KAYNAKLAR

Kuran-ı Kerim ve tefsirleri
Sahih Hadisler
İnciller

= = =

FAYDALANDIĞIMIZ ESERLER

Abdullah Aydemir=İslami kaynaklara gore peygamberler
Ahmet b.Hanbel=Musned
Ahmet Cevdet Paşa= Kısas-ı Enbiya
BelÂzuri=Ensabu'l Eşraf
Beyhaki=Delailin Nubuvve
Beyhaki=Sunen
Bunyamin Ateş= Peygamberler tarihi
Buhari=Sahih
Buyuk İslam Tarihi (Kurul)
Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
Ebul Ferec ibn.Cevzi=El Vefa
Ebul Fida=Elbidaye vennihaye
Ebu Nuaym=Delailun Nubuvve
Diyarbekri=Hamis
Halebi=İnsanuluyun
İbn.Abdulberr=İstiab
İbn. Esir=KÂmil
İbn. Haldun=Tarih
İbn.İshak-İbn. Hişam= Sîre
İbn.Kayyım=Zadulmead
İbn. Kesir= Kuran tefsiri
İbn. Sa'd=Tabakat
İbn. Seyyid=Uyûnul Eser
İmam-ı Gazali= İhya
Kastalani=Mevahibulleduniyye
Maurice Bucaille=Musbet ilim yonunden Tevrat, İnciller ve Kuran
Muhammet Hamdi Yazır=Hak dini, Kuran dili
M.Asım Koksal=İslam Tarihi
M.Asım Koksal=Peygamberler tarihi
Muslim=Sahih
Taberi=Tarih
Yakubi=Tarih
Zehebi=Tarih-ul İslam

= = =

Gonlunun Allah ve Peygamber sevgisiyle dolu, dolu olduğunu iyi bildiğim ve bu konu da pek cok kişiyle birlikte şahadette bulunabileceğim dunyalar guzeli, Cennetmekan pek sevgili anneciğime ithaf olunur.

Lutfen onun ve ahrete intikal etmiş diğer Musluman kardeşlerimizin ruhlarına bir FATİHA okuyunuz.

Hudai CAKMAK

= = = =

[IMG]http://img843.**************/img843/3015/adszjt.png[/IMG]
LOKMAN (a.s.)

Lokman (a.s.) Davut (a.s.) zamanında yaşamıştır. Peygamber ya da veli olduğu konusu tartışmalıdır.

Bilginlerin ittifaka yakın coğunluğuna gore Lokman (a.s.) vahye mazhar olmadığından peygamber değildir ama Allah’ın (c.c.) salih ve sevgili kullarındandır.(Lokman 12-13)

Kendisinin azat olmuş bir kole olduğu şeklindeki rivayetlerde peygamberlik sıfatlarına uymamakta, Onun bir peygamber olmadığı varsayımını kuvvetlendirmektedir.

Kendisi cok duşunup, az konuşan; keskin ve uzak goruşlu Salih bir kişi idi.

O Allah’ı (c.c.) Allah’ta (c.c.) Onu sevmiş, bu yuzden Rabbulalemin kendisine Hikmeti ihsan etmişti.

Sozleri cok guzel ve hikmet doluydu.

Mısırın Nub kabilesine mensuptu. Medyen ve Eyke halkındandı.

İsrail oğullarından bir adamın kolesiyken azat edilmiş, kendisine, bir miktar da mal verilmişti. Kendisi terzi ya da marangozdu. Beytulmakdis yakınlarındaki Remle kentinden oturur, yanına gelenlere vaaz ve nasihat eder, hikmetli sozler soylerdi.

Lokman (a.s.); kısa boylu, yassı ve cokuk burunlu, kurum gibi simsiyah tenli, kalın catlak dudaklı, enli ve yarık ayaklı bir Zat-ı Muhterem idi.

Bazı kaynaklarda Lokman’ın (a.s.) babasının, Eyup’un (a.s.) teyzesinin oğlu Baura olduğu kayıtlıdır. Fakat bu cok zayıf bir olasıdır.

♦ ♦ ♦

Kimi kendini bilmez kişilerden bir kacı Lokman’a (a.s.):

-Ey Lokman! Senin yuzun nicin boyle cirkindir? Diye sormuşlar,

O da:

-Sen nakşı ve nakşedeni yaptığıyla ayıplayabilir misin?

