Ofke kontrol yontemleri ııBazen ofke duygularımız yaşamımızdaki gercek ve kacınılmaz sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Kızgınlık duyguları boyle zamanlarda bu zorluklar karşısında yaşanan doğal ve sağlıklı duygulardır. Boyle durumlardaki en yararlı tutum; once durumu değiştirip değiştiremeyeceğimizi araştırmaktır.
Değiştirebileceğimiz bir şeyse cozum yolları araştırılabilir. Değiştirilemeyecek bir durumsa, cozum icin uğraşmak yerine, yapılacak en iyi şey sorunla yuzleşmektir.
Elinizden gelenin en iyisini yapmaya calışın ama yanıtları hemen bulamıyor, sonuca hemen ulaşamıyorsanız, kendinizi cezalandırmayın.
Sizi ofkelendiren bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, bunu sadece bir problem olarak duşunup bir isim koymaya calışabilirsiniz. İsim verme ve probleme tanıma sureci şu şekildedir:
1. Problemi belirleme
Ø Problem hakkında bilgi toplama,
Ø Problemi alt problemlere indirgeme,
Ø Problemin bir yonunu secip somutlaştırma,
Ø “Bu neden bir problem?” sorusuna cevap arama,
Ø “Kimin icin bir problem?” sorusu uzerinde duşunme,
Ø “Bu probleme benim katkım ne?” (Bu konunun problem olmasına nasıl bir katkıda bulundum?) sorusu uzerinde duşunme,
Ø “Başka kimin katkısı var?” (Bunun problem haline gelmesinde icten ice sucladığım birileri var mı, kimler?) sorusu uzerinde duşunme,
Ø “İdeal cozum ne olurdu?” sorusuna cevap arama,
Ø “Nasıl bir sonucla yetinebilirim?” sorusunu cevaplandırma.
İlk aşamada bu sorular uzerinde duşunerek, detaylarıyla birlikte problemin farkına vardıktan sonra ikinci aşamaya gecilebilir. Bu aşamaların tumunu, mumkunse, yazarak yapmak cok yararlı olacaktır. Sorunun tumuyle ustesinden gelene kadar yazdıklarınızı atmayın ve ozellikle değerlendirme aşamasında tekrar onlara goz atın.

[h=2]Bursa Psikoloji uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]