Ofke karşılanmamış istekler, istenmeyen sonuclar ve beklentiler sonucu oluşan doğal ve her insanda gorulen evrensel bir tepkidir. “Kotu” bir duygu olarak gorulerek hep zarar verici sonucları on plana cıkarılsa da uygun bir şekilde ifade edildiğinde etkili bir iletişim icin yararlı bir duygudur. Hem bu zararları hem de yararları goz onune alındığında ofkenin yonetilmesi gerektiği gorulmektedir.
Ofkeyle başa cıkmak icin bir takım yollar vardır. Bu yolları; ofkeyi tanımak ve uyarıcılara yonelik, bedene yonelik, duşuncelere yonelik ve davranışlara yonelik yontemler olarak incelemek mumkundur.
Uygun bir baş etme icin oncelikle bu duygunun varlığının kabul edilmesi ve tanınması gerekir.
Coğu zaman ofkeyi tetikleyen bir takım uyarıcılar bulunmaktadır. Bu uyarıcılara yonelik mudahaleler de, baş etmek icin bir yoldur. Bunun icin belirli konuları belirli zamanlarda konuşma gibi planlı kacınma yapılabilir. Fiziksel uzaklaşma ile tartışmaya bir sure ara verip o ortamda uzaklaşılır. Birey tartışma konusu hakkında daha fazla bilgi toplamak veya duşuncelerini suzgecten gecirmek icin biraz zaman kazanma yoluna gidebilir. Bazen de dikkatini başka yone cevirerek ya da duşunce durdurması yaparak ketleme yapabilir.
Bedene yonelik yontemler ise gevşeme egzersizleri ve fiziksel egzersizleri icermektedir. Bunun icin bir takım nefes egzersizleri, aşamalı kas gevşemesi etkili olabilmektedir.
Duşuncelere yonelik yontemlerde ise duşunme sureclerini gozden gecirme ve bunu yeniden duzenleme gerekmektedir. Birey olaylara ilişkin yorumlarını gozden gecirmelidir. “Bu haksızlık”, “onun sucu”, “bunu hak etmedim” gibi ofkeye yol acan yorumlar yerine “bazen boyle şeyler olabilir”, “burada benim de bir katkım olabilir”, “belki bu davranışının esas hedefi ben değildim” gibi yorumlar ofkeyi azaltabilmektedir.
Bu yontemlere ek olarak onerilen diğer yontemler de şu şekildedir:
-Kendine sakinleştirecek cumleler soylemek,
-Bağırmamak, vurmamak, şiddeti asla kabul etmemek
-Suclama yapmaktan kacınmak
-Soruna odaklanmak ve problem cozme becerileri geliştirmek
-Mizahı kullanmak
-Kişisel saldırılara cevap vermeyerek,durumu kişiselleştirmemek
-Karşıdaki kişi ile duygu ve duşuncelerini paylaşmak
-Stres yonetimi becerileri geliştirmek
-Atılganlık becerileri ile kendini uygun şekilde ifade edebilmek
-Olaylardan once beklentileri netleştirmek
-Alternatif acıklama getirme konusunda sık sık egzersiz yapmak,
-Tartışma, eleştirme, dinleme, ovme gibi bir takım alanlardaki becerileri geliştirmek
-Duyguları tanımak

[h=2]İstanbul Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]