İletişimde İyileştirme
Kızgın ve ofkeli insanlar genellikle duşunmeden yargılama ve bu yargıları yonunde de davranma eğilimindedirler. Bu yargılar da bazen cok gercek dışı olabilmektedir. Eğer cok elektrikli bir tartışma icine girdiyseniz, ilk yapacağınız şey yavaşlayıp gosterdiğiniz tepkileri gozlemek olmalıdır. Aklınıza gelen ilk şeyi soylemeyin, yavaşlayın ve asıl soylemek istediğiniz şeyi duşunun. Aynı anda karşınızdakinin de soylediklerini duymaya ve anlamaya calışın. Hemen cevap vermeyin.
Kızgınlığınızın altında ne yattığını da anlamaya calışın. Orneğin, arada sırada yalnız kalmak ya da biraz daha fazla ozgurluk istiyorsunuz. Ama sizin icin onemli olan o yakınınız, daha fazla yakınlık ve bağlılık istiyor. Eğer, yine sizin meşguliyetinizden yakınmaya başlarsa onu “gardiyanlık”la ya da “boynunuza tasma takmakla” suclamayın.
İnsanın eleştirildiği zaman savunmaya gecmesi doğaldır, ama siz de saldırıya gecip savaşmayın. Onun yerine, soylenenlerin altında yatanı bulmaya, asıl soylenmek isteneni dinlemeye calışın. Belki karşınızdakinin asıl mesajı kendisini sevilmiyor ve ihmal ediliyor gibi hissetmesidir. Size duşen, gercek mesajı buluncaya kadar sabırla dayanıp, gerekli soruları sormaktır. Ya da belki o ortamdan biraz uzaklaşıp rahatlamak isteyebilirsiniz. Ama kendinizin ya da karşınızdakinin kızgınlık ya da ofkesinin kontrolden cıkmasına izin vermeyin. Sukûnetinizi korumanız, durumun raydan cıkıp bir felaket olmasını engelleyecektir.
3. Mizaha Yonlenme
Mizah, ceşitli yollarla ofkenizin yoğunluğunun azalmasına yardımcı olabilir. Her şeyden once daha dengeli bir bakış acısı sağlar. Birine ofkelenip de belli sıfatlarla etiketler takmaya başladığınızda, bir an durun ve o insanın gercekten o “şey” olduğunu duşunun. Bu sahneyi gozunuzun onune getirin. Orneğin birine, “muşmula” ya da “odun kafalı” gibi sıfatlarla saldırdığınızda, o kişiyi gercekten bir muşmulaymış ya da odundan bir kafası varmış gibi hayal edin ve gundelik işlerini o şekilde yaptığını gozunuzun onune getirin. Eğer karşınızdaki insanı benzettiğiniz şeyin ne olduğunu duşunerek kafanızda gercekten oyleymiş gibi bir resim cizebilirseniz, ofkenizin azalmaya başladığını goreceksiniz. Cunku mizah sırasında yaşanılan duygularla, ofkenin bir arada bulunması mumkun değildir.
Ofkesi cok yoğun olan davranışlarının altındaki temel mesaj, “Her şey benim istediğim gibi olmalı!”dır. Ofkeli insanlar kendilerinin ahlaken haklı ve doğru olduklarına inanırlar. Planlarını değiştirmelerine ya da engellenmelerine yol acan her turlu olay/durum, onlar icin dayanılmaz bir aşağılanma gibi algılanır. Kendilerinin bu şekilde sıkıntı yaşamamaları gerektiğini duşunurler. Belki başka insanlar sıkıntı cekebilirler ama onlar değil!
Kendinizde de buna benzer bir duyguyu yakalarsanız, kendinizi tum caddelerin, dukkÂnların, resmi dairelerin sahibi olan bir tanrı ya da tanrıca gibi hayal edin. Tum insanların sizin onunuzde eğildiğini, eteğinizi optuğunu duşunun. Bu hayali goruntulere ne kadar ayrıntı koyarsanız, ne kadar talepkÂr olduğunuzu ve ne kadar mantıkdışı davrandığınızı o kadar iyi anlayacaksınız. Ayrıca kızdığınız durum ve olayların gercekte ne kadar onemsiz olduğunu da fark edeceksiniz.
Mizah kullanırken iki noktada cok dikkatli olmak gerekir. Oncelikle mizah kullanmanın, sorunlarınızı gulerek geciştirmek demek olmadığını, tersine onlarla yapıcı bir şekilde yuzleşebilmeniz demek olduğunu bilmelisiniz. İkincisi de mizah kullanayım derken, alaycı ve aşağılayıcı mizaha başvurmaktan kacınmalısınız. Cunku bu da sağlıksız ofke ifadesinin bir başka yoludur.
[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]
Ofke kontrol yontemleri ıv
Sağlık0 Mesaj
●28 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Sağlık
- Ofke kontrol yontemleri ıv