Odem ve şişkinliklerden sizi kurtaracak pratik oneriler…Su icsem yarıyor? Kilo değil odem var bende? Vucudum suyu tutuyor muş ?
Aranızda konuştuğunuzu duyar gibiyim yaz aylarına bu kadar az zaman kalmışken sizi odem ve şişkinliklerden kurtaracak birkac pratik onerilerde bulunmak istiyorum.
Peki Odem nedir?
Odem, hucre ici sıvılarının hucre dışına cıkarak doku aralarında ve cilt altında oluşturduğu şişliklerdir. Ozellikle kadınlarda gorulen bu durumun en onemli etkenleri tuketilen su ve tuz miktarıdır. Odem en cok goz kapaklarında, ellerde ve ayaklarda oluşur. Odemlerin oncelikli nedenleri alerjik reaksiyonlar ve ya kandaki protein duşukluğu olabilir.
Odemin sebepleri:
Hızlı yemek yeme
Asitli icecekler
Aşırı tuz tuketimi
Aşırı alkol tuketimi
Kurubaklagiller
Tatlı yiyecekler
Beyaz şeker
Doğum kontrol hapları
Hareketsizlik
Adet oncesi ve sonrası şişkinlik
Odem ve şişlikten kurtulmanın mucizevi puf noktaları ise;
Odemlerden ve şişkinliklerden kurtulmanın birinci kuralı Bol bol su icmektir. Gunluk 1,5 litre ve uzerinde su icimini gune yayarak tuketmelisiniz. Tuz’dan mutlaka uzak durmalısınız. Baharatlardan faydalanabilirsiniz. Şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmalısınız. Kızartmalar, kafein, gazlı icecekler, hazır soslar tuketimini de en aza indiriniz. Ananas, doğal detokstur. Nar suyu, odem sokturucu etkiye sahip. Şeker hastalarının nar suyunu ne kadar miktarda tuketmesi gerektiğini mutlaka doktoruna danışmalıdır. Muz, icerdiği potasyum ile vucuttaki odemleri yok etmeye yardımcı olacaktır. Yeşil cay, gunde en fazla 2 fincan kadar tuketebilirsiniz. Gunde tuketilen yeşil cay ve diğer bitki caylarının fazlası kalp carpıntısına sebep olabilir. Maydanoz, sabahları tuketilen yarım kase maydanoz en etkili odem atıcıdır. Salatalık, İcerdiği su miktarıyla gunluk su ihtiyacımızı da karşılamaya yardımcıdır. Sabahları tuketilen 1 kase probiyotik yoğurt veya az yağlı yoğurt odemlerden kurtulmaya yardımcı olacaktır. Yeşil yapraklı sebzeler de odeme karşı etkilidir. Yuruyuş yapın.
Sağlık dolu gunler diliyorum
Diyetisyen Serpil Parlak

[h=2]Ankara Diyetisyen uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]