Kabakulak nasıl bulaşır ? Klinik bulgu ve yan etkileriKabakulak paramyxovirus’ların neden olduğu vucuttaki bezler ve sinir sistemini tutan bulaşıcı bir hastalıktır.
Virus solunum yoluyla ve doğrudan temas sonrası bulaşır.Cocukluk doneminde herhangi bir yaşta ortaya cıkan bu hastalık,erişkinlerde daha ağır seyretmektedir.


Kulucka suresi ortalama 16-18 gundur.bu surec 12-25 gun arasında değişebilir.En bulaştırıcı donem tukuruk bezinin şişmesinden 1-2 gun once başlamakta ve bezin şişmesinden 5 gun sonrasına kadar devam etmektedir.


Hastalık ateş,baş ağrısı ,iştahsızlık,halsizlik ve kulak ağrısı ile başlar.Ciğneme hareketleri ağrılıdır.Parotis bezinde şişlik gorulur.Ateş 1-6 gun surer ateşin duşmesi ile birlikte genellikle şişlik kaybolur.Bezdeki şişlik başlangıcta tek taraflıdır.Aynı anda her iki parotis bezinde şişlik gorulebilir.Diğer tukuruk bezlerinde şişlik olabilir.Orşit,Meningoensefalit pankreatit gorulebilir.


Orşit (erkek cocuklarında yumurtaların (testis) iltihabı) kabakulakta tukuruk bezi iltihabından sonra en sık gorulen klinik tablodur.Tek veya iki taraflı olabilir.Ozellikle ergenlik doneminde gecirilen kabakulak enfeksiyonlarında gorulur. Genellikle ilk haftada ortaya cıkar. Ateş, titreme, bulantı,kusma,baş ağrısı ve karnın alt kısmında ağrı vardır.Testisler ağrılı ve şiştir.Ateş klinik tabloya eşlik eder.Testis atrofisi gorulebilir.Kabakulağa bağlı korkulan bir komplikasyon olan orşit,empotans ve sterilite nadiren yol acar.


Her kabakulak vakasında hastalık klasik bulguları gostermeyebilir.Vakaların yaklaşık %30-40 da enfeksiyon belirtisiz enfeksiyon şeklinde gorulebilir.


Tanı serolojik testler ve virusun izolasyonu ile konur.Her vakada laboratuvar testinin yapılması onerilmez.Hastanın oykusunde kabakulakla temas varsa tukuruk bezlerinde tutulum ve aseptik menenjit bulguları gozleniyorsa tanı klinik olarak konulmaktadır.Bu durumda laboratuvar testlerinin yapılması onerilmez.Eğer enfeksiyon belirsiz enfeksiyon şeklinde seyrederse laboratuvar tanısına başvurulur.Virus izolasyonu,serolojik testler,kan amilaz duzeyi değerlendirilebilir.


Korunmada aşılama onemlidir.Tek doz aşılama ile tam bir korunma sağlanamaz.Hastalık salgınlara neden olabilir. Ergenlik donemindeki genclerde ozellikle kabakulak gecirme oykusu mevcut değil ve aşılama guvenilir değilse,bağışıklama onerilmektedir.
Unutulmaması gereken en onemli nokta tukuruk bezlerindeki her şişme kabakulak virusuna bağlı değildir.Enteroviruslar ve sitomegalovirus aynı klinik tabloya yol acar.Diğer taraftan Parotis bezinin tek taraflı şiştiği durumlarda,tukuruk bezi kanalında tıkanma,tumor veya bazı bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonla duşunulmelidir.


[h=2]İstanbul Cocuk Doktorları uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]