Radyoterapi uygulamalarında ışınların hedef bolgeye sınırlandırılmaları yan etkilerin azaltılmasında cok belirleyicidir. Bu nedenle hedefin etrafında kalan dokular ışınlardan korunur veya izin verilen tolerans dozlarında radyasyona maruz kalırlar. Planlama ve uygulama sırasında hedefi kacırmamak icin cok dikkat edilmelidir. Hasta pozisyonunda, tedavi cihazlarında olabilecek değişiklikler veya solunum dolaşım yada organların dolu- boş olması gibi gunluk farklılıklar tedavi edilen hacimde değişikliklere yol acabilir. Bu nedenle değişken faktorler sınırlandırılmaya calışılır. Ayrıca hedefi her gun doğru olarak ışınlamak amacıyla etrafına guvenlik sınırı eklenir.
Tedavi sırasında vucudun sabit kalmasını ve her gun aynı pozisyonda ve hassas doğrulukta tedavi sağlamak amacıyla ozel tespit duzenekleri, bazı sabitleme materyalleri kullanılır yapılır. Genellikle beyin, baş- boyun bolgesinde maskeler, goğus, akciğer, meme, karın ve uzuv tumorlerinde ozel sabitleme yatakları ve malzemeleri kullanılır. Bu malzemeler her tedavide hastaya uygulanarak tedavi suresince hasta pozisyonu aynı durumda tutulur.
Hastanın işbirliğide doğru tedavide cok onemli ve gereklidir. Prostat kanseri gibi bazı karın tumorlerinde her gun kalın barsağın boş ve mesanenin yakın dolulukta iken tedavi uygulanması set-up hatalarını azaltır ve organ korumasına yardımcı olur. Akciğer ve meme kanserlerinde bazen solunum kontrollu tedavi daha iyi organ koruması sağlayabilir. Hastaların uyumu tedavi surecini kolaylaştırır ve uzun donemli yan etki gelişimini azaltır.
Pozitron emisyon tomografisi ve manyetik rezonans goruntuleme gibi tıbbi goruntuleme işlemleri, hedefin doğru ve kesin olarak belirlenmesine yardımcı olur. Tedavi planlaması sırasında tedavi set-up pozisyonunda, hastaya kullanılan sabitleme materyalleriyle birlikte planlama amaclı bilgisayarlı tomografi goruntuleri cekilir. Daha sonra bu goruntuler pozitron emisyon tomografisi ve/veya manyetik rezonans goruntuler cakıştırılarak hedef tanımı yapılır. Planlama amaclı goruntulerin her kesiti uzerinde ışınlanması istenen hedef ve korunması gereken organlar hekim tarafından belirlenir. Daha sonra Tıbbi Radyasyon Fiziği Uzmanları ışın alanlarını yerleştirip, alternatif planlar yaparak, sağlıklı dokuları en iyi koruyarak hedefte yeterli doz elde eden planları hazırlar. Bu planlar arasından en iyi plan tedavi icin secilir.
Radyoterapi işlemi, Yuksek Oğrenim yapmış alanında uzman Radyoterapi Teknikerleri tarafından uygulanır. Her tedavide hasta pozisyonunu planlama sırasında yapıldığı gibi olması sağlanır. Bu amacla tedavi oncesi radyolojik gorunulemeler yapılarak milimetre sınırlarında set-up doğrulaması yapılır ve tedavi uygulanır. Tedavi suresince hastanın vucut ağırlığında artma, azalma, doku ve organ değişiklikleri yakından izlenerek gerektiğinde planda değişiklikler yapılabilir. Bu nedenle hastanın hekimi ve teknikerleri tarafından yakından izlenmesi gereklidir. Gunluk set-up doğrulanması işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla hasta cildi uzerine ozel referens işaretler konulabilir.
[h=2]İstanbul Radyasyon Onkoloğu uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Radyoterapi planlaması
Sağlık0 Mesaj
●30 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Radyoterapi planlaması