Nabothi Kistleri
Naboth kistleri rahim ağzı yani "serviks"te bulunan kucuk kistik oluşumlardır. Bu kistler Naboth folikulu, Nabotian kisti, epitheliyal inkluzyon kisti ya da retansiyon kisti olarak da isimlendirilirler.
Buyuklukleri 2 ile 10 mm arasında değişmekle birlikte bazen bir kac santimetreye kadar buyuyebilirler. Kistin ici "mukus" adı verilen sarı-beyaz renkli sumuk kıvamında yoğun bir sıvı ile doludur.
Serviksin gorevi vajinadaki mikroorganizmaların rahim icine gecişlerini onlemektir. Ayrıca gebe kalabilmede, gebelikte ve doğumda da cok onemli grevleri vardır.
Nabothi Kistleri Nasıl oluşur?
Serviks kanalı normalde mukus salgılayan ve Naboth adı verilen salgı bezleri ile doşenmiştir. Bu salgı bezlerinin dışarıya acılan ağızları "metaplazi" adı verilen normal bir surec neticesinde normal hucre tabakası ile kaplanır ve tıkanır. Bu değişimin sonucunda Naboth bezlerinin salgısı dışarıya akamaz ve bez şişmeye başlar. Salgı biriktikce bez genişlemeye başlar ve rahim ağzı uzerinde yuzeyden kabarık kucuk ksitik bir oluşum halini alır.
Muayenede yuzeyden kabarık soluk renkli kabarcıklar olarak gorulur. Bazen yalnızca ultrason incelemesinde fark edilebilir. Kistler tek ya da gruplar halinde birden fazla sayıda olabilir.
Kist oluşumuna neden olan bu değişimin en onemli nedeni doğum yapmış olmaktır. Kistler genelde ureme cağındaki doğum yapmış kadınlarda gorulur ve normal bir bulgu olarak kabul edilir. Naboth kistleri menopoz sonrası donemde serviks uzerini kaplayan mukoza tabakasının incelmesine bağlı olarak da gorulebilir. Daha az rastlanılan bir diğer neden ise kronik serviks enfeksiyonudur.
Bulgular
Naboth kistleri genelde herhangi bir bulgu vermez. Teorik olarak her kadında da bulunur. Bazen cok buyuduklerinde surekli bir Vaginal akıntı (Lokore) ve rahatsızlık hissi yaratabilirler.
Tanı
Tanı başka bir şikayet nedeniyle yapılan ya da rutin muayene sırasında konur. Hemen her zaman normal muayene bulgusu olarak değerlendirilir.
Cok nadiren boyutlarının cok buyuk ya da gorunuşunun alışılmışın dışında olduğu durumlardaKolposkopi eşliğinde biopsi gerekebilir.
Naboth kistleri kronik oluşumlardır ve tedavi edilmedikleri takdirde kendiliklerinden kaybolmazlar.
Tedavi
Normal muayene bulgusu olarak kabul edildiklerinden genelde tedavi gerekmez. Şart olmamakla birlikte yakma ya da dondurma tedavisi uygulanmasının bir zararı yoktur.
Onlem
Normal muayene bulgusu olarak kabul edildiklerinden oluşmalarına engel olmak icin bir onlem almak gerekmez. Ozellikle bir takım enfeksiyonların kronik hale gecmeksizin tedavi edilmesi onemlidir.
Naboth kistleri normal oldukları ve şikayet yaratmadıkları icin doktor muayenesi gerektirmezler, ancak cinsel yonden aktif kadınlarda herhangi bir yakınma olmasa dahi yılda birkez rutin check-up icin jinekoloğa gidilmesi ve jinekolojik muayenelere de Smear (Rahim ağzı kanser tarama) testi nin ilave edilmesi onerilmektedir.
[h=2]İstanbul Kadın Doğum uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]