Abdulkadir Geylani hazretlerinin insanları gafletten uyaran, kendilerine gelmesine vesile olan pek cok sozu vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

"İnsanlara rehberlik eden kimsede şu hasletler bulunmazsa, o rehberlik yapamaz. Kusurları ortucu ve bağışlayıcı olması, şefkatli ve yumuşak olması, doğru sozlu ve iyilik yapıcı olması, iyiliği emredip, kotuluklerden men edici olması, misafirperver ve geceleri insanlar uyurken ibadet edici olması, Âlim ve cesur olması."

"Şukrun esası, nimetin sahibini bilmek, bunu kalp ile itiraf etmek ve dille soylemektir."



"Kalp dunya arzularından birine bağlı kaldığı ve gecici lezzetlerden birinin peşine takılıp gittiği muddetce, imkanı yok, ahireti sevmiş olamaz."

"Ey zavallı! Sana fayda vermeyen şeyler hakkında konuşmayı bırak. Dunya ve ahirette sana fayda verecek işlerle uğraş. Boş işlerle uğraşmayı bırak. Kalbinden dunya duşuncelerini cıkar. Cunku yakında dunyadan alınacak, ahirete goturuleceksin. Dunyada rahat ve hoş bir hayat arama. Hz. Muhammed (S.A.V.); "Hayat, ahiret hayatıdır" buyurdu."



Allahu teÂlÂdan dunya ve ahiretin hayırlarını iste. Sakın; "Ben istiyorum. Fakat Allahu teÂl vermiyor, ben de bundan sonra istemeyeceğim." deme. Duaya devam et. Eğer istediğin şey ezelde senin icin takdir edilmiş ise, Allahu teÂlÂdan istedikten sonra, Allahu teÂl onu sana gonderir.

Eğer istediğin o rızık ezelde senin icin takdir edilmemiş ise, Allahu teÂl seni o şeye muhtac kılmaz ve kendinden gelenlere rıza gosterme nimetini ihsan eder. Eğer Allahu teÂl senin icin fakirlik ve hastalık dilemiş ise, sen de Allahu teÂlÂya fakirlikten ve hastalıktan kurtulman icin yalvarırsın. O zaman Allahu teÂl sana razı ve memnun olacağın bir hal verir.

Eğer, ezelde borclu olmak takdir edilmişse ve sen de borctan kurtulmak icin dua edersen, Allahu teÂl alacaklıyı sana kotu muamele etme halinden vaz gecirir. Hatta borcundan azaltma veya hepsini bağışlama haline cevirir. Eğer dunyada borclu halden kurtarmazsa buna karşılık sana bol sevap verir."



Acele eden, ya hata yapar veya hatalı duruma yakın olur. Ağır ve temkinli hareket eden, o işte ya isabet kaydeder veya isabet etmeye yaklaşır.

Acele şeytandandır. Ağır ve temkinli hareket etmek Allahu teÂlÂdandır. Umumiyetle aceleye sebep, dunyalık toplama hırsıdır. Kanaat sahibi ol. Kanaat bitmeyen bir hazinedir."



"Halinizden şikayette bulunmayın. Sabredin, feryat etmeyin. Doğruluk uzere devam edin. İsteyin, istemekte bıkkınlık gostermeyin. İcinde bulunduğunuz istenmeyen hallerden dolayı umitsizliğe duşmeyin.
Daima umitli olun.

Birbirinize duşman değil, kardeş olun. Birbirinize buğz etmeyin. Allahu teÂlÂya, rızası icin yapılan sabırlar ve tahammuller, asla karşılıksız kalmaz.

Onun icin bir an olsun sabrediniz, mutlaka, senelerce bu sabrın mukafatını gorursunuz. Omru boyunca kahraman lakabıyla meşhur olan, bu lakabı, bir anlık cesareti neticesinde kazanmıştır.

Allahu teÂl Kur'an-ı kerimde mealen; "Şuphesiz ki, Allah sabredenlerle beraberdir" buyuruyor (Bekara suresi: 153)



"Hayatta olduğunuz muddetce, omru fırsat biliniz. Bir muddet sonra hayat kapısı kapanacak, bu dunyadan ayrılacaksınız. Gucunuz yettiği muddetce hayırlı işler yapmayı ganimet biliniz. Tovbe kapısı acıkken ve elinizde bu imkan varken bunu fırsat biliniz. Tovbe ediniz. Dua etmeye imkanınız varken, dua ediniz. Salih kimselerle beraber olmayı fırsat biliniz."

"Mumin kimse kucuk gunahları da buyuk gorur. Hz. Muhammed (S.A.V.); "Mumin kimse, gunahını dağ gibi gorup, kendi uzerine duşeceğinden korkar. Munafık ise, gunahını burnu uzerine konan ve hemen ucan sinek gibi gorur" buyurdu."


Kalb dunya arzularından birine bağlı kaldığı ve gecici lezzetlerden birinin peşine takılıp gittiği muddetce, imkÂnı yok, ahireti sevmiş olamaz.

* Kabirleri ziyaret ediniz. Salih kimseleri de ziyaret ediniz. Hayırlı işler yapınız. Boyle yaparsanız, her şeyiniz duzelir.

* Kardeşinin sana yaptığı nasihati kabul et. Ona muhalefet etme. Cunku o, senin kendinde goremediğin şeyleri gorur. Bunun icin Resul-i ekrem; "Mumin, muminin aynasıdır" buyurmuştur. Mumin, din kardeşine yapmış olduğu nasihatlerde samimidir. Onun goremediği şeyleri bildirir. Ona, iyilikler ve kotulukler arasındaki farkı gosterir. Ona, lehinde veya aleyhinde olan şeyleri anlatır.



* Kotu arkadaşları terk et. Onlara sevgi duyma, salihleri sev. Yakının bile olsa, kotu arkadaştan uzak dur. Uzak bile olsa, iyi arkadaşlarla beraber ol. Kimi seversen, seninle onun arasında bir yakınlık hÂsıl olur. Bu bakımdan, sevgi beslediğin kimsenin kim olduğuna iyi bak.

* Kulun Allahu teÂlÂyı sevmesinde samimi olup olmadığı, başına bela ve musibet geldiği zaman ortaya cıkar. Bela ve musibet geldiğinde sabır ve sukun halini muhafaza edebiliyorsa, o gercekten Allahu teÂlÂyı seviyor demektir. Musibet ve fakirlik zamanında sebat gosterebilmek bu sevgiye delil ve alamet yapıldı
__________________