KAYNAKLAR
Kuran-ı Kerim ve tefsirleri
Sahih Hadisler
İnciller
= = =
FAYDALANDIĞIMIZ ESERLER
Abdullah Aydemir=İslami kaynaklara gore peygamberler
Ahmet b.Hanbel=Musned
Ahmet Cevdet Paşa= Kısas-ı Enbiya
BelÂzuri=Ensabu'l Eşraf
Beyhaki=Delailin Nubuvve
Beyhaki=Sunen
Bunyamin Ateş= Peygamberler tarihi
Buhari=Sahih
Buyuk İslam Tarihi (Kurul)
Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi
Ebul Ferec ibn.Cevzi=El Vefa
Ebul Fida=Elbidaye vennihaye
Ebu Nuaym=Delailun Nubuvve
Diyarbekri=Hamis
Halebi=İnsanuluyun
İbn.Abdulberr=İstiab
İbn. Esir=KÂmil
İbn. Haldun=Tarih
İbn.İshak-İbn. Hişam= Sîre
İbn.Kayyım=Zadulmead
İbn. Kesir= Kuran tefsiri
İbn. Sa'd=Tabakat
İbn. Seyyid=Uyûnul Eser
İmam-ı Gazali= İhya
Kastalani=Mevahibulleduniyye
Maurice Bucaille=Musbet ilim yonunden Tevrat, İnciller ve Kuran
Muhammet Hamdi Yazır=Hak dini, Kuran dili
M.Asım Koksal=İslam Tarihi
M.Asım Koksal=Peygamberler tarihi
Muslim=Sahih
Taberi=Tarih
Yakubi=Tarih
Zehebi=Tarih-ul İslam
= = =
Gonlunun Allah ve Peygamber sevgisiyle dolu, dolu olduğunu iyi bildiğim ve bu konu da pek cok kişiyle birlikte şahadette bulunabileceğim dunyalar guzeli, Cennetmekan pek sevgili anneciğime ithaf olunur.
Lutfen onun ve ahrete intikal etmiş diğer Musluman kardeşlerimizin ruhlarına bir FATİHA okuyunuz.
Hudai CAKMAK
= = = =
[IMG]http://img836.**************/img836/8674/adszela.png[/IMG]
Hz. Danyal'ın (a.s) Tarsus'ta bulunan mezarından iki gorunuş
= = = =
DANYAL (a.s.)
Danyal b. Hızkıl (a.s.), Suleyman b. Davut (a.s.) soyundandır.
Buhtunnasır’ın Beytulmakdisi yıkarak İsrail oğulları cocuklarını esir aldığı ve aralarından secip kumandanları arasında paylaştırdıkları arasında Danyal’da (a.s.) bulunmaktaydı.
Cocuklar biraz buyuyup, gelişince Babil halkından bazıları onlardan rahatsız oldu. Buhtunnasır’ın yanına giderek:
-Ey Buhtunnasır! İsrail oğulları cocuklarından esir edilenleri vermeni biz senden istemiştik. Sende onları aramızda paylaştırmıştın.
Vallahi onlar yanımızda olalıdan beri kadınlarımızın bizi tanımadıklarını, yalnız onlarla ilgilendiklerini ve yuzlerini yalnız onlara cevirdiklerini goruyoruz. Bu ise bizi cok rahatsız etmektedir.
Sen şu cocukları ya aramızdan cıkarıp başka yerlere gonder, ya da hepsini oldur dediler.
Bu isteğe karşı Buhtunnasır:
-Ben onlara size verdim. Onlar artık sizlere aittir. Geri almak ya da oldurmek bana yakışmaz. İcinizden kim yanındaki cocuğu oldurmek isterse oldursun diye cevap verdi
Bunun uzerine Babil halkı yanlarındaki cocukları oldurmeye başladılar. Oldurulmeye hazırlanılan cocuklar arasında Danyal (a.s.), Hananya, Azarya ve Mişayel’de vardı.
Danyal (a.s.) oldurulmek uzere goturuldukleri zaman Rabbine:
-Ya Rabbi! Biz oldurulmek uzereyiz. Biz Sana sığınıyoruz. Sen Bizleri koru. Şu zalimlerin zulumlerini uzerimizden geri cevir diye dua etti.
Bu sırada Buhtunnasır bir ruya gormuş, ruyasında cok fena korkutulmuş, fakat uyanınca ne ile korkutulduğunu unutmuştu.
Danyal’ın (a.s.) duasını duyan Buhtunnasır:
-Şu cocuklar Rablerine sığınmışlardır. Onları oldurmek bize uğursuzluk getirir. Belki de beni korkutan şey ondadır. Siz onları oldurmeyin diye haber gonderdi.
Bunun uzerine uc cocuk oldurulmeyip, kendi hÂllerinde olmeleri icin bir zindana atıldılar.
Bir zaman sonra Buhtunnasır aynı şekilde kendini korkutan bir ruya daha gordu. Kendini neyin korkuttuğunu yine unutmuştu.
Hemen kÂhinlerini, muneccimlerin cağırıp, ruyasından hatırladıklarını onlara anlattı ve tÂbirini istedi.
Fakat kÂhin ve muneccimler tÂbir edip, yorumlayamadılar. Bundan Âciz kaldılar.
Danyal (a.s.) zindanda arkadaşları ile bulunduğu sırada bunu işitti.
Zindancı başı oteden beri hÂl ve gidişatındaki guzellikten, doğruluktan dolayı Danyal’ı (a.s.) ve yanındakileri sevmekte, onlara saygı duymaktaydı.
Danyal (a.s.) zindancıya:
-Ey zindancı! Sen bana istersen bir iyilik yap. Sahibiniz katında aracı ol da gormuş olduğu ruyayı ona doğru olarak yorayım dedi.
Zindancı da gercekten sayıp, sevdiği Danyal (a.s.) ve arkadaşlarına bir iyilik yapmak icin yanıp tutuşuyordu. Bu nedenle tereddut etmedi.
Hemen Buhtunnasır’ın yanına giderek:
-Ey Buhtunnasır!
Zindanında oyle bir Zat vardır ki O peygamberler soyundandır. Ruya tabirini de iyi bilir. Yorumlanmakta Âciz kalınan ruyanı yorumlamak ister.
Sen Ona izin ver dedi.
Buhtunnasır:
-Peki! İzin verdim. Sen Onu huzuruma getir dedi.
Danyal’ı (a.s.) huzura getirdiler.
Buhtunnasır’ın onunde secde etmedikce kimse duramazdı. Fakat Danyal (a.s.) secde etmedi, karşısında ayakta dimdik durdu.
Buhtunnasır Ona:
-Ey cocuk! Seni onumde secde etmekten alıkoyan şey nedir? Onumde nicin secde etmedin? Diye sordu.
Danyal (a.s.):
-Ey Kral! Benim bir Rabbim vardır. O Bana hikmet ve ilim verdi. Kendisinden başkasına secde etmememi bana emretti.
Ben de bunun icin Ona ahit ve misak verdim. Eğer onunde secde edersem verdiği hikmet ve ilmi benden cekip almasından, sonra da helak etmesinden korkarım dedi.
Devamı var.