K vitamini umit vaad ediyor Hic kimsenin yuzunde kırışıklık istemediğini soylersem, abartmış olmam herhalde. Bu arada kremlerin, serumların, losyonların bize bu konuda asla garanti veremeyeceğini de ekleyebilirim. Butun bunlar kehanet değil tabii ki. Neticede bu mutlak kaderi ertelemek, hafifletmek, kendimizden uzaklaştırmak icin elimizden geleni yapıyoruz. Fena değiliz, epey başarılı olabiliyoruz!
Ama yine de kırışmanın şifresini bozacak bir şeyler olmalı, daha kolay, daha ucuz, daha kalıcı ve daha erişilebilir bir iksir bulunmalı. Gozlerin kenarında yelpaze misali katlanan o cizgiler, ağız cevresinde derinleşen oluklarla baş etmenin koklu bir caresi olmalı. Tum kozmetik dunyasının duşu bu!
BİLİMSEL MUJDELER
Cildin aşırı kırışmasına yol acan bir hastalık var; Adı “pseudoxanthoma elasticum” (PXE). Cilt elastikiyetinin cokuşu gibi anlayabiliriz bu sozleri. Hollanda’da bu hastalığa karşı bazı araştırmalar yapıldı. Sonuclar dermatoloji dunyasında yeni umutlara yol actı. Cunku K Vitamininin bu hastalıktan korunmada ve tedavisinde kilit bir rol oynadığı anlaşıldı.
§ Araştırmacılar, K Vitaminin cildin elastikiyetini sağlayan elastin liflerin kireclenmesini onlemekten sorumlu enzimlerden birini harekete gecirdiğini keşfettiler.
§ Daha onceki araştırmalarda PXE hastalarının K Vitaminini metabolize edemediği anlaşılmıştı.
Uzmanlar bu iki veriyi yan yana koyarak calışmaya devam ettiler ve cildin esnekliği, gerginliği ile K Vitamini arasında onemli bir ilişki olması gerektiği sonucuna vardılar.
Şimdi buyuk bir heyecanla K Vitaminin kırışık onleyici etkileri, oluşmuş kırışıklıklarda nasıl kullanılabileceği gibi konularda, iğne ile kuyu kazmaya devam ediyorlar. Biz de umitle sonuclarını bekliyoruz…
K Vitaminini kozmetik dunyasında kılcal damar catlamaları, varisler ve gozaltı morlukları tedavisinde kullanıyorduk. Cunku ciltteki temel fonksiyonunu kan pıhtılaşmasını sağlaması olarak dikkate alıyorduk. Etkili de oluyordu.

K VİTAMİNİ VE KANAMA EĞİLİMİ
K Vitamini kanın pıhtılaşmasındaki en onemli etkenlerden biridir. Eksikliğinde kanamaya eğilim artar, pıhtılaşma suresi uzar. Yeni doğan bebeklerde, vucut K vitamini yapımına başlamadan once gobek kanamaları meydana gelir. K Vitaminin bir cinsi bağırsaktaki bakteriler tarafından uretilir. Antibiyotik kullanımı bu bakterilerin olmesine neden olur. Dolayısıyla burun kanaması, idrar ve dışkıda kan bulunması, kucuk darbelerde bile morarma ve kanamalarla karşılaşırız. Bazen beyin ve diğer ic organ kanamaları ile rahim ici kanama sonucu duşukler meydana gelebilir. Ayrıca kanayan bir dokuda kanamanın durmaması ve kabuk oluşamaması gibi belirtiler ortaya cıkar. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeden K Vitamini takviyesi alınması gerekebilir. Ancak yine de değinmeliyim ki; nadir gorulen bu belirtilerin tek sorumlusu K vitamini eksikliği değildir. Başka nedenler de bu sorunların oluşmasından sorumlusu olabilirler.
MORARMAYA KARŞI BAŞROLDE
§ Kılcal damarlar uzerindeki bu etkisi nedeniyle K Vitamini gozaltı morluklarının en guzel ilaclarından birisidir.
§ Bazı ciltler en kucuk bir carpmada veya travmada morarırlar. Onların da dermanı K Vitaminindedir.
§ Varis tedavilerinde de haricen kullanılır. Cildin gozeneklerinden derinin alt katmanlarına doğru iner ve hasar gormuş kan damarlarını onarır, sızıntıların kapanmasını sağlar, dokunun kendi kendini onarmasına yardımcı olur. .
BESİN KAYNAKLARI:
K Vitamini; Lahana, Camembert peyniri, Karnabahar, Cedar peyniri, Yeşil Cay, Yulaf, Soya fasulyesi, Ispanak, karaciğer, tereyağı, marul ve şalgamda yeteri kadar bulunur. Yukarıda belirttiğim gibi, bağırsaklardaki bakteriler de K vitamini uretirler.
Bunların arasında yeşil cay ( 100 gr.da 700 mikrogram ) onde gelirken, siyah caydaki miktarı sıfır seviyesindedir. Şimdi gozaltı morluklarında neden yeşil cay kompresleri onerdiğimiz daha iyi anlaşılıyor sanırım. Bu listeye bakarak lahana, tereyağı, karnabahar maskeleri de onerebiliriz.
§ Ote yandan fazla E Vitamini alınması, K Vitaminin emilimini bozar.
§ Yoğurt, kefir asitlenmiş sut ise barsaklardaki bakterilerin K Vitamini uretmesini arttırır.
§ Barsak bakterilerinin aleyhine olan antibiyotikler K Vitamini uretimini engeller.
C vitamini, E vitamini, peptidler derken, şimdi de sıra K Vitaminine geldi. Acaba K vitamini ile kırışıkları onlememiz mumkun olacak mı? Bakarsınız mezoterapi ile kollajen doku icin C vitamini, elastin lifler icin de K vitamini enjekte ederek mucizelerle karşılaşırız!

[h=2]İzmir Dermatolog uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın![/h]