum" diye konuştu. Prof. Dr. Ozkul, Rouen Univesitesi'nde 50 Turk oğrenci bulunduğunu soyledi. Ozkul, iki ya da ucunun dışında diğerlerinin aileleri burada yaşıyor olmasına rağmen daha cok iclerine kapanık olduğunu soyledi. Şangay Fen ve Teknoloji Universitesi'ye anlaşma yaptıklarını; oradaki oğrencilerin ilk yıl Fransızca oğrendiklerini, ikinci ve ucuncu yıllarda Fransızca ve Cince derslere devam ettiklerini soyleyen Ozkul, "Son senede ise bizim universitemizde eğitim goruyorlar. Benzer bir anlaşma niye Turk okullarıyla yapılmasın ki" dedi. Hacettepe ve İstanbul universiteleriyle bağlantılar kurduklarının altını cizen Ozkul, "Bunları daha da geliştirmeyi planlıyoruz. Erasmus oğrenci değişim programlarını geliştireceğiz" diye konuştu.
25 bin oğrencisi bin 800 eğitmeni var
Prof. Dr. Ozkul, "Burada rektor secimi farklı. Secici kurum 70 oğretim gorevlisi ve araştırmacı, 33 oğrenci ve 22 yerel yonetim temsilcisinden oluşuyor. Ayrıca, idari ve teknik kadroları temsilen 15 kişi de oy kullanıyor. Toplamda 140 kişinin 132'si oy kullandı. 80 kişinin oyunu aldım. Oğrencilerin ucte ikisi bana oy verdi. Bu sanırım oğrencilerin bana olan yaklaşımını ortaya koyuyor. Ama oy veren 33 kişilik oğrenci grubunun arasında Turk yoktu" dedi. Rouen Universitesi'nin 25 bin oğrencisi, bin 800 oğretim gorevlisi bulunuyor. Universite, yedi fakulte ve 15 yuksekokuldan oluşuyor.
Sabah
http://www.medimagazin.com.tr/hic-di...u-h-44635.html
- ReadBull.net
- Teknoloji Forumları
- Bilim ve Teknoloji
- Fransızca Bilmeden Gittiği Fransa'da REKTOR olan TURK !