Radyofrekans nedir?

Radyo Frekans Yontemi 1990 lı yıllardan bu yana kulak burun boğaz, kardiyoloji, plastik cerrahi, noroşirurji, onkoloji hekimleri tarafından kullanılmaktadır.
Radyo dalgaları ozel elektrotlar aracılığıyla belli frekanslarda uygulanacak bolgenin mukozası altına verilerek burada kontrollu, lokal bir ısı artışı ve dokuda bulunan proteinlerin denaturasyonu sağlanarak doku hacmi kucultulur. Radyofrekans enerjisi ile dokuda oluşturulan ısı, mukoza altında yer alan salgı hucrelerini de sayıca azaltarak istenmeyen aşırı burun akıntısını tedavi eder. Radyofrekansın en onemli avantajı kontrollu bir yontem olduğu icin, etkisini doku icinde gosterip, doku yuzeyine zarar vermemesidir.

Radyofrekans yontemi nerelere uygulanabilir?

1. Burun etleri


2. Yumuşak damak


3. Bademcik

4. Dil koku



Radyofrekans hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

1. Konka dediğimiz, halk arasında burun eti diye bilinen yapıların aşırı buyuyup burun tıkanıklığının yaptığı konka hipertrofilerinin tedavisinde,
2. Horlama tedavisinde,
3. Uyku apnesi tedavisinde,
4. Kronik tonsillit (kronik bademcik iltihabı) tedavisinde,
5. Ağız kokusu tedavisinde

Hastanede yatış gerekiyor mu?
Radyofrekans uygulanması kolay ve hasta acısından oldukca konforlu bir yontemdir.. Hastanede yatmayı gerektirmez. Coğunlukla sınırlı uyuşturma yeterlidir, genel anesteziye gerek yoktur.

Radyofrekans işlemi ne kadar surer?
Ozel elektrotlar yardımıyla radyofrekans enerjisi doku icine verilir. İşlem yaklaşık 10-15 dakika surer.

Bu işlemi yaptırdıktan sonra nelere dikkat etmem gerekiyor?
Burna yapılan uygulamalardan sonra normal yaşantıya ve işe hemen donulebilir. Yemede, icmede, gunluk aktivitelerde herhangi bir kısıtlama soz konusu değildir. Genellikle antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak damak ve kucuk dil ve dil koku uygulamalarından sonra birkac gun ağrı olabilir. Asitli, katı ve sıcak yiyecek, iceceklerden sakınılmalıdır.

Radyofrekans uygulandıktan sonra ne zaman kontrol gerekir?
Radyofrekans uygulandıktan sonra 5–7 gun sonra hastalar kontrole cağırılır. Burun icinde oluşan yapışkan salgı ve kabuklanma gerekiyorsa temizlenir. 1 ay sonra yeniden kontrol gerekebilir. Asıl rahatlama 3–4 hafta sonra olacaktır.

Radyo frekans uygulandıktan sonraki donemde şikÂyetlerim ne zaman sona erecek?
Burun etlerine yani alt konkalara radyo frekans uygulandığında ilk gunden itibaren oluşan şişlik yani odeme nedeniyle burun tıkanıklığında artış meydana gelir. 3–4 hafta icinde dokudaki kuculmeye bağlı olarak tıkanıklık gittikce azalır ve nefes alma rahatlar.
Yumuşak damak ve bademcik bolgelerine radyofrekans uygulandıktan sonra ilk gunlerde ağrı,şişlik hissi, takılma, hafif yutma zorluğu olur. Olduğundan 3–4 seans radyofrekans uygulamak gerekebilir.
Radyo frekans tekrar gerekir mi?
Bazı hastalarda alınan sonuc yeterli olmazsa radyofrekans uygulaması tekrarlanabilir.
Burun tıkanıklığı icin genellikle 1–2 seans radyfrekans yeterli olmaktadır.
Ancak ağız ici, dil koku, damak uygulamalarında bu bolgedeki doku hacmi burun etlerine nazaran daha fazla olduğundan yeterli sonuc alınamazsa 3–4 seans tekrarlanabilir.

[h=2]İstanbul Kulak Burun Boğaz uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]