O Seni ve Beni Yaratandır. Elbette Onun yarattığı her şey guzeldir.

Cirkin zannettiklerinizin iclerine goremediğiniz sayısız hikmetler ve guzellikler doldurmuştur
demişti.

♦ ♦ ♦

Yuce Allah (c.c.) Lokman’a (a.s.) hikmeti ihsan etmiştir. Hikmet; dinde fıkıh, akıl ve sozde isabet demektir.

Yuce Allah (c.c.) kendisine hikmet, nubuvvet ve krallık arasında muhayyer bırakmış O da hikmeti tercih etmişti.

Lokman yanında toplananlara hikmetli ve guzel sozler soylerken kendisini tanıyan bir adam:

-Ey Lokman! Sen filÂn yerde koyun guden Nuhas oğullarının kolesi siyah adam değil misin? Diye sordu.

Lokman’da (a.s.):

-Evet! Ben o soylediğin Kişiyimdir dedi.

Adam:

-Ey Lokman! Ben Seni buyuk bir hikmet ve guzel soz sahibi buldum. Sen bunları nereden aldın? Bunları Sana kim oğretti? Diye sordu.

Lokman’da (a.s.):

-Ey kişi! Doğru sozlu olmak, emaneti hıyanet etmemek ve boşa soz soylememek karşılığı Rabbim bana bunları verdi.

Bunda seni şaşırtan nedir?

Rabbim malı istediğine, ilmi ise isteyene verir.

İlmi almak icin istemek ve calışmak yeterlidir
dedi.

Adam:
-Halk Senin kapının onunu buruyor, doşeğine oturuyor ve sozlerine dinleyip, kabul ediyor.

Seni halkın gozunde boylesine yukselten, itibar sahibi yapan nedir?
Diye sordu.

Bu soru uzerine Lokman (a.s.):

-Ey kardeşimin oğlu! Soylediklerimi yaparsan Sende benim gibi olursun dedi.

Adam da:

-Ey Lokman! Nedir onlar? Sen bana onları emret dedi.

Bunun uzerine Lokman (a.s.):

-Ey kardeşimin oğlu!

Ben gozumu yumarım, gormek istemediğimi gormem,

Dilimi tutar, soylemek istemediğimi soylemem,

İhtirasımı onler, edep yerimi korurum.

Namazımda kıyamı uzatır, verdiğim sozu tutarım.

Konuğumu ağırlar, komşumu korurum.

Boş ve yararsız işlerle uğraşmam.

Beni gorduğun hÂle getiren bunlardır
dedi.

♦ ♦ ♦

Bir gun efendisi Onu yanında diğer kolelerden arkadaşları olduğu halde bostanına taze meyvelerden getirsinler diye gondermişti.

Toplanan meyveleri diğer koleler yediler ve sucu Lokman’ın (a.s.) uzerine attılar.

Elleri boş olarak gelince efendilerine:

-Biz bostanından bolca taze meyve toplamış, yanına getirmeye hazırlanmıştık. Fakat şu Lokman (a.s.) hepsini yiyip, bitirmiştir dediler.

Bunun uzerine lokman (a.s.):

-Ey efendim! Muhakkak ki ikiyuzlu kişi Allah (c.c.) katında emin olmaz. Sen once bize bol su icmemizi, sonra da koşmamızı emret dedi.

Efendisi Lokman’ın (a.s.) soylediğini yaptı. Hepsine bol su icirdi ve koşmalarını emretti.

Diğerleri yedikleri meyveleri kusmaya başladılar. Fakat Lokman (a.s.) bir şey yemediği icin kusmadı. Boylece efendisi diğerlerinin yalan, Lokman’ın (a.s.) doğru soylediğini anlamış oldu.

♦ ♦ ♦

Bir gun Lokman’a (a.s.):

-Ey Lokman! Soyle bize? İnsanların en şerlisi kimdir? Diye sormuşlardı.

O da:

-Kendisini halkın kotu gormesini aldırış etmeyen kişidir
cevabını vermiştir.

Lokman (a.s.) keskin goruşlu, cok duşunen, az konuşan bir kişiydi.

Gunduzleri hic uyumazdı.

Hic kimse onun ne sağa, sola tukurduğunu, ne abdest bozduğunu, ne yıkandığını, ne de abes bir şey konuştuğunu gormemiştir.

Devamı var.